Shëndeti

The line of monkeys is spreading all over the world. Is there danger?

The line of monkeys is spreading all over the world. Is there danger?

Health authorities in Europe, the US and Australia are investigating a recent outbreak of monkey pox cases, a rare viral disease commonly confined to Africa.

Germany reported the first case of the virus on Friday, becoming the latest European country to identify the disease along with the UK, Spain, Portugal, France, Italy and Sweden.

The US and Australia also confirmed their first cases this week as experts try to determine the root cause of the recent rise.

While some cases have been linked to travel from Africa, more recent infections are thought to have spread to the community, increasing the risks of a wider outbreak.

Individuals who show symptoms of the virus - which include rash and fever - are asked to seek medical advice by contacting any clinic before visiting.

What is a monkey owl?

The virus that causes the infection was first discovered in monkeys in 1958. The first human case was recorded in 1970.

Sporadic cases have since been reported in 10 African countries, including Nigeria, which in 2017 experienced the largest documented outbreak, with 172 suspects and 61 confirmed cases. Three-quarters were among men aged 21 to 40 years.

How do you get the monkey line?

Lija e majmunit përhapet kur dikush bie në kontakt të ngushtë me një person tjetër, kafshë ose material të infektuar me virusin.

Virusi mund të hyjë në trup përmes lëkurës së thyer, traktit respirator ose përmes syve, hundës dhe gojës.

Transmetimi nga njeriu te njeriu ndodh më së shpeshti përmes pikave të frymëmarrjes , megjithëse zakonisht kërkon kontakt thumë të afërt. Transmetimi nga kafsha te njeriu ndërkohë mund të ndodhë nëpërmjet një pickimi ose gërvishtjeje.

Lija e majmunëve nuk konsiderohet përgjithësisht një sëmundje seksualisht e transmetueshme, megjithëse mund të transmetohet gjatë seksit.

Cilat janë simptomat?

Simptomat fillestare të lisë së majmunit përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje muskulore, ënjtje dhe dhimbje shpine.

Pacientët zakonisht zhvillojnë puçra një deri në tre ditë pas shfaqjes së etheve, shpesh duke filluar në fytyrë dhe duke u përhapur në pjesë të tjera të trupit, të tilla si pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve.

Infeksioni zakonisht zgjat dy deri në katër javë dhe zakonisht largohet vetë.

Cili është trajtimi?

Aktualisht nuk ka trajtime të provuara dhe të sigurta për linë e majmunit, megjithëse shumica e rasteve janë të lehta.

Njerëzit që dyshohet se kanë virusin mund të izolohen në një dhomë- dhe të monitorohen nga profesionistë të kujdesit shëndetësor duke përdorur pajisje mbrojtëse personale.

However, smallpox vaccines have proven to be largely effective in preventing the spread of the virus. Countries including the UK and Spain are now offering the vaccine to those who have been exposed to infections to help reduce symptoms and limit the spread.

How dangerous is it?

Monkey pox cases can be occasionally more severe, with several deaths reported in West Africa.

However, health authorities stress that we are not on the verge of a serious outbreak and the risks to the general public remain very low.