Shëndeti

Why you should exercise in the morning to lose weight and in the afternoon if you have diabetes

Why you should exercise in the morning to lose weight and in the afternoon if

Do you exercise and have no change in weight? Maybe the clock is to blame. The time you go to the gym seems to significantly affect the goal you set for yourself.

Scientists are discovering more and more that the circadian rhythm, the internal clock of our body, within each of our tissues plays an important role in how they perform at different times of the day.

For example, research suggests that athletes tend to perform better in the late afternoon and evening.

When Dutch sports scientists examined the performances of swimmers at the Athens, Beijing, London and Rio Olympics, they found that they clocked their fastest times around 17:00. The best part is that these principles are true for all of us.

Much of our physiology—from body temperature to heart rate and the genes that control fat metabolism—operates on a 24-hour cycle.

Scientists are beginning to learn how all tissues and organs have their own unique schedules in accordance with the fluctuations of various hormones.

While our muscles are stronger and more flexible later in the day, new research shows that we can burn fat more efficiently when we exercise in the morning.

Edhe mund të mos jeni në gjendjen tuaj më të mirë dhe energjike në mëngjes, atëherë është periudha më e mirë për të humbur peshë.

Në një studim të fundit, të botuar në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences, profesor Zierath dhe kolegët e hetuan këtë për herë të parë duke përdorur minj.

Ata zbuluan se kur minjtë u ushtruan në një rutine në tre orët e para pas zgjimit, yndyra e trupit të tyre tregoi nivele shumë më të larta të enzimave të përdorura për metabolizimin e yndyrës.

Kur ata bënë të njëjtën sasi ushtrimesh shumë më vonë gjatë ditës, kishte nivele shumë më të ulëta të këtyre enzimave.

Shkencëtarët e kanë shpjeguar këtë fenomen me modelin natyral të hormoneve të quajtura glukokortikoidet, të cilat kontrollojnë se si trupi ruan dhe grumbullon yndyrën.

Megjithatë, nëse ushtrohemi në mbrëmje, kjo shkakton një rritje të glukokortikoideve, duke nxitur trupin të prodhojë qeliza të reja yndyrore për të zëvendësuar disa nga ato që sapo keni djegur, duke minimizuar përfitimet për belin tuaj.

Kjo mund të ndihmojë për të shpjeguar pse punëtorët me turne janë më të prirur ndaj shtimit të peshës: puna gjatë natës duke qenë të stresuar dhe aktivë shkakton rritje të mëdha të glukokortikoideve në momentet kur trupi normalisht do të ishte në gjumë, duke çuar në krijimin e më shumë qelizave yndyrore.

Kështu që një stërvitje në mëngjes, pa marrë parasysh gjatësinë ose llojin e stërvitjes, do të sjellë përfitime më të mëdha për humbjen e peshës.

Megjithatë, stërvitja pas drekës mund të ketë përfitime të ndryshme. Profesor Zieath thotë se sheqeri në gjak do të jetë më i qëndrueshëm nëse ushtroheni pasdite – që do të thotë se është koha më e mirë për njerëzit që ose kanë diabet të tipit 2 ose janë në rrezik për ta zhvilluar atë.

Profesor Zierath thotë: “Ne kemi studiuar njerëzit me diabet të tipit 2 dhe kemi zbuluar se kur ata bënin stërvitje pasdite, përmirësuan nivelin e sheqerit në gjak krahasuar me stërvitjen në mëngjes ose në mbrëmje.

Një tjetër studim me më shumë se 92,000 njerëz, të botuar në revistën Nature Communications në shkurt zbuloi se ata që ushtroheshin midis orës 11:00 dhe 17:00 kishin më pak gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës, krahasuar me ata që ushtroheshin më herët gjatë ditës ose më vonë.

But remember that while exercising in the morning or during the day may have the most optimal results, exercising at any time is better than no exercise at all.