Shëndeti

The latest discovery about depression shows that our mood depends on what we eat

The latest discovery about depression shows that our mood depends on what we eat

Research has long suggested a link between diet and our mental health. The gut microbiome, the collective genome of the trillions of bacteria that live in the intestinal tract,—which are created largely by what we eat and drink—appears to influence our mood and mind.

Studies to determine which bacteria matter have been lacking. But a new study published recently found certain types of bacteria increased, or significantly decreased, in people with symptoms of depression.

"This study provides some real-life evidence that you really are what you eat, or to be more precise, how you feel is closely related to what you consume," says study author Andre Uitterlinden, who researches genetics at the Erasmus Medical Center in Rotterdam, the Netherlands.

The gut-brain axis

The gastrointestinal system has featured in brain research for centuries. In the early 1800s, John Abernethy, a prominent London physician, asserted that "stomach disorder" was the root of all mental disorders.

And gastrointestinal symptoms are often reported in people with mental illness. Changes in weight and appetite are common in people with depression, from adolescence to adulthood. Anxiety has been linked to an increased risk of nausea, heartburn, diarrhea and constipation. The connection between food and mood also exists when we eat macaroni and cheese to comfort us during a stressful time.

Interest in the gut-brain axis has had a resurgence in the last 20 years. A host of studies have pointed to a link between the microbiota living in our intestinal tract and our minds, including memory, mood and cognitive abilities.

Një kërkim i tillë ka krijuar një industri të probiotikëve, prebiotikëve dhe ka fermentuar gjithçka. Emrat shkencorë si bacteroidetes dhe lactobacillus, dy nga bakteret më të zakonshme që gjenden te njerëzit e shëndetshëm, janë bërë terma të zakonshëm.

Bakteret që parashikojnë simptomat e depresionit

Studiuesit, të udhëhequr nga Najaf Amin, i cili hulumton shëndetin e popullatës në Universitetin e Oksfordit, analizuan të dhënat nga Studimi i Roterdamit, një përpjekje prej dekadash për të kuptuar shëndetin e popullatës lokale.

Amin dhe kolegët e saj u fokusuan veçanërisht në një fazë të këtij studimi që përfshinte mbledhjen e mostrave të fekaleve nga më shumë se 1000 individë. Këta pjesëmarrës gjithashtu dhanë një raport mbi depresionin duke përdorur një vlerësim prej 20 artikujsh.

Studiuesit analizuan të dhënat për lidhjet midis popullatave të baktereve në mostrat e fekaleve me rezultatet nga vlerësimi i depresionit. Më pas ata kryen të njëjtat teste duke përdorur të dhëna nga 1,539 shtetas të tjerë holandezë që përfshinin një sërë etnish. (Verifikimi i gjetjeve nga një grup i madh në një grup të dytë të madh i bën ato veçanërisht të besueshme.)

Analiza zbuloi 16 lloje bakteresh që autorët i quajtën “parashikues të rëndësishëm” të simptomave të depresionit në shkallë të ndryshme. Për shembull, studimi i botuar në Nature Communications, zbuloi një varfërim të Eubacterium ventriosum tek njerëzit që ishin në depresion. E njëjta rënie është vërejtur në studimet e mikrobiomeve të dëmtimit traumatik të trurit dhe obezitetit, të cilat të dyja janë të lidhura me depresionin, duke mbështetur nocionin se kjo specie bakteresh ka të bëjë me këtë çrregullim të humorit.

Autorët e studimit gjithashtu iu përgjigjën pyetjes së madhe: A shkakton ndonjë florë e veçantë e zorrëve depresion? Është një propozim i ndërlikuar. Çrregullimi i depresionit të madh është lidhur me më shumë se 80 mutacione të ndryshme gjenetike dhe të gjitha këto lidhje janë të dobëta.

“Nuk ka asnjë gjen që shkakton depresion,” tha Jane Foster, profesore e psikiatrisë në UT Southëestern, e cila studion lidhjen zorrë-tru dhe nuk ishte e përfshirë në këtë studim.

Teknologjia për të përcaktuar qartë shkakun nuk ekziston. Kështu, studiuesit iu drejtuan një llogaritjeje statistikore të njohur si randomizimi Mendelian, i cili mund të ngacmojë drejtimin e një ndikimi kur lidhja gjen-sëmundje është e fortë. Ky nuk është rasti me depresionin, gjë që e bën llogaritjen këtu interesante, por jo domosdoshmërisht të dobishme.

Megjithatë, llogaritja tregoi për një bollëk të bakterit Eggerthella te njerëzit me depresion si një shkak i mundshëm i simptomave depresive. Zbulimi nuk e befasoi Amin.

“Eggerthella, vëren ajo, rritet vazhdimisht në zorrët e individëve në depresion”. Rezultati ofron dëshmi se ndryshimet në florën e zorrëve mund të shkaktojnë simptoma depresive. “Ne nuk mund ta përjashtojmë ADN-në tonë si një burim kontribues,” tha Foster. “Është një kombinim i ADN-së me të cilën keni lindur, përvojave tuaja në jetë deri më sot dhe mjedisit tuaj.”

Nëse flora shkakton depresionin ose anasjelltas, nuk dihet. “Shkakësia nuk është një rrugë njëkahëshe,” tha Jack Gilbert, i cili drejton Qendrën e Mikrobiomës dhe Metagjenomisë në Universitetin e Kalifornisë në San Diego dhe nuk ishte i përfshirë në studimin e ri.

Përkundrazi, zorra dhe truri qarkullojnë së bashku. Për shembull, duket se ngrënia e rehatshme pas një ngjarjeje stresuese mund të ndryshojë komunitetin mikrobik në zorrët tona, gjë që nga ana tjetër përkeqëson ndjenjat e depresionit.

Ajo që është e qartë, tha Gilbert, është se kur jemi në depresion, mikrobiomës së zorrëve shpesh i mungon flora e dobishme. “Nëse ne mund t'i shtojmë përsëri ato elemente, tha Gilbert, mbase ne mund ta rienergjizojmë atë cikël.”

Ndryshoni dietën tuaj për të përmirësuar gjendjen shpirtërore

Këtu hyn në skenë dieta. Një individ që nuk konsumon mjaft fibra, për shembull, mund të pësojë një ulje të baktereve që prodhojnë butirate, tha Amin, duke çuar në stres dhe inflamacion dhe potencialisht, simptoma depresioni.

Mund të duket si një zhgënjim që mesazhi i gjithë kësaj pune është të hani shumë fruta dhe perime dhe jo aq shumë sheqer të tepërt. Por sasia e madhe e kërkimeve që konfirmojnë fuqinë e një zorre të shëndetshme është bërë e pamohueshme edhe për më skeptikët, përfshirë Gilbert.

“Kur provat tregojnë se të ushqehesh shëndetshëm, të bësh pak stërvitje dhe të bësh pushime mund të ketë përfitime, ne ndoshta duhet t'i dëgjojmë ato të dhëna,” thotë ai.

Ngrënia e fibrave ndryshon mikrobiomën. Mund të nxisë gjithashtu trajtimin e kancerit.

Hulumtimet po zbulojnë ngadalë se si bakteret flasin me trurin. Për shembull, shumë prej tyre prodhojnë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër si butirati dhe acetati, të cilat ndikojnë në aktivitetin e trurit. Të tjerë gjenerojnë një kimikat të quajtur GABA, mangësitë e të cilit janë të lidhura me depresionin.

This advance means that diet may not be the only way to improve our gut colonies. Using probiotics to prevent and treat depression may become more of an exact science, eventually leading to effective alternatives to antidepressants, which, Gilbert points out, still carry a stigma in many communities.

And bacterial profiling can help identify people at risk for depression, Foster notes. Her lab is looking for cues among gut flora that indicate which drug is most likely to benefit someone suffering from depression.

All of this research has convinced Uitterlinden that adopting a gut-improving diet only comes with one important side effect: You'll be happier!