Shënime në Blog

The dinosaur of cinema

Jam rritur pas Luftës së Dytë Botërore, në një moment kur shtetet po përpiqeshin të rindërtoheshin dhe kur ashtu si sot kishte miliona refugjatë, që siç të gjithë e dinë, i kam shumë përzemër. Atëherë thuhej: kurrë më konflikte dhe dhunë. E pamë se si shkoi kjo punë.

The dinosaur of cinema

"I'm a happy dinosaur". To everyone's surprise, this is how Richard Gere defines himself, adding that he is also "Buddhist, pacifist and eager to spend as much time as possible with children." He talks about cinema, career, war and religion, at a moment when the cult film "An Officer and a Gentleman", which in 1982 projected him as a star in the cinematographic industry, turns 40 years old.

Was this the turning point movie?
No, the direction of my career was given by "Days of Heaven", which in 1978 opened the doors of cinema for me. I would not have thought that "An Officer and a Gentleman" would have so much success, at that time I did not feel myself better than other actors. When the director Taylor Hackford gave me the script for the film, I asked him to make it stronger, more realistic because it seemed very romantic to me. Then everyone liked the film, even Bernardo Bertolucci liked it, although he had a political reservation.

The dinosaur of cinema

Which?
He told me that he appreciated everything in the film, except for the scene where the army enters the factory to the applause of the workers.

A keni menduar ndonjëherë për të xhiruar vazhdimin e “Pretty Woman”, një tjetër sukses i madh i juaji i vitit 1990?
Është folur me regjisorin Gary Marshall për këtë gjë, por projekti nuk shkoi kurrë deri në fund edhe për shkak të vështirësisë në gjetjen e historisë së duhur. Ai film, me të cilin papritur u identifikuan kaq shumë njerëz, lindi nga një magji e paprogramueshme, njësoj si dashuria.

The dinosaur of cinema

A do të vdesë kinemaja nga programet e filmave me pagesë?
Askush nuk mund ta parashikojë të ardhmen, por as unë që e konsideroj veten një dinosaur që gjatë pandemisë ndenja në shtëpi, nuk mbaj mend herën e fundit që kam parë një film në sallën e kinemasë. Covid-19 vetëm sa e përshpejtoi ndryshimin që po ndodhte. Transmetimi i filmave në platformat televizive mund t'u japë një audiencë shumë të madhe filmave të vegjël të pavarur, por nëse do të zhdukeshin plotësisht kinematë, do të humbiste ndjenja e komunitetit. Dhe kjo do të ishte e tmerrshme.

Nuk tundoheni për të kaluar në regjisurë?
Asnjëherë nuk lodhem së qeni një trazovaç në sheshxhirim, sepse di shumë gjëra... Por nuk e kam ndjerë kurrë nevojën për të kaluar prapa kamerave sepse kam pasur gjithmonë një marrëdhënie shumë të mirë bashkëpunimi me të gjithë regjisorët.

Për ju që jeni mik personal i Dalai Lamës, çfarë do të thotë të jesh budist?
Kurrë nuk kam pritur të ndikoj në besimin e ndokujt, por ama uroj që çdo qenie njerëzore ta arrijë lumturinë duke ndjekur rrugën vetjake. Lutem që të gjitha fetë e botës të jenë të lidhura mes tyre në emër të komunitetit dhe përkatësisë.

Çfarë mendimesh ju lindin nga situata aktuale në botë, me luftën që po zhvillohet në Ukrainë?
Jam rritur pas Luftës së Dytë Botërore, në një moment kur shtetet po përpiqeshin të rindërtoheshin dhe kur ashtu si sot kishte miliona refugjatë, që siç të gjithë e dinë, i kam shumë përzemër. Atëherë thuhej: kurrë më konflikte dhe dhunë. E pamë se si shkoi kjo punë. Edhe pse jam pacifist, besoj se në këtë botë relative ku jetojmë duhet të mbrojmë dhe të ndihmojmë Ukrainën. Duke menduar edhe për Kinën që ka një plan ekspansionist në afatgjatë, besoj se NATO dhe BE janë të vetmet institucione që kërkojnë të aplikojnë shtetin e së drejtës.

Sipas jush, çfarë duhet bërë për të ndaluar thellimin e dhunës?
Sigurisht nuk duhen urryer rusët, ama duhen trajtuar si fëmijë të cilëve u kujtohet me vendosmëri se disa gjëra s’mund të bëhen. Sulmi ndaj Ukrainës i bashkoi të gjithë kundër Putinit, pikërisht diçka që ai nuk e donte. Për të shmangur luftën globale, në vendet tona të lira dhe demokratike ne duhet të zgjedhim liderë me një ndjenjë përgjegjësie. Dhe të përgatitemi për një sezon angazhimesh dhe sakrificash financiare.

Në ç’gjendje shpirtërore ndodheni sot?
Jam i lumtur që kam rifilluar të udhëtoj pas pandemisë. Më mbushet zemra kur shoh kaq shumë njerëz të buzëqeshur.

If you could, what would you change in your life?
Since I can't, I don't think about it at all. I am happy for everything I have done and I consider myself lucky.