Sociale

Tirana Municipality will build a new school in Kharkiv, Mayor Terekhov: Grateful for your help

Tirana Municipality will build a new school in Kharkiv, Mayor Terekhov: Grateful

As a sign of solidarity with the Ukrainian people, the Municipality of Tirana will build a new school in the war-torn city of Kharkiv, as well as help in the reconstruction process.

In a speech given to the members of the Municipal Council of Tirana, through a direct video link, the Mayor of Kharkiv in Ukraine, Ihor Terekhov, thanked Mayor Veliaj and Albania for the support offered to his country.

"Of course, we will be able to rebuild Kharkiv after the war, faster, if we get the best experts and specialists in various fields. Now my team is working on the creation of a Coordinating Council of partner cities, to use the means of inter-municipal cooperation as efficiently as possible. The city of Tirana has its own experience in urban recovery and economic development, so we are grateful for your help in the post-war reconstruction process, including your city's participation in the work of the Coordinating Council of partner cities. I am convinced that only with joint efforts we can achieve peace, stability and prosperity. Thank you for your attention and help to Ukraine," said Mayor Terekhov.

Mayor Veliaj immediately responded positively to the invitation of the mayor of Kharkiv to be part of the Coordinating Council of partner cities that will help rebuild Ukraine. Veliaj expressed the readiness of Tirana to contribute to the reconstruction and overcoming the consequences of the war.

"I am sure that there will be a "Marshall Plan" for the reconstruction of Ukraine, where we want to play our role. As long as in the middle of the war we are talking about schools, education, about knowledge, about children, about the future, I believe that this is a moral that we share in brotherhood with our friends in Kharkiv. I look forward to playing our humble role. I believe that between cities we can be practical, we can be efficient, and I would very much like that in the spirit of the fantastic schools we have built in Tirana, with the same design, with the same concept, to give Kharkiv a beautiful school , as we have conceived many of the fantastic spaces of Tirana, for the boys and girls of your city. We are Albanians, we live in Tirana, in the European Capital of Youth. We want to do one good in this great sea of ??contributions,

Kryebashkiaku Veliaj u shpreh se Shqipëria dhe Tirana kanë qenë gjithmonë pranë atyre që kanë pasur nevojë dhe shprehu besimin se fitorja në Ukrainë nuk do të vonojë. “Të gjitha qëndrimet e kombit tonë, të qytetit tonë, të shtetit tonë, kanë qenë në mbështetje të vëllezërve dhe motrave kosovare kur ata kishin nevojë, në mbështetje të opozitës së Iranit kur ata kishin nevojë dhe u transferuan në Shqipëri, në mbështetje të aktivistëve të Shoqërisë Civile dhe gazetarëve të Afganistanit kur ata kishin nevojë, dhe sot mbështesim qindra fëmijë nga Ukraina kur ata kanë nevojë. Është fryma dhe ADN-ja jonë. Ne këta jemi! Pavarësisht se mbështetja jonë është simbolike, me emërtimin e një rruge “Ukraina e Lirë” në qytetin tonë, ose disa herë me ndërtimin konkret të një shkolle, dua që ta dini se jemi me ju dhe ju mbështesim me të gjitha mundësitë tona. Sigurisht, jemi një shtet i vogël, por me Kryeministrin dhe Shqipërinë që është anëtare e Këshillit të Sigurimit, apo me gjithë rrjetin tonë të qyteteve mbështetëse për Ukrainën, jemi me ju. Mezi presim orën e fitores që padyshim do të vijë”, nënvizoi Veliaj.