Sociale

Food market of Farka, Veliaj: Everyone will be able to buy products directly from the farm

Food market of Farka, Veliaj: Everyone will be able to buy products directly

The large food market of Farka, where all the farmers of the villages of Tirana will be able to sell their own products in the largest shopping center, is nearing the end of the first phase of the works. The entire market will be public, that is, at no cost to small traders who have long suffered for premises where they can sell themselves at a time when the prices at which big traders buy their products cannot even cover production costs. The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, together with the Minister of Agriculture Frida Krifca and the Ambassador of Israel to Albania, Noah Gal Gendler, have today inspected the works at this construction site, spread over an area of ??5 ha that will also serve as an open retail market but also as a large wholesale market equipped with refrigeration equipment and facilities that preserve the quality of the products.

Veliaj said that this gives a solution to the monopoly situation in the food market and all traders in the areas around Tirana will be able to sell their products at the prices they determine themselves, while consumers buy them at a cheaper price and better quality. good. "For a very long time, even longer than necessary, we had a monopoly in the wholesale market, where neither the producer nor the consumer had the biggest profit, but the middleman, that is, the one who had the market in Kashar and as a middleman earned without doing any great work. In the meantime, we want the farmer to win, making the entry fee to the market almost negligible, that is, without "measuring his head with a string", as the slang says, and on the other hand, the consumer who will have a lower price wins. . Thus, all that middleman part,

He said that the market, a joint investment of the Municipality of Tirana and the Ministry of Agriculture, will be open every weekend for all citizens who want to make supplies for the week. "The municipality has its own opportunities with the Ministry to do, not only the investment, but also the management at minimal cost so that we have the opportunity to have both a wholesale market and a retail market. The large platforms will be the majority market, while the part in the center, - according to the model we have also seen in Verona and Bologna, - will function as a minority market, or what will be called the peasant market, which will be mostly open on the weekend. Everyone comes, parks the car, provides supplies for his family for the week, while someone who has a restaurant or a family business has the opportunity to perform both services as a majority, as a minority," declared Mayor Veliaj.

Ai tha se kjo do jetë një zgjidhje për të gjithë luginën e Erzenit, “duke filluar nga Krraba, Petrela, zona e Farkës me gjithë fshatrat përreth, me Ibën, Mulletin, me Lundrën, duke vazhduar pastaj në drejtim të Baldushkut, Vaqarrit dhe të Ndroqit, praktikisht i gjithë ky damar pjellor dhe produktiv i njerëzve që strapacohen përditë duke punuar, të shkojnë pastaj në anën tjetër tek privati, - nuk ka sens! Mjafton të shikosh vetëm kodrën që ne kemi në sfond, për të kuptuar sa njerëz ka që punojnë dhe sa të përkushtuar janë.”

Ministrja e Bujqësisë Frida Krifca tha se ky treg do të jetë një shembull dhe një pikë takimi e fermerëve, përpunuesve dhe tregtarëve me konsumatorin. “Është shumë e rëndësishme sidomos në periudhën që kalojmë me këtë krizë të çmimeve që fermerëve t’iu ofrojmë të gjitha hapësirat ku ata t’i shesin produktet e tyre me çmime më të ulëta, që edhe konsumatori final të ketë çmime më të ulëta. Njëkohësisht është e rëndësishme që të sigurojmë dhe të garantojmë sigurinë ushqimore për fermerët tanë. Ndaj jam shumë e lumtur që ky treg do të jetë një shembull dhe një pikë takimi e fermerëve, e përpunuesve, e agropërpunuesve, e tregtarëve, por edhe e njësive të ekstensionit në fakt të gjithë aktorëve që shesin inputet bujqësore, të atyre që këshillojnë sesi duhen përdorur këto inpute bujqësore, në mënyrë që nëpërmjet këtij bashkëveprimi, ne të kemi mundësinë të kemi në finale, jo vetëm produkte më të lira dhe konkurruese, të kemi më shumë prodhim, siç e kërkon koha e sotme, por të kemi edhe një garanci ushqimore për konsumatorët tanë,” tha Krifca.

Ambasadori i Izraelit në Shqipëri, Noah Gal Gendler evidentoi faktin e krizës ushqimore mbarëbotërore duke thënë se tregje të tilla ndihmojnë për zgjidhjen e sfidave të tilla. “Tregjet në të gjithë botën janë një sfidë, pasi ne humbim një sasi të madhe ushqimi përgjatë zinxhirit. Ne duhet të zgjidhim sigurinë ushqimore, pasi është kritike gjatë këtyre ditëve, jo vetëm në Shqipëri, por në të gjithë botën. Është një sfidë e madhe, kështu që kjo është një punë shumë e mirë,” deklaroi ambasadori Noah Gal Gendler.

The agricultural market activity will mainly focus on the interconnection between farmers, producers and end buyers; aggregating the products of individual farmers and providing appropriate means and methods for promoting and selling their products as a single unit, thus enabling the sale of products in large volumes; guaranteeing fair and uniform prices for farmers' agricultural products; ensuring a stable supply of domestic agricultural products for large buyers, etc.