SPORT

Roman Abramovich: New evidence highlights corrupt deals by Russian oligarch

Roman Abramovich: New evidence highlights corrupt deals by Russian oligarch
A BBC investigation has uncovered new evidence in connection with the corrupt deals that made Roman Abramovich's fortune. The Chelsea owner made billions after buying an oil company from the Russian government at a rigged auction in 1995. Abramovich paid about $ 250 million to Sibneft before selling it to the Russian government for $ 13 billion in 2005.

His lawyers say there is no basis to claim that he has amassed very substantial wealth through crime. The Russian billionaire was sanctioned by the UK government last week for his links to Russian President Vladimir Putin. Mr Abramovich's assets have been frozen and he has been disqualified as director of the Chelsea Football Club.

Roman Abramovich: New evidence highlights corrupt deals by Russian oligarch

The Russian billionaire has already admitted in a UK court that he has made corrupt payments to help oust the Sibneft deal. He was sued in London by his former business associate Boris Berezovsky in 2012. Mr Abramovich won the case, but he described in court how Sibneft's original auction was manipulated in his favor and how he gave it to Mr Berezovsky $ 10 million to pay a Kremlin official.

The BBC has obtained a document that is thought to have been smuggled out of Russia.
The information was given to the program by a confidential source, who says it was secretly copied from files held on Mr. Abramovich by Russian law enforcement agencies.
The BBC could not verify this, but checks with other sources in Russia have supported many of the details in the five-page document.

The document says the Russian government was defrauded of $ 2.7 billion in the Sibneft deal - a claim backed by a 1997 Russian parliamentary inquiry. The document also says Russian authorities wanted to accuse Mr Abramovich of fraud.

Roman Abramovich: New evidence highlights corrupt deals by Russian oligarch

Aty thuhet: "Hetuesit e Departamentit të Krimeve Ekonomike arritën në përfundimin se nëse Abramovich mund të sillej në gjyq, ai do të ishte përballur me akuza për mashtrim... nga një grup i organizuar kriminal."

Hetimi gjurmoi ish-kryeprokurorin rus, i cili hetoi marrëveshjen në vitet 1990.
Yuri Skuratov nuk dinte për dokumentin sekret, por ai konfirmoi në mënyrë të pavarur shumë nga detajet në lidhje me shitjen e Sibneft.

Z. Skuratov tha: "Në thelb, ishte një skemë mashtruese, ku ata formuan një grup kriminal që lejoi Abramovich dhe Berezovsky të mashtronin qeverinë dhe të mos paguanin paratë që kjo kompani vlente me të vërtetë."

Dokumenti sugjeron gjithashtu se zoti Abramovich mbrohej nga ish-presidenti rus Boris Yeltsin.
Ai thotë se dosjet e zbatimit të ligjit për z. Abramovich u transferuan në Kremlin dhe se një hetim nga z. Skuratov u ndal nga presidenti.

Dokumenti thotë: "Skuratov po përgatiste një çështje penale për konfiskimin e Sibneft-it në bazë të hetimit të privatizimit të tij. Hetimi u ndal nga Presidenti Jelcin... Skuratov u shkarkua nga detyra."

Z. Skuratov u shkarkua pas publikimit të një kasete seksuale në 1999. Që ai tha se ishte një thurje për të diskredituar atë dhe hetimin e tij.

"E gjithë kjo ishte padyshim politike, sepse në hetimet e mia u afrova shumë me familjen e Boris Yeltsin, duke përfshirë këtë hetim të privatizimit të Sibneft."

Abramovich mbeti në rrethin e brendshëm të Kremlinit kur Vladimir Putin erdhi në pushtet në vitin 2000.
Dokumenti përmban detaje të një ankandi tjetër të manipuluar dy vjet më vonë, që përfshin një kompani ruse të naftës të quajtur Slavneft.

Z. Abramovich formoi një partneritet me një firmë tjetër për të blerë Slavneft, por një kompani rivale kineze po planifikonte të ofronte pothuajse dy herë më shumë. Shumë njerëz të fuqishëm - nga Kremlini deri te parlamenti rus - do të humbnin nëse kinezët do të fitonin ankand.

Dokumenti thotë se një anëtar i delegacionit kinez u rrëmbye kur ata mbërritën në Moskë për ankand.
“CNPC, kompania kineze, një konkurrente shumë e fortë, u desh të tërhiqej nga ankandi pasi një nga përfaqësuesit e saj u rrëmbye pas mbërritjes në aeroportin e Moskës dhe u lirua vetëm pasi kompania deklaroi tërheqjen e saj”.

Historia e rrëmbimit mbështetet nga burime të pavarura që nuk dinin për dokumentin.
Vladimir Milov ishte zëvendësministër i energjisë i Rusisë në prag të shitjes së Slavneft. Ai nuk komentoi historinë e rrëmbimit, por tha se figura të larta politike kishin vendosur tashmë që partneriteti i zotit Abramovich do të fitonte ankandin.

Unë thashë, shiko, kinezët duan të hyjnë dhe duan të paguajnë një çmim shumë më të madh. Ata thonë se nuk ka rëndësi, hesht, nuk është puna jote. Është vendosur tashmë. Slavneft shkon në Abramovich, çmimi është Kinezët do të tërhiqen disi. Nuk ka asnjë sugjerim që z. Abramovich dinte ndonjë gjë në lidhje me komplotin e rrëmbimit, apo kishte ndonjë rol në të. Avokatët e tij i thanë BBC-së se pretendimi i rrëmbimit "është krejtësisht i pabazuar" dhe ai "nuk ka njohuri për një incident të tillë".

Fraksione të ndryshme kishin luftuar për kontrollin e Slavneft dhe kishte një kundërshtim të gjerë ndaj ofertës kineze. Cilado qoftë arsyeja e tërheqjes kineze, partneriteti i zotit Abramovich kishte të vetmen ofertë të mbetur në tryezë. Dhe ata blenë Slavneft me një çmim të ulët.

Mr Abramovich's lawyers say the allegations of corruption in the Slavneft and Sibneft agreements are false and he denies being protected by Mr Abramovich. Yeltsin.