SPORT

Convicted by the ALF for "denigrating statements", Olsi Rama: They returned to us the infamous article of propaganda agitation

Convicted by the ALF for "denigrating statements", Olsi Rama: They

The general director of the Partizan club, Olsi Rama, reacted today, after being punished with a fine of 50 thousand ALL that he received from the Discipline and Ethics Commission in the AFF, for his statements to the judges after the derby with Tirana.

He compares the reasoning of the sentence for "spreading denigrating statements against match officials" with the infamous article of propaganda agitation of the dictatorship, while he states that he still does not have the full reasoning for what he was convicted of.

Rama denies being offended by his statements. "I have made every statement absolutely without offending anyone, within all the principles of freedom of speech, a universal right given to me by the constitution and no one can take it away from me," he said in a reaction to "Panorama Sport".

Olsi Rama's full reaction:

Today, the headlines of national televisions, and not only sports, "woke me up" with the news that the Discipline and Ethics Commission of the Albanian Football Federation had fined me 50,000 lek for spreading denigrating statements against match officials.

This was the "news of the day", while I was surprised to open the newspapers to see that Partizani and Tirana were also convicted for last week's derby match, as well as Skënder Gega, Vllaznia and many others: teams, players and officials on.

Although the standard of punishment of the two clubs in the capital is highly debatable, I personally call the punishment ordered against me offensive, as at no point have I offended or denigrated anyone, I have only expressed my personal opinion, in a folkloric way, to de-dramatize a situation created to the obvious disadvantage of the colors I represent.

I do not have, and I know I will never have, the reasoning for what I have been convicted of, just an anonymous listing of articles and points in the annals of the ALF, including Article 55 which reminds me of the infamous propaganda agitation article of the time of dictatorship, perhaps not just a coincidence.

While I have made every statement absolutely without offending anyone, within all the principles of freedom of speech, a universal right that the constitution gives me and no one can take it away from me.

Nëse për dikë kjo është një kafshatë që nuk e kapërdin dot, se në fund të fundit është vërtetë një pjatë e shëmtuar e gatuar në kuzhinën e tyre, mbase duhet të kisha këshilluar dhe një gotë verë për t'u liruar fytin.

Gjithsesi, pas një hulumtimi të mëtejshëm arrita të gjej emrat e anëtarëve të KDS që kanë marrë vendimin në fjalë: Ardian Haçi, Saimir Xhuglini dhe Mimoza Odhisea, persona që nuk i njoh as me zë as me figurë. Një kërkim i shpejtë në google më ndriçoj dhe më tej arsyet dhe mosarsyet e dënimit.

Saimir Haçi vazhdon ende të mbaj në profilin e tij në LinkedIn titullin e Sekretarit të Përgjithshëm të Shoqatës Rajonale të Futbollit të Tiranës, ndërsa është i pezulluar nga Gjykata për ta mbajtur këtë post.

Për hir të së vërtetës, Haçi ka arsye të ketë inate të bartura ndaj meje, sepse kam votuar në zgjedhjet e Shoqatës Rajonale që u njoh nga gjykata dhe ju kundërvu zgjedhjeve të organizuara prej tij. Saimir Xhuglini, një aktivist politik i opozitës, midis të tjerave paska dhe një padi të ngritur kundër tim vëllai në Gjykatën e Tiranës, pra është në konflikt të hapur interesi për të gjykuar një çështje në raport me mua.

Dua të theksoj se sigurisht e quaj të padrejtë dënimin tim, në radhë të parë në bazë të integritetit tim personal dhe edukatës time, po dhe për arsyet e përmendura më lart.

Gjithsesi nëse disiplina dhe etika do të filloj me masat ndaj personit tim për ta bërë futbollin shqiptar më të mirë, më të bukur dhe më të ndershëm bie dakord që të jem unë "viktima" e parë në vendosjen e atyre standardeve të shëndosha që janë të domosdoshëm për zhvillimin e këtij sporti.

Standarde që personalisht kam ngritur zërin vazhdimisht ti shikoj të aplikuara në radhë të parë në fushën e lojës, për sa i përket arbitrimit, por dhe në çdo aspekt të administrimit të futbollit.

I remind KDS and FSHF that the Albanian stadiums have turned into ugly arenas of banal quarrels that suggest up to physical violence, swearing with house books and insults outside any target of civic ethics which we usually see and hear on TV screens and to which instances in question make the ears deaf and the eyes blind, according to the appetite of the set table, of the soup served under the intoxicating vapors of the local wine.

I would like to close by specifying that I do not intend to appeal this decision, because I do not trust the other levels of sports justice in the country, but I wish that the fine money, mine and all other entities, be well administered for the development of football in place.