Stil jete

Is the cake that we Albanians also cook, the oldest in the world?

Is the cake that we Albanians also cook, the oldest in the world?

Although chickpeas and beans do not fall into the sweet category, they are the main ingredients of one of the oldest desserts in the world, and even those who have tried it say it is the most delicious in the world.

Is the cake that we Albanians also cook, the oldest in the world?

Believe it or not, this dessert is called ashure.

According to Islamic tradition, ashura - which is often called 'Noah's Pudding' - was prepared as a festive dish by the prophet's family after they survived the great flood and were isolated on the mountain with almost nothing. Legend has it that the dessert was created with about 12 grains of various dried fruits, nuts and legumes. It was created by combining whatever ingredients were still left in the crate.

The dish is sweet, rich in values ??and fruity. When prepared hot it is liquid. However, when it cools, it freezes like gelatin. Just like the ashura that is also cooked in Albania.

In addition to being the oldest known dessert in the world, it also has a spiritual value for Turkey, from the legend.

Ashure do të thotë '10' në arabisht dhe i referohet ditës së dhjetë të muajit Muharrem, muajit të parë të kalendarit islamik. Ëmbëlsira gatuhet në shtëpi gjatë asaj jave dhe u shpërndahet miqve, duke simbolizuar përhapjen e dashurisë dhe bollëkut.

Ndërsa ka receta të panumërta për këtë ëmbëlsirë, përbërësit e zakonshëm përfshijnë qiqrat, fasulet, drithërat, arrat dhe frutat.

Is the cake that we Albanians also cook, the oldest in the world?

Receta e Iva Tiço për ashuren, sipas Elif Shafak:

“Ashurja ishte simbol i vazhdimësisë dhe qëndrueshmërisë. Ishte koha të përgatitej kulloshtra e ditëve të lumtura që do t’u vinte fshesën viteve të zymta...”, shkruhet në librin "Bastardja e Stambollit" i autores Elif Shafak prej nga Iva Tiço ka marrë recetën e radhës. Se mbase e ke harruar që sot duhet të bëje ashuren se është dita e saj. Mund ta kesh bërë po nëse bën pjesë në grupin e atyre që kanë harruar, atëherë përvishi mëngët se recetën e ke gati. Është e provuar që shijon, ndaj të duhen vetëm përbërësit dhe vullneti për t`i bërë bashkë të gjithë.

Is the cake that we Albanians also cook, the oldest in the world?

Përbërësit

1/2 filxhani me qiqra

1 filxhan me grurë të shtypur

1 filxhan me oriz të bardhë

1 filxhan e 1/2 sheqer

1/2 filxhani me lajthi të pjekura

1/2 filxhani me stika

1 lugë kafeje me vanilje të bluar

1/3 filxhanë me ujë

1/3 filxhani me rrushë të thatë

1/3 filxhani me fiq të thatë

1/3 filxhani me kajsi të thata

½ filxhani me lëkurë portokalli

2 lugë supe me ujë trëndafili

Garnitura

2 lugë supe me kanellë

½ filxhani me thelpi bajamesh të qëruara e të prera për së gjati

½ filxhani me kokrra shege

Përgatitja

Një ditë para përgatitjes, pjesa më e madhe e përbërësve duhen futur të rrinë në lëng, në enë të ndara. Qiqrat lihen në ujë të ftohtë, në një vegsh (enë prej balte), gjithë natën. Po kështu gruri dhe orizi që pasi shpëlahen mirë, futen në ujë në një vegsh tjetër. Fiqtë, kajsitë dhe lëkurët e portokallit lihen në ujë të ngrohtë për gjysmë ore, mandej kullohet uji dhe ruhet mënjanë; kurse frutat grihen dhe trazohen me rrushin e thatë.

Zierja

Put the container with four liters of cold water and the chickpeas inside on the fire until they boil, then lower the heat and let them boil for about an hour, until they soften. In the meantime, after we have boiled three liters of water, put in the wheat and rice and stir them often on a gentle fire, for approximately one hour, until the wheat and rice are boiled. Add the filtered water, roasted hazelnuts, pine sticks and let them boil on medium heat for another half hour. The mixture should thicken until it becomes misty. Then, throw in the vanilla, raisins, figs and apricots and leave them on the fire for 20 minutes, stirring them constantly. Then, turn off the fire and pour the rose water. Let the ashura cool to room temperature for about an hour. Then, sprinkle cinnamon on top and garnish with almonds and pomegranate seeds.