Stil jete

Bora, Xhevdet Ferit's daughter: Nobody forgot my father! The truth about homage

Bora, Xhevdet Ferit's daughter: Nobody forgot my father! The truth about

When artist Xhevdet Feri passed away and there was no official homage ceremony, some media interpreted it as Xhoda's last wish and revolt against the system, the government…

His daughter, Bora Feri, in a story for the first time after his loss, on the second anniversary of the separation from his father's life, tells TiranaPost the two reasons that pushed him and his mother, Xeta, not to pay homage. One is related to a story with Xhoda, while watching a funeral on TV, while the other is related to the two, Xeta and Bora, whose premature and sudden departure had uprooted his soul from the place.

As a start Bora shows that no one knew he was leaving.

"Xhoda was not sick. Xhoda was diagnosed with a tumor, which he operated on successfully, but as part of the protocol there were also several chemotherapy sessions, which he completed and apparently had a rare complication, affecting the lung tissue. The fibrosis situation precipitated very quickly because it was gone within three weeks. It's not that anyone had time to prepare with the idea that Xhoda was running away or that Xhoda was sick. "He was fine and then he was not well and he left."

It then gives two reasons why they decided not to pay the official homage:

“Unë edhe Xhoda kemi pasur mundësi që të flasim për vdekjen edhe kur ai ka qenë gjallë. Ai thoshte: “Nuk kam frikë nga vdekja”. E kishte pranuar si pjesë të jetës, ndërsa mua më terrorizonte mënyra dhe ftohtësia me të cilën ai fliste për këtë. Atij i dukej patetike e gjithë kjo. Ceremoniali që rrethon ikjen e një personazhi publik. Mbaj mend që Ludoviku na detyroi të gjithëve që të shikonim funeralin kombëtar që iu bë Johnny Hallyday në Francë dhe mbaj mend që Xhoda ishte mizerabël përpara televizorit. Ai nuk e perceptonte dot që dhimbja e familjarëve, se njeriu që ikën, ikën në fund të ditës dhe nuk i intereson fort se çfarë bëhet mbrapa, por dhimbja e familjarëve të jetë në vijë të parë, që të tirret e të tirret e të tirret, ose që njerëzit t`i përdorin si objekt bisede dhe komunikimi. Kështu që nuk na u duk e udhës. Dhimbja jonë ishte shumë e madhe. Ishte sinqerisht shumë e madhe. Vinim të gjithë nga situata delikate. Unë sapo isha bërë nënë. E kisha vajzën tre muajshe kur iku Xhoda dhe ishte për mua e paperceptueshme që ta nënshtroja veten edhe mamin ndaj skrutinizimit publik. U interpretua gjerësisht nga audienca popullore si qëndrim i Xhodës kundër pushtetit”.

Bora, Xhevdet Ferit's daughter: Nobody forgot my father! The truth about

Dhe në fund sqaron se, edhe pse pa qëllim të keq nga mediat, u interpretua gabim. Xhoda nuk ishte as anti-establishment, as anti-qeverisë dhe as anti-politikës apo jetës publike.

“Xhoda nuk ishte anti-establishment. Xhoda ka qenë pjesë aktive e establishment-it. Ai është njeri që e ka emrin e vet në autorësinë e legjislacionit që ka riformuar kulturën në vend. Është krijues i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë. Është bashkë me kryeministrin Rama iniciator, flamurtar i reformës për Teatrin, që mbas 20 vitesh ndoshta do shohë dritën e diellit. Kështu që Xhoda ka qenë pjesë e establishment-it. Ka qenë deputet i Kuvendit të Shqipërisë. Ka qenë dekani më i ri i Akademisë së Arteve. Produktet e Xhodës janë në treg sot edhe bëjnë art. Kështu që nuk mundet kurrsesi që ai të ishte anti-establishment. Ishte market-player. Ishte pjesë integrale e establishment-it”.