Stil jete

You also have these difficulties when cooking turkey

You also have these difficulties when cooking turkey

Roasting a turkey is not that easy. It is not enough to marinate it and put it in the oven. There are several problems that appear along the way and techniques to solve them.

Problem number 1

It's hard to tell when it's ripe.

You also have these difficulties when cooking turkey

Solution: It's time to get a meat thermometer. Simply insert the meat thermometer into the area where the thigh and breast meet - it should register 71 degrees Celsius when removed from the oven. There is also a probe thermometer that is left on the rooster all the time and notifies you when the temperature rises.

Problem 2: The turkey is dry and tasteless.

You also have these difficulties when cooking turkey

Zgjidhja: Për shkak se gjelat e ngrirë më parë kanë tendencë të humbasin lagështinë e tyre kur i shkrini, është e rëndësishme t`ua përmirësoni shijen. Kredhja në ujë me kripë është zgjidhja. Mund të duhet pak më shumë punë, por kullimi i gjelit të detit brenda natës i lejon zogut të thithë të gjithë shijen nga shëllira.

Kurse pasi të piqet, rreth dy orë më vonë filloni ta lyeni me lëng të nxehtë të aromatizuar me verë dhe erëza.

Problemi 3: Gjeli i detit duket i zbehtë dhe i dobët.

You also have these difficulties when cooking turkey

Zgjidhja: Një zog i skuqur bukur është mbresëlënës dhe ka shije të mirë. Përpara se ta vendosni zogun në furrë, fërkojeni lëkurën me gjalpë ose vaj ulliri. Kjo do të ndihmojë lëkurën të skuqet më mirë dhe do ta bëjë atë të shijojë më shumë.

Problemi 4: Gjeli i detit po digjet.

You also have these difficulties when cooking turkey

Solution: Aluminum foil is your friend. If you notice that the turkey is browning too quickly, insulate with aluminum foil to draw the heat away from the skin.

Problem 5: The rooster hasn't thawed yet.

You also have these difficulties when cooking turkey

Solution: This is a problem that happens all the time. What you really needed was a look at the guide board before the big day. Some birds take days to thaw, but if time is limited, you can thaw in the microwave.