Stil jete

This woman lived in Gibraltar 7500 years ago! Her DNA also shows where her ancestors lived

This woman lived in Gibraltar 7500 years ago! Her DNA also shows where her

In 1996, archaeologists entered a cave in Gibraltar, where they found a grave of human bones. Among them was a skull.

Archaeologists knew the tomb was very old. It was discovered under layers of sediment containing bones of fish, birds, mammals and carved objects. The skull was damaged, but they took it anyway to join the collection of the National Museum of Gibraltar.

The age of the skull remained a mystery for many years. Until a while ago. In 2019, the results of a historical study proved through DNA analysis that the skull belonged to a woman who lived 7,500 years ago, making it the oldest female remains found in Gibraltar to date.

This woman lived in Gibraltar 7500 years ago! Her DNA also shows where her

The analysis also revealed that the genetic ancestry of the skull came from the east of the Iberian Peninsula.

The National Museum of Gibraltar team worked to create a forensic anatomical reconstruction of her face. Computers scanned the broken bones and used 3D cloning and restoration software to recreate the missing and damaged parts, including the jaw. Combining data from the scans with genetic analysis, a team at the museum spent six months creating her lifelike likeness.

Modelin e krijuar e quajtën Calpeia. U frymëzuan nga termi klasik për Gjibraltarin, i njohur në kohët e lashta si Mons Calpe.

Shkëmbi i njerëzimit

I ndodhur në majën jugore të Gadishullit Iberik, Gjibraltari nuk është i panjohur për praninë e mbetjeve të lashta të hominidëve. Zbulime të shumta emocionuese nga Gjibraltari kanë hedhur dritë mbi historinë e hershme njerëzore.

Kockat e Calpeia u gjetën në një shpellë në Europa Point, që ndodhet në skajin më jugor të gadishullit. Aty pranë ndodhet Kompleksi i Shpellës së Gorhamit, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, dikur shtëpia e popullsisë së Neandertalit të Gjibraltarit, të cilët janë me interes të veçantë për arkeologët. Neandertalët jetonin në këto shpella vetëm 32,000 vjet më parë.

Historia e kafkës

Kur kafka e Calpeia u gjet në vitin 1996, ishte e pamundur të mblidheshin më shumë informacione prej saj. Klima e lagësht e Gjibratarit çon në një përkeqësim të shpejtë të ADN-së dhe mundësitë e nxjerrjes së materialit gjenetik të dobishëm dukeshin të pamundura në atë kohë. Analiza e ADN-së ishte në fillimet e saj dhe dëmtimi i kafkës e vështirësonte studimin.

Deri në vitin 2019, studimi i ADN-së së lashtë kishte bërë përparime të mëdha. Revista Science publikoi analizën e gjenomit të 271 banorëve të Spanjës, Gjibraltarit dhe Portugalisë, duke përfshirë edhe kafkën e vitit 1996.

Rindërtimi i fytyrës së Calpeias

Rezultatet u thanë studiuesve shumë: Kafka i përkiste një gruaje që jetoi rreth vitit 5400 p.e.s.—shumë mijëvjeçarë pasi Neandertalët e Gjibraltarit ishin zhdukur. Ajo ishte me lëkurë të çelur, me flokë dhe sy të errët. Ajo ishte gjithashtu intolerante ndaj laktozës (një tipar i zakonshëm për atë periudhë).

Ajo jetoi në një kohë kur bujqësia dhe blegtoria po përhapeshin në të gjithë Gadishullin Iberik. Intoleranca e saj ndaj laktozës tregon se prodhimi i qumështit ka shumë të ngjarë të mos ishte pjesë e kulturës në të cilën ajo jetoi.

Mosha e Calpeia-s kur ajo vdiq nuk mund të përcaktohet saktësisht nga kafka. Mund të ketë qenë diku midis moshës 25 deri në 40 vjeç.

Vetëm 10 për qind e gjenomit të Calpeias vjen nga popullata e gjetur në Gadishullin Iberik, ndërsa 90 për qind e mbetur e ka origjinën e saj në Anadoll, Turqia e sotme.

It is likely that Calpeia or her parents traveled from Anatolia to Gibraltar by sea.

If the people of Calpeia had traveled by land, their progress westward would have taken years or generations of time. Their DNA would have mixed with local populations along the way, making Calpeia's genome more diverse.