Stil jete

Who is Jane Roe of the famous law (Roe vs Wanda) and what were her last words?

Who is Jane Roe of the famous law (Roe vs Wanda) and what were her last words?

In recent weeks, as the United States has taken a dramatic step back on the rights front and the ability of thousands of women to have access to a legal and safe abortion, the surname 'Roe' has echoed around the globe. However, very few people know who the woman behind the legal nickname 'Jane Roe' was and how her personal story has become the symbol of a battle that has ensured the legality of abortion at the federal level for nearly 50 years in the US.

It was September 1969 when 21-year-old Norma McCorvey became pregnant for the third time. She had a difficult childhood, dropped out of school and ended up in re-education after a waitress discovered her and another girl kissing.

Despite identifying as a lesbian, she married for the first time at the age of 16. The marriage did not last long and McCorvey divorced her husband when he physically abused her. In 1967 she gave birth to a second child, whom she gave up for adoption.

The third time, McCorvey wanted an abortion.

"I was a single woman without a job. No one wanted to hire a pregnant woman. I felt there was no one in the world who could help me.”

Megjithatë, ligjet e Teksasit ishin shumë kufizuese dhe aborti lejohej vetëm nëse mbartja e shtatzënisë deri në fund kërcënonte shëndetin e nënës. Ndryshe nga gratë më të pasura dhe me burime më të mira financiare e njohje, McCorvey nuk mund të përballonte të largohej nga shteti ose të bënte një abort të fshehtë nga një mjek i besueshëm.

Siç ndodh ende në shumë vende sot (dhe siç do të ndodhë përsëri në Shtetet e Bashkuara pas vendimit të gjykatës që e kthen botën gati 50 vjet më pas), ligji në fakt ndalonte vetëm gratë si ajo - të cilat nuk kishin mjete për të lëvizur.

Megjithatë, disa avokatë po kërkonin një grua si ajo për ta vënë në dukje këtë padrejtësi. Duke mos e ditur se rasti i saj do të bëhej një simbol - interesi i saj i vetëm, sipas Robert D. McFadden nga New York Times, ishte të bënte një abort të shpejtë - ajo më pas kontaktoi Sarah Weddington dhe Linda Coffee dhe në vitin 1970, pesë muajshe shtatzënë, ajo nënshkroi një deklaratë që më vonë pretendoi se nuk e kishte lexuar kurrë.

Padia 'Roe vs Wade' u ngrit në Dallas më 3 mars 1970: McCorvey u anonimua me pseudonimin 'Jane Roe', ndërsa gjysma e dytë e emrit i referohet të pandehurit, Henry ëade, prokurori i rrethit i ngarkuar për zbatimin e Ligjet e Teksasit për abortin.

Coffee dhe ëeddington argumentuan se ligjet e Teksasit për abortin shkelin të drejtën kushtetuese të grave për privatësi. Gjykata e rrethit vendosi në favor të tyre, por ëade apeloi vendimin.

Vetëm 26 vjeç, ëeddington e argumentoi çështjen përpara një Gjykate Supreme të përbërë nga meshkuj më 13 dhjetor 1971.

Shtatzënia për një grua është ndoshta një nga aspektet më përcaktuese të jetës së saj. E shqetëson trupin e saj. Ndalon arsimimin e saj. Ndalon punën e saj. Dhe kjo shpesh shqetëson gjithë jetën e saj familjare.

Gjykata nxori vendimin e saj më 22 janar 1973, duke legalizuar në mënyrë efektive abortin në Shtetet e Bashkuara me një shumicë 7 me 2.

Historia e Jane Roe - McCorvey, megjithatë, nuk kishte përfunduar: pasi nuk kishte arritur të abortonte, ajo kishte lindur një vajzë më 2 qershor 1970, të cilën e kishte dhënë për birësim. Deri në vitet 1980 ajo e mbajti të fshehtë identitetin e saj, më vonë vendosi të zbulojë se ishte dhe për rreth 15 vjet luftoi për të mbrojtur të drejtën e grave për të zgjedhur.

Megjithatë, në vitin 1995, ajo bëri një kthesë të mprehtë, duke e deklaruar veten një të krishterë të rilindur dhe një kundërshtare të vendosur të abortit. Duke dëshmuar para Senatit në vitin 1998: “Unë dua të kaloj pjesën tjetër të jetës sime duke shkelur ligjin që mban emrin tim” dhe i bëri kërkesë Gjykatës së Lartë për të rrëzuar vendimin Roe kundër Wade. Kërkesa u refuzua.

However, she would later discover that her conversion had very little to do with faith and a lot to do with money. In fact, shortly before her death in 2017, McCorvey changed her version once again, claiming she had always supported abortion rights.

"I took the money, they put me in front of the camera and told me what to say and that's what I said. It was all a show," she said.