Stil jete

A father's letter to his daughter: 9 lessons about money that most people learn late in life

A father's letter to his daughter: 9 lessons about money that most people

By Morgan Housel / On June 3, 2019, my wife and I welcomed our daughter to life. One day, she will need money and valuable advice for life. As a father who has spent most of his career studying and writing about money, what my daughter needs to keep in mind of me are financial, behavioral and business advice.

Do not underestimate the coincidences in life

It is easy to assume that wealth and poverty are caused by the choices we make in life, but it is even easier not to give due importance to chance. The families, values, places, and generations we were born into, as well as the people we meet throughout life, all play an important role in our outcomes than most people think.

The highest value is the ability to control time.

Being able to do what you want, when you want, where you want, with whom you want and for as long as you want, offers a consistent level of happiness that even the most beautiful things can never offer.

The pleasure of having beautiful things fades very quickly. But a job with a flexible schedule and a short trip will never go out of style. Having enough savings and opportunities during an emergency will also never go out of style.

Being able to retire when you want to means you will never grow old. Achieving independence is our ultimate goal in life.

Mos u llasto

No one can understand the value of the lek without experiencing once again the fact that whatever it means to be without the lek. While parents will always do their best to support you, you should not be spoiled.

Learning that you can not have everything you want is the only way to understand needs versus desires.

Success does not always come from big actions.

Ju nuk keni nevojë të bëni gjëra të mahnitshme për të fituar një vend të mirë me kalimin e kohës, thjesht duhet të mos zhgënjeni vazhdimisht për periudha të gjata kohore.

Shmangia e gabimeve katastrofike (më e madhja prej të cilave janë borxhet) ka më shumë vlerë se çdo bakshish.

Jeto me aq sa ke mundësi

Aftësia për të jetuar me aq sa keni mundësi është një nga levat më të fuqishme financiare. Personi që fiton 50,000 dollarë në vit, por ka nevojë vetëm për 40,000 dollarë për të qenë i lumtur, është më i pasur se personi që fiton 150,000 dollarë, por ka nevojë për 151,000 dollarë për të qenë i lumtur.

Është diçka normale të ndryshosh mendim

Pothuajse askush nuk e ka kuptuar se çfarë do të thotë të jetosh në moshën 18-vjeçare, kështu që nuk është fundi i botës nëse zgjidhni një degë që nuk ju pëlqen. Ose nëse diplomoheni për një fushë për të cilën nuk jeni 100% të pasionuar. Ose nëse investoni në një karrierë dhe më vonë vendosni që dëshironi të bëni diçka tjetër.

Është mirë të pranoni se vlerat dhe qëllimet tuaja kanë evoluar. Të pranosh veten ashtu siç je edhe me ndryshimet gjatë kalimit të kohës është një superfuqi, sidomos kur je i ri.

Çdo gjë ka një çmim.

Çmimi i një karriere është koha larg miqve dhe familjes. Çmimi i fëmijëve të llastuar është që që ata jetojnë një jetë të mbrojtur. Çdo gjë e vlefshme vjen me një çmim, dhe shumica e këtyre çmimeve janë të fshehura. Ndonjëherë ia vlen të paguash, por kurrë nuk duhet të injorosh kostot e tyre të vërteta.

Paratë nuk janë kryesorja në rrugën drejt suksesit.

Ëarren Buffett dikur tha: Suksesi i vërtetë në jetë është kur njerëzit që ju doni, ju duan me të vërtetë. Dhe kjo dashuri vjen nga mënyra se si i trajtoni njerëzit, dhe jo nga niveli juaj i vlerës neto.

Paratë nuk do të ofrojnë gjënë që dëshironi më shumë. Asnjë shumë parash nuk mund të kompensojë mungesën e karakterit, ndershmërisë dhe ndjeshmërisë së vërtetë ndaj të tjerëve.

Mos prano verbërisht asnjë këshillë që të jepet.

Të gjitha këshillat këtu, duke përfshirë këtë të fundit, janë gjëra që shumica e njerëzve i mësojnë shumë vonë në jetë.

Por mos i prano verbërisht. Bota juaj do të jetë ndryshe nga e imja, ashtu si e imja ka qenë ndryshe nga e prindërve të mi. Askush nuk është i njëjtë dhe askush nuk ka të gjitha përgjigjet e duhura.

Never accept anyone's advice without reckoning with your values, goals, and circumstances.

* Morgan Housel is a finance expert