Stil jete

Luana, Arbana, Beatrix and the cause that unites them

Luana, Arbana, Beatrix and the cause that unites them

"I am bullied", "Even I", "Even I", and who knows how many others think and feel that they have been bullied. There is a problem in actually defining what is called bullying.

"Bullying is a desire to harm the other + an action that hurts + an imbalance in strength between persons + a repetition (typically) + an unjust use of force + an obvious pleasure of the aggressor as well as a general feeling of being dominant over the victim ”.

This is the official definition.

However, if someone feels bullied, no one else has the right to doubt it.

In one of the episodes of her program, Arbana Osmani once told her personal story how in a gymnasium in Tirana she was bullied about the city she came from.

"I have also been a victim of bullying. This girl you see on television who seems to have everything, does it all, no, I was just as insecure as you when I was in high school. I was insulted like you in high school. It came from Burrell, it was done. And I was right. Even those who told me then it was done, a wink from the camera. "So are you to those girls", said Arbana.

Kjo deklatatë bëri zhurmë në atë kohë, u bë lajm ngado dhe pak kohë më vonë, nga “Big Brother”, një tjetër program i drejtuar nga Arbana, e bullizuar doli Beatrix Ramosaj. Ajo herë pas here shfaqet në Instagram me video ku thotë se u bullizua në rrjet për shkak se jetën private, e bëri publike në program. Shumë e kanë mbështetur, të tjerë kanë përsëritur komentet që jane tipike në rrjet ndaj personazheve të njohur e që ndonjëherë duket si copy-paste.

“Kjo video është për të gjithë personat aty jashtë ku bashkë me mua kanë vuajtur nga bullizmi. Unë zgjodha të hesht duke menduar që e gjithë kjo ishte pasojë e pjesëmarrjes në një program ku jeta private bëhet publike, por ASGJË nuk është nje justifikim për Cyber Bullying. Unë nuk e meritoj, ti nuk e meriton, prandaj mos u nënshtro! Le të jetë ky një mesazh force që ti nuk je vetëm, por jemi bashkë. Duke i dhënë dorën e duke përkrahur njëri-tjetrin ta bëjmë këtë një botë më të mirë. #stopbulling”

“Hey miq virtualë. Sot do të doja t’ju ndihmoja pak më shumë! Përulësisht ju ftoj të ndani me mua historitë tuaja në përballje me bullizmin dhe dhunën. Si e keni tejkaluar? Çfarë ju ka ndihmuar? Shpresoj që kështu mund të frymëzojmë dhe ndihmojmë njëri-tjetrin! Pres me padurim t’ju lexoj, jam e bindur se kam shumë për të mësuar! E juaja, Trixa”.

Më e reja në këtë kauzë është Luana Vjollca. Pasi mori një pauzë nga televizioni, iu rikthye muzikës. Po jo si zakonisht. Përpara çdo klipi muzikor, Luana me figurë dhe zë po tregon historitë personale. Dhe kauza që e nisi projektin është pikërisht bullizmi. Ajo tregon sesi bullizohej për peshën e vogël, pastaj për kilogramët e shtuara dhe në fund për ndërhyrjet estetike pak këtu e pak aty që presioni në rrjet e detyroi të bënte.

“Tema që ka qenë shumë gjatë në jetën time është bullizmi dhe është një fenomen që shtohet. Kjo është një etapë e jetës sime që unë e kam përjetuar dhe e kam kaluar pa u marrë me to publikisht. Nuk i kam kthyer përgjigje memeve, komenteve që janë bërë për mua, kam zgjedhur të hesht por në vetminë time e kam vuajtur. Më ka ndikuar njësoj edhe tek pamja e jashtme që diskutohem kaq shumë, kur je e dobët masivisht quhesh anoreksike, në presionin e kësaj ti mundohesh të shtosh ca kile, por papritmas ti quhesh shumë e bërë, pastaj ti do të jesh perfekte dhe e lëviz pak portretin tënd, e prek pak buzën tënde, e rregullon pak vetullën dhe pastaj quhesh plastikë dhe silikon dhe kjo është e trishtë se ku të çon ty shoqëria”.

If the world has the #Metoo movement and girls and women are talking openly about sexual harassment in the workplace, Albania is still in the bullying stage. The first one requires more courage. Maybe the time has not come.

What is important above all is that famous Albanian girls should remind themselves that public life and fame have the price of lack of calm. That just as there are people who do not love you, there are also people who love you. Anyway these girls deserve a thank you if they manage to sensitize their millions of followers. Let's hope that there will be less bullying, which always happens in schools and kindergartens, and for the sake of truth, children in Albania are much more open and accept change than adults. A much more peaceful new generation seems to be coming.