Stil jete

Blind people tell how they see dreams

Blind people tell how they see dreams

What do you see when you dream? Dreams are usually vivid and we can often visually recall landscapes, people and other aspects. But is it the same for blind people? How do blind people experience dreams?

Eye surgery specialists NVISION have published a series of illustrations showing what a dream might look like for a blind or visually impaired person.

They interviewed several people who were blind or severely visually impaired. From their descriptions, they created several illustrations.

The team behind the project hope it will help raise awareness of what it's like to live blind or severely visually impaired.

You can find the descriptions below:

CLAIR

Blind people tell how they see dreams

Claire, who lives in the UK with her family, was diagnosed as blind in 2017 after suffering a series of strokes which gradually caused her to lose her sight. Although Claire has seen for most of her life, she says she is starting to forget what things look like.

"People who go blind usually lose their visual memory after seven years and there are a lot of things that I've already started to forget what they look like," she says.

Claire says she experiences very vivid dreams and that she always remembers them when she wakes up: "My dreams are full of rainbow colors, bright and colorful," she says. "I often dream of going on vacation, to be in happy places."

In Claire's dreams, her visual impairment disappears: “In my dreams, I can always see, I never have to use my white cane. I often do activities that I can't do in real life, such as driving a car or flying a plane."

"My dreams usually make me feel happy and I like to dream."

Anthony

Blind people tell how they see dreams

Anthony was not born blind, so he has memories from when he was little and says he has an idea of ??what the world looks like. His dreams tend to be 'just like real life, but more intense'.

"I can see in my dreams. I feel like I see perfectly sometimes," he says. "Things are so bright and alive."

Anthony was born with Leber Amaurosis Congenital (LCA), a rare condition that can cause blindness from a very young age.

His dreams are often full of emotions and he says that sometimes it can 'feel like a whirlwind of emotions, where I'm swimming in different feelings and colours'.

From time to time, Anton dreams about his brother who passed away: “Those are my favorite dreams. He always wears sunglasses and we travel to places we've never been before. Sometimes my dreams are so beautiful, I don't want to wake up."

Mary Kathleen

Blind people tell how they see dreams

Mary Kathryn bën një dallim midis vizionit të saj fizik dhe vizionit të saj të brendshëm, dhe e përshkruan vizionin e saj të brendshëm si shqisa e gjashtë.

Rreth 33 vjet më parë, kur Mary Kathryn ishte 13 vjeç, ajo u diagnostikua me sëmundjen trashëgimore Retinitis Pigmentosa (RP). Gjendja prek retinën dhe shkaktohet nga humbja e oksigjenit pas syrit. Gjendja e Mary Kathryn vazhdoi të përkeqësohej me kalimin e kohës, dhe sot, ajo është ligjërisht e verbër me 11% shikim periferik të mbetur në syrin e saj të majtë dhe 13% shikim periferik në syrin e saj të djathtë.

Mary Kathryn praktikon meditimin dhe krijon një lidhje midis meditimit dhe ëndrrave të saj: “Meditoj rregullisht dhe me sytë mbyllur, shikimi im bëhet më i qartë. Ngjyrat janë më të gjalla dhe gjithçka është më e detajuar. Unë ‘shoh’ më shumë me sy mbyllur dhe e njëjta gjë është kur edhe ëndërroj.”

Ashton

Blind people tell how they see dreams

Ashton ka qenë i verbër që kur lindi. Ai është diagnostikuar me një gjendje të rrallë të quajtur displazi septo-optike, e cila shkakton nerva optike të pazhvilluara. Ai është intervistuar përkrah nënës së tij, Hildës.

Kur Ashton ëndërron ai përdor të gjitha shqisat e tij dhe përmend se kur ëndërron për ujë të ngrohtë, ai ndjen shumë nxehtësi.

Kur ëndërron sheh gjithmonë kujtimet e tij: “Duket sikur jam në një rreth kujtimesh. Mund të shoh gjëra dhe vende të ndryshme ku dua të jem. Më pëlqen të ëndërroj për vende të shkuara. Më pëlqen të shkoj në oqean, në parqe patinazhi. Më pëlqen të bëj video të bukura dhe shpesh ëndërroj të jem shkrimtar.”

Ashton mendon se verbëria e tij i jep atij një përvojë të ndryshme ëndrrash: “Mendoj se të ëndërrosh për mua është ndryshe nga sa është për njerëzit e tjerë, sepse unë mund të shoh shumë gjëra që fëmijët e tjerë nuk mund t'i shohin. Unë vërej gjëra në ëndrrat e mia që njerëzit që nuk kanë probleme të tilla mund të mos i vërejnë.”

Stephanae

Blind people tell how they see dreams

“Nuk do ta harroj kurrë atë moment. Bota ime ndryshoi në një çast. Ishte sikur bota ndryshoi papritmas”, thotë Stephanae. “Gjithçka ishte më e ndritshme dhe të gjitha shqisat e mia u forcuan.”

Stephanae kishte miopi të lartë (një lloj i rrallë i miopisë ekstreme), por ajo nuk e kuptoi se nuk mund të shihte siç duhet derisa provoi syzet për herë të parë.

Stephanae mendoi se kaq ishte, se do jetonte me syze për pjesën tjetër të jetës së saj, por kur arriti të 40-at, papritur humbi shikimin në njërin sy dhe disa kohë më pas iu prek edhe syri tjetër. Pas operacioneve të shumta dhe përpjekjeve për të shpëtuar shikimin e saj, Stephanae u shpall ligjërisht e verbër.

Stephanae-s iu desh pak kohë për të pranuar diagnozën e saj dhe fillimisht ajo nuk donte të përdorte bastunin e bardhë pasi nuk donte të shihej si viktimë.

Kur bëhet fjalë për ëndrrat e saj, ajo thotë se një fjalë i vjen në mendje: 'e gjallë'.

"In my dreams I can see perfectly and I can do many things," she says. “I never have to use my cane. I can also drive a car. At first, when I was first diagnosed as legally blind, I would wake up disappointed because in my dreams I could see so well.”