Stil jete

Why we want to travel: The untold story of how we became tourists

Why we want to travel: The untold story of how we became tourists

The current pandemic has kept most of us locked up at home. Over the last 2 years, the travel industry has collapsed. According to the World Tourism Organization, the international influx of tourists in January-September 2021, had a decline of 76 percent.

This is a dramatic change from the last few years before the pandemic. We want to travel. We want to get on a plane, a ferry, a car. Anything that will take us somewhere other than where we are. But blockades and quarantines have not diminished our desire to "see places."

According to IPK International, a global survey showed that 60-90 percent of respondents intend to travel. For Europeans, travel targets abroad are now almost 90 percent versus pre-Covid levels. For Americans, that figure is about 70 percent.

For Asians, it is 60 percent, but with a strong upward trend in recent months. And you know what's most interesting? Of all the people who expressed the desire to travel, 81 percent want to do so not for business, nor to visit relatives, but for fun. The unquenchable desire to be somewhere other than where you are, is very strange. People have always traveled, and that is very true. Throughout history, they have traveled to escape harsh climate, famine or war.

So most people have never traveled of their own free will, and certainly not for fun, or to spend their free time. The first people to travel voluntarily were merchants. In ancient Hebrew, the words "merchant" and "traveler" are synonymous…

Soldiers and preachers, statesmen and scholars, students and beggars, pilgrims and people wanted by the authorities were often encountered along the way. But above all it was the merchants, those who engaged in the trade of spices, gold, silk, weapons and pearls.

Travel, as an end in itself, was unknown until the eighteenth century. So where did the idea of ??travel for pleasure, tourism, come from? How did we become tourists? To answer this question, we need to dig deeper into history. The Oxford English Dictionary dates the first use of the term "tour" around 1670.

Me origjinë nga frëngjishtja e vjetër, ky term do të thotë “kthesë” dhe i referohet gjithashtu një lëvizjeje rrethore; pra një udhëtim që rikthehet në pikën e tij fillestare . Dhe në fillimet veta ai ishte një ekskursion edukativ për të pasurit, të ashtuquajturat “Grand Tour”.

Të rinjtë e shtresave të pasura angleze, dërgoheshin në vende të gjera të Evropës kontinentale si pjesë e arsimimit të tyre. Shpesh vizitat e tyre zgjasnin të paktën një vit, në mos me vite. Por gjërat nisën të ndryshonin. Duke nisur nga vitet 1780, shtresat e mesme e profesionistëve përbënte pjesën më të madhe të “Grand Tour”, duke përfaqësuar 60 për qind të udhëtarëve. Ndërkohë në vitin 1811 ndeshim përdorimin e parë të fjalës “turizëm” (tourism). Por kënaqësia nuk konsiderohej ende si një arsye e rëndësishme për të udhëtuar. Por çfarë ndryshoi? Nga fundi i shekullit XVIII-të, në Evropë nisi të shpërbëhej rendi i vjetër feudal.

Pra po perëndonte bota e padronëve dhe bujkrobërve, duke i lënë botës së sapokrijuar të borgjezisë dhe proletariatit. U shpërbënë çifligjet dhe mbretëritë, dhe lindën shtetet kombëtare.

Këto i kthyen të gjithë në qytetarë të barabartë. Në parim, çdo qytetar u bë i barabartë (në praktikë, në disa vende, do të duhej më shumë se një shekull tjetër që e drejta e votës t’u shtrihej edhe grave). Dhe nacionalizmi u dha njerëzve një arsye të re për të udhëtuar, për të parë pjesën tjetër të vendit.

Shumë njerëz nuk mund ta shihnin fizikisht të gjithë vendin e tyre, por sigurisht që mund të shihnin monumentet e mëdha kombëtare, që janë paraqitjet fizike të kombit. Ndaj lindën muzetë kombëtarë, si një institucion i ri për të mbledhur, kategorizuar dhe shfaqur fuqinë e një kombi ose perandorie.

Kombet u përpoqën të ndërtonin monumente kombëtare, për të theksuar përparimin e tyre kombëtar shkencor dhe industrial. Kështu e famshmja Kulla Eifel në Paris përfundoi në vitin 1889. Statuja e Lirisë iu dhurua SHBA-së nga Franca në vitin 1886, dhe u shpall si monument kombëtar në vitin 1924.

Monumentet kombëtare, vazhduan të kopjohen në të gjithë botën. Po kështu lindën edhe parqet kombëtare. Në 1864, u krijua hapësira tokësore e parë e mbrojtur nga shteti, kur presidenti amerikan Abraham Linkoln nënshkroi ligjin për mbrojtjen e Luginës së Josemitit. Parku Kombëtar i Jelloustounit në SHBA, u shpall parku i parë kombëtar në botë në vitin 1872.

Sot në mbarë botën ka më shumë se 4000 parqe kombëtare. Gjithsesi, njerëzit duhej të nxiteshin të hidhnin hapat e parë si turistë, në një botë tërheqëse që po zgjerohej me shpejtësi. Plazhet ishin dikur mjedise të frikshme. Ndaj plazhet e egra duhej të shndërroheshin në vendpushime, ku njerëzit të shijonin diellin dhe detin.

Shkrimtarët romantikë, artistët dhe borgjezia e sapo-shfaqur ndihmuan në krijimin e një narrative të re të plazhit si një vend energjik, për t’u shëruar dhe ripërtërirë fizikisht dhe shpirtërisht. Biznesmenët ndërhynë menjëherë për të krijuar produkte dhe shërbime të reja.

The Englishman Thomas Cook was one of these pioneers. He was the organizer of the Great Exhibition of London in 1858, when tens of thousands of working-class people traveled by train to attend. Cook was also a pioneer of what we now call international tourism.

He created tours in cities such as Paris, Brussels and Cologne, and eventually around the world.

Kuk founded the travel company Thomas Cook & Son. It no longer exists today, but Thomas Cook's innovations continue to live on, guidebooks, travel bookings, and even the ancestors of traveler's checks (which today have been replaced by credit cards, which in turn are being challenged by global applications of payments). Without these innovations, it is unlikely that we will be able to travel as much as we do today.

Article originally published on bota.al