Stil jete

How genetics determine our life choices

How genetics determine our life choices

By David Cox

Deep underground in a granite building on the outskirts of Iceland's capital, Reikjavík, a robot is slowly and methodically mixing the blood of tens of thousands of people from around the world. In this concrete room, a well-crafted process is taking place.

DNA is extracted from the samples and then fed into sequencing machines, which slowly piece together the unique lines of chemical bases that form the basis of each individual's identity. Artificial Intelligence algorithms then match this genetic code or genome with the detailed information held in biobanks about their lives – diet, personality, social relationships, passions, diseases they've suffered – and look for connections. , which scientists can consider statistically significant.

This particular room is owned by an Icelandic company called deCODE genetics, which has sequenced more complete genomes – over 400,000 and counting – than any other institution in the world. Through this process, she has made a great contribution

to understand our inherited risk of Alzheimer's disease, schizophrenia, coronary artery disease, various forms of cancer and many other chronic diseases.

It has also inspired others to use the same process to delve deep into the human psyche, and find connections between the genome and our personalities, food preferences and even the ability to maintain social relationships.

Many scientists have begun to raise the question: To what extent is our behavior a product of our will, and how much is simply predetermined by our basic biology? "We have come to life based on the information that lives in our genome, and then its interaction with the environment," says Kári Stefánsson, an Icelandic scientist who founded deCODE genetics in 1996, with the initial goal of using the genetic landscape unique to Iceland to understand more about common diseases.

This country has a small population, and has been relatively isolated over the centuries, which means there is much less genetic variation than in other nations. In turn, this means there is less background noise to complicate matters, making it easier for scientists to identify meaningful gene variants.

Kanë kaluar 20 vjet që nga “përfundimi” i Projektit të Gjenomit Njerëzor. Por shpejt u bë e qartë se përpjekjet për të renditur dhe hartuar “librin e jetës” vetëm sa kishin nisur. Hulumtimi mbi gjenomin njerëzor, ka zbuluar një pamje shumë më komplekse nga sa mund ta imagjinonte dikush.

Pjesërisht neurolog dhe pjesërisht filozof, 73-vjeçari Stefánsson është bërë gjithnjë e më i bindur se kokteji kompleks i ADN-së që trashëgojmë nga prindërit tanë, së bashku me rreth 70 mutacione gjenetike spontane që i fitojmë rastësisht, diktojnë sjelljen tonë në një masë më të madhe nga sa jemi të vetëdijshëm.

Ne mund të mos e kuptojmë, por duket se shumë aspekte rutinë të jetës sonë të përditshme, mund të drejtohen pjesërisht nga gjenomi ynë. Ndryshimet gjenetike në receptorët tuaj të shijes, ndihmojnë për të përcaktuar nëse preferoni të pini kafe apo çaj. Kështu nga studimet rezulton se adhuruesit e kafesë, janë më pak të ndjeshëm ndaj hidhësisë së kafeinës, ndërsa adhuruesit e çajit nuk i perceptojnë aq fort llojet e tjera të kimikateve të hidhura.

Por gjenetika luan një rol edhe tek prirjet ose neveritë tona ndaj të gjitha llojet e aktiviteteve të ndryshme. Në nivelin bazë, ajo rregullon edhe atë se sa ju pëlqen të ushtroheni fizikisht, dhe nëse preferoni forma të veçanta të aktivitetit fizik, si vrapimi apo konkurrimi me të tjerët si pjesë e sporteve ekipore.

Por ADN-ja jonë, mund të na drejtojë gjithashtu drejt preferencave më specifike, mbi atë që dëshirojmë të bëjmë në kohën e lirë. Pesëmbëdhjetë vjet më parë, një studim me 2000 të rritur britanikë, sugjeroi për herë të parë se mund të ekzistonte një gjë e tillë i njohur si “gjeni i pasionit”.

Një analizë e thjeshtë e pemës familjare të një personi dhe argëtimet e preferuara të paraardhësve të tyre, sugjeronte një prirje të fortë drejt llojeve të caktuara të aktiviteteve.

Pjesëmarrësit në sondazh, u befasuan kur zbuluan se ata e kishin origjinën nga një varg i gjatë kopshtarësh amatorë, koleksionistësh pullash apo krijues të tortave.

Në dekadën që pasoi, shumë njerëz anembanë botës iu referuan studimit, pasi zbuluan se pasioni i preferuar i një prindi ose gjyshi në kohën e lirë, kishte papritmas një tërheqje të pashpjegueshme për ta kur ishin në moshën madhore.

Në një blog të Medium, Michael Woronko, punonjës sigurimesh nga Otava, Kanada shkroi:”Unë nuk kisha treguar kurrë interes për kopshtarinë, edhe kur nëna ime më tërhiqte më zor në kopshtin e saj. Por kur u rrita, e ndjeva thellë brenda meje nevojën për t’u marrë kultivimin e bimëve”.

Tani studime të mëdha të sekuencës gjenomike, tani kanë filluar të shpjegojnë arsyen. Stefánsson thotë se shkencëtarët e deCODE, kanë zbuluar madje një variant të veçantë gjeni, i cili përcakton nëse ju tërheqin apo jo fjalëkryqet. E njëjta gjë vlen edhe kur bëhet fjalë për çështjen komplekse se si gjenet tona diktojnë shtigjet e jetës që ne ndjekim.

Danielle Dick, profesoreshë e psikiatrisë në Universitetin Rutgers në Nju Xhersi dhe autore e librit “Kodi i fëmijës”, shumica e dimensioneve të personalitetit si ekstrovertë (të hapur) apo (të mbyllur), të ndërgjegjshëm, të këndshëm, impulsivë dhe ndoshta edhe sa kreativë jemi, varen nga disa lloje përbërësit gjenetikë.

“Disa njerëz kanë një tru më të prirur për të kërkuar përvoja emocionuese ose të reja. Pra me më shumë gjasa për të ndërmarrë në sy rreziqe, apo për t’u joshur drejt shpërblimeve më të menjëhershme”-thotë ai. Të gjitha këto karakteristika mund të kenë përparësi.

Sipërmarrësit, drejtuesit ekzekutivë, pilotët e avionëve luftarakë dhe atletët që konkurrojnë në sportet ekstreme, që të gjithë priren të jenë natyrshëm njerëz që rrezikojnë. Por të kesh këtë origjinë gjenetike, mund të sjellë edhe kosto të caktuara. Sepse këta lloj njerëzish, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë varësi.

Meanwhile, Stefánsson's work has shown that some people with genetics that encourage creative thinking are at risk of developing schizophrenia. Naturally impulsive people may be better decision-makers and ready to seize the opportunity that is presented to them, but they may also be more vulnerable to gambling addiction, dropping out of school, or quitting their jobs.

However, Dick clarifies that "DNA does not dictate our destiny completely". "Our genes influence our tendencies, but that doesn't mean that people with them will always have problems. The environment in which we find ourselves plays a big role in determining whether or not we act according to our genetic tendencies" - she emphasizes./Bota.al