Tech

Will Artificial Intelligence replace the DJ?

Will Artificial Intelligence replace the DJ?

You are in a club, the music is blaring and the lights are shining.

You look at the DJ booth but there is no one there.

Why? That the music is being processed by Artificial Intelligence.

But can a computer program ever replace the real-life connection between a DJ and a crowd?

In a word, no. At least not in Nooriyah's opinion.

She is a 28 year old DJ living in London. He plays in various venues around the world, sometimes to crowds of more than 40,000 people.

AI programs have been available in the industry for years, recommending that songs be mixed based on their tempo.

Por nuk e kanë marrë ende punën e Nooriyah dhe ajo mendon se e di arsyen pse.

"Sepse mënyra se si unë lidhem me audiencën time është shumë e vështirë për t'u zëvendësuar," thotë ajo.

“Imagjinoni njerëz që këndojnë e kërcejnë të djersitur, por që shikojnë para vetes një robot, ose thjesht asgjë. Kur këta njerëz drejtojnë sytë nga mua she shikojnë që jam djersitur si ata, krijohet automatikisht lidhja intime mes nesh", thotë ajo.

Hannah Rose mësoi të luante si DJ gjatë izolimit dhe po punon për ta bërë atë burimin kryesor të të ardhurave.

"Për mua, biseda rreth AI në këtë fushë është shumë e vonuar," thotë ajo.

"Tashmë ekzistojnë të paktën 10 programe të ndryshme softuerike që bëjnë mix muzikën dhe mund të na lënë neve pa punë".

She wants to see better dialogue between those in the music industry and AI developers.

"First, let's slow down the release of these AI programs and tax the software developers by investing that money in training the people who lose their jobs because of AI."

That they will try to replace us, the relationship that is created is not the same.