Tech

Travel Off Path: Albania the newest digital center in Europe for 2023

Travel Off Path: Albania the newest digital center in Europe for 2023

One of the most popular American sites "Travel Off Path", has dedicated an article to Albania, evaluating it as the newest digital center in Europe for 2023, with a rapid revolution in this sector, which is making it visible as a place with high potential for employment in the IT field.

After being considered the bane of Europe for decades, Albania's popularity has experienced a surge, as the continent's leading digital nomad hub for 2023: A record number of workers from the US have flocked to the country, and this article explains why Why?

Europe is the preferred destination for American nomads looking for a better quality of life and culture, especially Western countries such as Spain and Italy, which are currently facing an energy crisis and rising prices, while attention has gradually begun to shift from the West in the East.

Fortunately, for (remote) workers and budget travelers alike, the Albanian heartland has remained largely protected from the recent economic turmoil, and has taken a firm stand against unnecessary visa red tape.

Albania is growing at a shocking speed

Of all the European countries offering long-term residence permits, the one stealing the show is Albania, a previously unheard-of Balkan country that was unknown to tourists until the early 90s. The reason for this was the communist regime, which eventually fell as pro-democracy movements swept across Europe.

Very few foreign nationals were allowed to enter Albania – and an even smaller number of Albanians were allowed to leave, as the dictatorship kept the country isolated from the rest of the world. Meanwhile, other Mediterranean competitors flourished as tourist centers, leaving Albania with no alternative but to try in an uncoordinated manner to modernize its economy.

Që pas ardhjes së demokracisë, vendi ka evoluar shumë, krahasuar me dekadën e parë postkomuniste, e rrënuar nga skemat piramidale jo të besueshme, dhe anarkia e shtrirë në të gjithë vendin. Ajo mund të mos jetë aq e zhvilluar sa disa nga fqinjët e saj, përkatësisht Kroacia apo Greqia, por po ecën në një rrugë mbresëlënëse drejt rimëkëmbjes që shumë nga elita evropiane mund ta ëndërronin.

Sipas të dhënave të publikuara nga “Instat” dhe “Eurostat” dhe të përpiluara më vonë nga revista “Monitor”, gjatë vitit 2022 në Shqipëri u realizuan pothuajse 3.6 milionë qëndrime në akomodimet turistike, një rritje prej 22.8 për qind nga viti 2021, në kontrast të plotë me Bashkimin Europian, i cili ka regjistruar një ulje mesatare prej 5.6 për qind të qirave turistike, afatshkurtra apo afatgjata, gjatë kësaj periudhe.

Në thelb, Shqipëria pati rritjen më të lartë të qëndrimeve në akomodimet turistike vitin e kaluar, e ndjekur menjëherë nga Serbia (21,3%), Danimarka (12,3%), Islanda (5%) dhe Norvegjia (2,5%). Në total, 7.1 milionë shtetas të huaj vizituan Shqipërinë në vitin 2022, duke tejkaluar me 17% nivelin rekord të vitit 2019.

Pse Shqipëria papritur, u bë kaq e njohur?

Shqipëria ka qenë gjithmonë një ‘sukses i fjetur‘ që pritej të ndodhte.

Është jashtëzakonisht lirë

Ajo shtrihet në të njëjtën vijë bregdetare të Adriatikut të ndarë nga Kroacia, Mali i Zi dhe Greqia Perëndimore, drejtpërdrejt përballë Italisë dhe krenohet me të njëjtin mot dhe natyrë mesdhetare, dhe pavarësisht se është e rrethuar nga të gjitha anët nga destinacionet turistike me famë botërore, goxha të shtrenjta, ajo është jashtëzakonisht e lirë.

Duke krahasuar koston e jetesës midis kryeqyteteve kryesore në rajonin e Ballkanit, çmimet e konsumit në Tiranë janë:

5, 2% më të ulta se Beogradi, Serbi

6, 7% më të ulta se Bukureshti, Rumani

11,7% më të ulta se Sofja, Bullgari

21,7% më të ulta se Zagrebi, Kroaci

26,1% më të ulta se Ljubljana, Slloveni

32,6% më të ulta se Athina, Greqi

Të gjitha vendet e mësipërme, ndoshta me përjashtim të Kroacisë dhe Greqisë, janë të famshëm për çmimet e tyre historikisht të ulëta, megjithatë Shqipëria është edhe më e përballueshme nga vendet e listuara. Për të jetuar rehat si një nomad dixhital në Tiranë, me njëfarë niveli luksi, amerikanëve u duheshin mesatarisht 2452 dollarë në muaj.

Kjo përfshin marrjen me qira të një apartamenti të mobiluar plotësisht me vendndodhje në qendër, ngrënien e shpeshtë në restorante të nivelit të mesëm, produkte ushqimore dhe udhëtime gjatë fundjavës në vijën bregdetare të mbushur me resorte. Në Nju Jork duhen të paktën 9000 dollarë për të patur të njëjtin standard jetese ose më të lartë se ai në Shqipëri, duke shpenzuar afërsisht 70% më pak.

Zero burokraci kufitare

Përveç përballueshmërisë së kostove, Shqipëria është gjithashtu e hapur për turizmin dhe biznesin, pasi ka hequr të gjitha kërkesat e hyrjes, pjesë e masave kundër Covid-19, duke ofruar qëndrime njëvjeçare pa burokraci, psh. kur je një shtetas amerikan. Amerikanët mund të zhvendosen në Shqipëri deri në dymbëdhjetë muaj pa viza, një privilegj që nuk u jepet kanadezëve apo edhe evropianëve.

Me një politikë të relaksuar hyrjeje dhe një rrugë të lehtë drejt qëndrimit të përhershëm, nuk është për t’u habitur që shumica e nomadëve do ta renditnin Shqipërinë si vendin e tyre numër një të ëndrrave për një ‘punë’ afatgjatë.

Natyra shqiptare është e mahnitshme

Ajo po bëhet gjithnjë e më popullore për pamjen mahnitëse të peizazheve natyrore. Në veri, afër kufijve me Kosovën dhe Malin e Zi, ajo përshkohet nga Bjeshkët e Nemuna, një vargmal i gjerë i përbërë nga maja të thepisura, të mbuluara me borë, shpatet marramendëse malore dhe lugina të thella e të gjelbra.

Duke udhëtuar në jug, gjeografia ndryshon në mënyrë drastike nga alpine në bregdetare: qasja e vendit në det shkon për 280 milje midis kufirit malazez deri në Greqi, dhe mund të themi se është një nga udhëtimet më piktoreske dhe pjesët më të bukura të kryqëzimit. Rruga kufitare e Adriatikut është e rrethuar nga fshatra të çuditshëm të ndërtuar me gurë dhe fortesa të lashta historike.

Riviera Shqiptare është një nga pikat më të vlerësuara të relaksimit në Gadishullin Ballkanik. Duke u shtrirë nga qyteti modern i Vlorës deri te Saranda greko-shqiptare, multikulturore, jo shumë larg Korfuzit, ajo ofron plazhe me rërë të artë, ujëra bruz dhe zona turistike të reja që ia vlen t’i vizitoni.

Vizitoni Shqipërinë për kulturën që ofron

Së fundmi, Shqipëria po bëhet një emër i njohur në sektorin e kulturës.

Cities such as Berati and Gjirokastra have been recognized by UNESCO as world heritage sites for their Ottoman architecture. Tirana is a metropolis full of bunkers from the communist era. Numerous castles, massive hilltop forts, cobblestone castles and medieval buildings can be found throughout the country.

Pop music festivals headlined by Dua Lipa, Rita Ora and other important figures of Albanian heritage are organized from time to time.

After decades of suppression, the urban art scene is thriving, with the quality of mural art in Tirana rivaling that of Belfast or Berlin.

https://www.traveloffpath.com/why-albania-is-the-best-european-country-for-american-nomads-in-2023/?fbclid=IwAR32G_q5_mujYm9U64YKV5U-my9YSTXD_qGDcPrxNTsQryiIr0QGTpURXt4