Aktualitet

Gruevski replikon me Tsipras nga azili: Nuk ke sugjeruar zgjidhje për çështjen e emrit

Gruevski replikon me Tsipras nga azili: Nuk ke sugjeruar zgjidhje për

Ish-kryeministri i Maqedonisë së Veriut në azil politik në Holandë, Nikolla Gruevski, përmes një reagimi në Facebook përgënjeshtron deklaratat e kryeministrit të Greqisë, Aleksis Tsipras se ka kërkuar zgjidhje për çështjen e emrit edhe në kohën që ai ishte në pushtet.

Në një postim të gjatë në faqen e tij zyrtare, Gruevski shprehet se Tsipras asnjëherë nuk ka propozuar negociata për zgjidhjen e emrit.

Ja çfarë shkruan Gruevski:

Në lidhje me deklaratën e Financial times të kryeministrit grek Aleksis Tsipras, që vë në dukje se unë si kryeministër kurrë nuk kam dashur të flas për gjetjen e një zgjidhjeje për pyetjen se Greqia menjëherë pas pavarësisë u hap rreth emrit tonë kushtetues, dua të vë në dukje se në fakt Z. Tsipras nuk ka sugjeruar kurrë biseda të tilla që unë kam refuzuar.

Meqë ra fjala, para mbërritjes së tij për kryeministër, kam bërë bisedime intensive me z. Papandreu me të cilët kemi pasur 10 takime personale në këtë çështje, por për fat të keq për shkak të qëndrimeve të famshme greke apo linjave të kuqe siç i kanë thirrur ata, ne nuk e kemi Ejani në një zgjidhje, të cilën do t ‘ ia kisha propozuar qytetarëve në një referendum më vonë. Fundi i mandatit tim dhe fillimi i mandatit të Tsipras ka qenë vetëm për një vit, dhe ishte nga fillimi i 2015 deri në fillim të vitit 2016

Me z. Tsipras, më kujtohen vetëm dy komunikim. E para, kur pas zgjedhjes së tij për kryeministrin e Greqisë, diku në shkurt 2015 unë pata një bisedë telefonike në thirrjen time qëllimi i të cilit ishte për t ‘ i uruar atij kryeministrin dhe për të vendosur komunikimin fillestar dhe për të provuar bashkëpunimin. Në atë bisedë, unë atë, dhe jo ai unë, unë sugjerova atë moment kur ai është gati të takohet dhe të flasë për gjetjen e një zgjidhje duke u lidhur me pyetjen për të cilën Greqia ka bllokuar integrimin tonë evropian dhe Evroatlantski, duke treguar atë kohë dhe vend për të Të takosh ai mund t ‘ i zgjedhë ata. Përgjigja e tij u pa zyrtarisht pozitive dhe tha se sapo të ishte në gjendje ai do të më kërkojë të diskutoj këtë pyetje. Ai kurrë nuk ka thirrur.

Kryesisht për dy arsye.

E para, sepse vitin e 2015-të, Greqia ishte në një krizë të thellë ekonomike dhe financiare dhe përparësia e saj e lartë ishte duke u marrë me atë krizë që stormi filloi në 2008 të gjithë kryeministrat dhe udhëheqësit e vendeve të BE-së dhe më gjerë kishin mirëkuptim Nefokusiranost e tij dhe pranuar për të gjetur një zgjidhje me ne në një kohë të tillë, sa për ta dhe për bankat e tyre që i huazuara Greqisë.

Kriza më e fundit në Greqi ishte shumë më efektive. Në fakt, atmosfera politike në Greqi në atë vit të mbushur me protesta të përditshme masive dhe demonstrata, disa prej tyre me 250.000 shtetas para parlamentit, të motivuar nga prirjet shkatërruese në ekonomi dhe standardet e jetesës, nuk e la shpresën se ai ka.

Koha dhe hapësira politike për të zgjidhur pyetje të tjera të mëdha. Në atë vit pasi u caktua në shkurt, pati një referendum në korrik, duke humbur shumicën në gusht dhe zgjedhje në shtator, taksat, pagat e pagave dhe pensionet, morën paketa shpëtimi të rënda qindra miliarda euro.

Tsipras ra midis Moskës, Berlinit dhe Uashingtonit për të kërkuar një zgjidhje për rrëzimin e Finasiskiot, mori urime nga fFdel kastro për fitoren e të madhit.

Me greva të përditshme të fermerëve, sindikatave dhe njerëzve në përgjithësi, dhe në një moment ata u desh të ndalojnë së punuari të gjitha bankat në Greqi.

Kur i njëjti vit në një takim me presidentin e këshillit evropian Van Rompuj në Bruksel kërkova një angazhim më të madh nga bashkimi dhe për të shtyrë personalisht Greqinë për të zgjidhur mosmarrëveshjen me ne dhe për të na zhbllokuar për integrimin tonë strategjik, pas heshtjes dhe duke menduar për pak sekonda, shumë të sinqerisht më përgjigjen për këtë :,, nëse ndonjë politikan i lartë në botë, në këtë periudhë ai ju premtoi të angazhohet për këtë kërkesë, e di se ai nuk është i ndershëm me ty. /Tiranapost.al/