Histori Personale

Dëshira ime për Krishtlindje? Askush të mos komentojë trupin tim

Objektivi im i vërtetë nuk është të urrej trupin tim dhe as ta adhuroj atë. Sa më pak të flasim për trupat, aq më mirë…

Dëshira ime për Krishtlindje? Askush të mos komentojë trupin

Tani po vijnë pushimet, dhe unë jam gati. Më në fund e di se çfarë të them kur dikush më thotë se dukem shkëlqyeshëm, se dukem sikur kam humbur peshë, se lëkura ime duket mirë. Do të citoj aktorin dhe producentin Jonah Hill, i cili shkroi në Instagram: “E di që e thoni mirë, por ju kërkoj të mos komentoni për trupin tim. Mirë apo keq, dua t'iu bëj të ditur me mirësjellje se nuk është e nevojshme dhe nuk ndihem mirë. Shumë respekt.”

A mendoni se do të funksionojë? Nuk jam e sigurt. Kjo politikë e re mund të shqetësojë njerëzit. Ata mund të ndihen keq për këtë reagim sepse qëllimet e tyre janë të pastra. Ata nuk e kuptojnë se çfarë ndodh në kokën time kur tema e trupit tim del dhe flitet me zë të lartë; tronditja e të kujtuarit se kam ose ndoshta thjesht jam një trup.

Më vjen erë tymi; një dritë e bardhë e shndritshme fshin gjithçka, një sirenë e fortë fillon të vajtojë, duke dërguar të shtëna urgjente paralajmërimi në të gjithë këtë “trupin e lartpërmendur”. Unë jam një trup që djersitet dhe rrjedh gjak dhe që në mënyrë të pashmangshme do të shpërbëhet e do të zbehet në tokë. Më mbyllet goja, më shtrëngohen grushtat dhe nuk e kam problem t'ju them se e gjithë prapanica ime shtrëngohet! Kjo nuk është energjia më e mirë për të sjellë në këtë festë.

Dëshira ime për Krishtlindje është që askush të mos komentojë trupin tim. Pa dyshim që disa njerëz do ta kuptojnë pse u kërkoj të përmbahen nga kritikat dhe ne do të ndajmë një moment më të qetë. Por të tjerët nuk do ta bëjnë, dhe nuk është e drejtë të presësh që ata t'i binden kërkesës sime. Duhet të jem realiste, ti takoj aty ku janë. Kur bëhet fjalë për bukurinë, ne të gjithë kemi qenë të marinuar në histori dhe të zhytur në socializim për një kohë shumë të gjatë vetëm për të fikur çelësin e komenteve. Të jesh e bukur, apo të të thonë se je, nuk është gjë e drejtpërdrejtë dhe objektive. Shumë shpesh, të jesh i bukur do të thotë të jesh i aftë, i bardhë dhe i hollë, dhe ato rregulla janë të neveritshme për mua. Të jesh i bukur do të thotë të besosh gënjeshtrat binjake të të qenit nën kontroll dhe të jesh i kontrollueshëm.

Ndonjëherë është qesharake se sa e frikshme mund të jetë përvoja e shfaqjes në trupin e një gruaje. Javën e kaluar në njw shfaqje të humoristit Jacqueline Novak "Get On Your Knees", ndjeva se audienca u rikthye me një valë masive me të qeshura tingëlluese kur ajo tha: "Format e femrës janë barra e saj, një thes me patate seksi pa të cilën nuk mund të largoheni nga shtëpia.

Komentet e miratimit për trupin tim nënkuptohen si fjalë kodike për "Urime, më shumë meshkuj që nuk i njeh do të duan të bëjnë seks me ty për shkak të pamjes që ke tani". Dhe kjo, nëse mund ta besoni, nuk është një objektiv i rëndësishëm i imi.

Objektivi im i vërtetë nuk është të urrej trupin tim dhe as ta adhuroj atë. Zërat e jashtëm që e shikojnë trupin tim më kujtojnë atë konfuzion të brendshëm, duke e shtrembëruar dhe përforcuar atë. Më duhet një mendim i nivelit tjetër. Kevin Townley është një mësues budist meditimi. I kërkova që ai të më mësojë se si ta pranoj trupin tim. Unë i them atij se duhet të kultivoj njëfarë neutraliteti të mallkuar.

Ngadalë dhe me shumë dhembshuri, që është më e pakta që do të prisnit nga një mësues meditimi budist, Townley shpjegon se nuk është e mundur të kemi një marrëdhënie neutrale me trupin tonë.

“Ne do të kemi reagimet tona fillestare pavarësisht çdo gjëje. Ne kemi paragjykimet tona, kemi preferencat tona; ato bazohen në të gjithçka.”

Ne nuk mund të dalim jashtë kësaj kulture në të cilën jemi zhytur. Njerëzit që bëjnë komente, ndjenjat tona për komentet e njerëzve, ndjenjat tona për trupin tonë; të gjitha shfaqen pa kërkesë.

Pra, çfarë rekomandon Townley? Më shumë verë e zier. Po bëj shaka! Qetësia, kjo është gjëja.

“Nuk ka asnjë moment tjetër përveç atij të cilin po përjetoni, çfarëdo eksperience që po përjetoni, apo jo? Dhe kështu, qetësia është të jesh në gjendje ta largosh atë.”

Do të kalojë, dhe ne nuk duhet të veprojmë sipas kësaj!

“Qetësia është gatishmëria për të qenë në bazën e ndryshimit të mënyrës se si ndihemi për veten tonë. Dhe kjo është një praktikë.”

Unë do të praktikoj shumë qetësinë gjatë pushimeve, dhe ndoshta edhe ju. Paç fat për të gjithë ne. Dhe mbani mend, kur të hapni gojën për të thënë se si duket dikush, hani më mirë diçka në vend të asaj, dhe ne të gjithë do të kënaqemi pak më shumë.

Maeve Higgins

Tiranapost.al