Aktualitet

Instat: Papunësia në nivelet më të ulëta. Tregu i punës nuk reflekton situatën ekonomike

Instat: Papunësia në nivelet më të ulëta. Tregu i

Sipas Institutit të Statistikave, shkalla zyrtare e papunësisë në tremujorin e parë të këtij viti ra më tej në 12.1%, nga 12.3% që kishte qenë në tremujorin e fundit të vitit të kaluar. Ndërsa krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, shkalla e papunësisë në ekonominë shqiptare ka rënë me 0.4 pikë përqindje. Për popullsinë në moshë pune, shkalla e punësimit arriti 60.3%, nga 60% që kishte qenë në tremujorin e mëparshëm. Duke iu referuar statistikave zyrtare, ekonomia shqiptare ka arritur shkallën më të ulët të papunësisë dhe shkallën më të lartë të punësimit të regjistruar në periudhën post-komuniste.

Papunësia për të rinjtë nga mosha 15 deri në 29 vjeç ishte 22.2%, çka përfaqëson nivelin më të ulët historik edhe për këtë segment. Megjithatë, për të rinjtë shkalla e papunësisë është 10 pikë përqindje më e lartë se mesatarja, çka tregon se përfshirja e tyre në tregun e punës nuk është e lehtë.

Aktualisht, vetëm 41% e të rinjve mes 15 dhe 29 vjeç janë në marrëdhënie pune. Pjesa më e madhe e të rinjve që nuk punojnë janë nxënës ose studentë, megjithatë, rreth 8.3% e tyre klasifikohen si të papunë të dekurajuar, që deklarojnë se nuk po kërkojnë punë ngaqë s?kanë besim se do ta gjejnë.

Sipas ndarjes gjinore, papunësia është lehtësisht më e ulët për femrat, me 11.9%, ndërsa për meshkujt raporti është 12.2%. Papunësia te femrat është më e ulët edhe sepse ato kanë një përfshirje më të ulët në tregun e punës dhe angazhohen më shumë me detyra shtëpiake. Deri tani, duket se tregu i punës nuk po reflekton shqetësimet në rritje rreth ecurisë së ekonomisë reale.

Pritet që këtë vit ritmet e rritjes ekonomike të reduktohen, pas shtysës së përkohshme nga sektorit energjetik vitin e kaluar. Banka e Shqipërisë gjykon se rreziqet janë shtuar, ku faktorët kryesorë janë ecuria e dobët e ekonomisë së Eurozonës dhe kriza politike në vend./Scan/ Tiranapost.al.