JETË

Ndihmë, fëmija im është një narcist!

Ndihmë, fëmija im është një narcist!

Shumica prej nesh mendojnë menjëherë për njerëz egoistë që mendojnë jashtëzakonisht shumë për veten dhe janë tepër të ndjeshëm ndaj kritikave. Dhe ata bëhen të neveritshëm, sapo nuk lavdërohen në mënyrën që mendojnë se e meritojnë.

Megjithatë, nga këndvështrimi i psikologjisë së zhvillimit , fazat narciste në jetën e një fëmije nuk janë thjesht normale, por, në fakt, vendimtare për zhvillimin e një personaliteti të qëndrueshëm. Ky narcisizëm normal ose i shëndetshëm na ndihmon të "zhvillojmë skenarë të së ardhmes, të besojmë në veten dhe vlerën e tyre dhe të [arrijmë] autarkinë, që është aftësia për të zhvilluar planet e veta dhe për t'i zbatuar ato," shkruajnë psikiatrit Michael Lipp dhe Anne Karow.

Kjo është një arsye pse specialistët janë shumë të kujdesshëm në diagnostikimin e fëmijëve ose të rinjve si narcistë . Fillimi i çrregullimeve të personalitetit ndodh në fëmijërinë e hershme dhe manifestohet gjatë procesit të rritjes. Por shpesh diagnoza nuk bëhet derisa një person të ketë arritur moshën madhore.

Si shfaqet narcizmi tek fëmijët?

Sidoqoftë, është e rëndësishme të njihni tendencat e ekzagjeruara narciste tek fëmija juaj dhe jo vetëm sepse mund të jetë jashtëzakonisht e lodhshme për prindërit, mësuesit dhe të tjerët të së njëjtës moshë, nëse pasardhësit tuaj vazhdimisht shfaqin prirje megalomanike dhe për të kërkuar vëmendje.

“Të jesh narcisist nuk të bën të lumtur”, thotë Eddie Brummelman. Ai është një psikolog zhvillimi në Universitetin e Amsterdamit. Kushdo që bën kërkime në këtë fushë është i detyruar të hasë në punën e Brummelman.

"Narcisistët vazhdimisht pyesin veten "Çfarë mendojnë njerëzit për mua?" Vetëvlerësimi i tyre luhatet jashtëzakonisht, sepse ata varen nga miratimi i burimeve të jashtme dhe vazhdimisht duhet të kuptojnë se janë të veçantë”, thotë ai. Për prindërit, është jashtëzakonisht e rëndësishme të kuptojnë se kjo i vë fëmijët e tyre nën një sasi të madhe stresi.

Ekziston gjithashtu një lidhje e drejtpërdrejtë midis narcizmit dhe sjelljes agresive, siç ka treguar një meta analizë nga Sophie Kjaervik dhe Brad Bushman nga Universiteti Shtetëror i Ohaios. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që në një fazë të hershme të eksplorohen arsyet e mundshme për sjelljen narciste të fëmijës. Ashtu si çrregullimet e tjera të personalitetit, tiparet narciste janë të paktën pjesërisht gjenetike, thekson Eddie Brummelman.

Megjithatë, ato mund të rrjedhin nga disa metoda të rritjes së një fëmije. Në vitin 2015, Brummelman kreu një studim me 565 fëmijë dhe prindërit e tyre. Psikologu zhvillimor dhe ekipi i tij po hetonin dy teza alternative rreth origjinës së narcisizmit.

Më e talentuar, më inteligjente, më narciste

Një teori është se prindërit i lavdërojnë shumë fëmijët e tyre. Teoria tjetër është se fëmijët përgjigjen me sjellje narciste kur ata denigrohen dhe trajtohen ftohtë nga prindërit. Gjetjet e Brummelman mbështetën teorinë e parë: fëmijët që lavdërohen deri në qiell nga prindërit e tyre zhvillojnë tipare narciste.

"Këta prindër e perceptojnë fëmijën e tyre si më të talentuar, inteligjent dhe më të aftë se fëmijët e tjerë," thotë Brummelman. Brummelman sheh një problem tjetër këtu: "Dashuria për fëmijën tuaj është e lidhur me kushtet. Nëse fëmija nuk arrin të përmbushë pritjet e prindërve, ata do të kenë frikë se prindërit e tyre do të zhgënjehen apo edhe do të turpërohen nga fëmija i tyre."

Një fëmijë që mbivlerësohet vazhdimisht ose detyrohet të shkëlqejë veçanërisht, sipas psikologut të zhvillimit, merr tre mesazhe themelore: Unë jam më i mirë se të tjerët. Është e rëndësishme që unë të dalloj nga të tjerët. Unë nuk vlerësohem për personin që jam, por për arritjet e mia.

Personaliteti narcisist që rezulton nuk zhvillon një ndjenjë të qëndrueshme të vetëvlerësimit. Në fakt, është pikërisht e kundërta.

Natyrisht, të gjithë prindërit mendojnë se fëmijët e tyre janë veçanërisht të veçantë - dhe kjo është fare mirë! “Ngrohtësia e pakushtëzuar dhe dashuria prindërore janë të rëndësishme për një ndjenjë të qëndrueshme të vetvetes”, thotë Brummelman. Nuk ka gjithashtu asgjë për të thënë kundër lavdërimit - nëse reagimet janë disi realiste.

Vendosja e kufijve dhe tolerimi i argumenteve

Në vend që të krahasoni vazhdimisht performancën e fëmijës suaj me atë të të tjerëve, prindërit preferohet të përqendrohen në përparimin e fëmijës së tyre - përgjatë vijave të: Shiko, nuk ke qenë në gjendje ta bësh këtë vitin e kaluar dhe tani mundesh!

Renate Schepker ndan këtë pikëpamje. Ajo është në bordin e Shoqatës Gjermane për Psikiatrinë e Fëmijëve dhe Adoleshentëve. “Prindërit mund të jenë krenarë dhe gjithashtu të shprehin krenarinë e tyre kur fëmija i tyre ka arritur ose mësuar diçka të re”.

Ajo thotë se bëhet problematike kur prindërit kanë pritshmëri nga fëmijët e tyre që nuk janë të përshtatshme për fazën e tyre të zhvillimit dhe nuk arrijnë të vendosin kufij. "Një hapje e caktuar kur bëhet fjalë për konflikt është pjesë e një edukimi të mirë," thotë Schepker. “Fëmijët duhet të jenë në gjendje ta durojnë atë, nëse prindërit e tyre herë pas here kanë një ditë të keqe ose u thonë fëmijëve të tyre 'më duket e padurueshme sjellja juaj sot'. Në të njëjtën mënyrë, fëmijët gjithashtu duhet të jenë në gjendje t'u thonë prindërve të tyre ashtu siç thotë ajo.

Terapia mund të ndihmojë, nëse sjellja narciste e fëmijës suaj çon në probleme në shkollë ose me miqtë, sepse ata mendojnë se rregullat dhe kërkesat sociale mund të zbatohen për të tjerët, por jo për ta. Schepker thotë se një seancë këshillimi prindëror është pjesë integrale e një kursi terapie për një fëmijë. Specialisti thotë se shpeshherë tregon se vetë prindërit kanë nevojë për mbështetje terapeutike.

Tiranapost.al