JETË

Tani që s’kam shumë kohë për të jetuar, ju them fëmijëve të mi se në jetë kanë vlerë vetëm dy gjëra

Tani që s’kam shumë kohë për të jetuar, ju them

Gianluca Vialli i cili prej 5 vitesh vazhdon të luftojë prej me kancerin në pankreas është një nga protagonistët e intervistave të emisionit të ri dokumentar të Alessandro Cattelan në Netflix “Një pyetje e thjeshtë”.

“Kam frikë të vdes. Nuk e di kur do të fiket drita se çfarë do të jetë në anën tjetër. Por në një farë mënyre jam dhe i emocionuar që mund ta zbuloj. Koncepti i vdekjes shërben për të kuptuar dhe vlerësuar jetën. Ankthi për të mos arritur të realizoj të gjitha gjërat që dua të bëj, duke qenë i emocionuar nga të gjitha projektet që kam, është diçka për të cilën ndihem shumë me fat,” shprehet ai duke biseduar me Cattelan në një fushë golfi.

Tani që s’kam shumë kohë për të jetuar, ju them

Vialli është përpjekur të tregojë edhe një aspekt tjetër të sëmundjes që sipas tij nuk është vetëm vuajtje. “Sëmundja nuk është vetëm vuajtje, ka momente të bukura. Jeta përbëhet nga 20 për qind e asaj që ju ndodh dhe 80 për qind nga mënyra se si reagoni ndaj asaj që ndodh. Dhe sëmundja mund t'ju mësojë shumë për atë se si jeni, mund të jetë gjithashtu një mundësi. Nuk po them deri në atë pikë sa të jem mirënjohës për kancerin”.

Tani që s’kam shumë kohë për të jetuar, ju them

Gianluca flet dhe për marrëdhënien me vajzat e tij që kur zbuloi se kishte një tumor. “Jam i bindur që fëmijët tanë ndjekin shembullin tonë më shumë sesa fjalët tona. Kam më pak kohë të jem shembull tani që e di që nuk do të vdes nga pleqëria. Çdo sjellje ime më shtyn të mendoj kështu. Në këtë kuptim, përpiqem të jem një shembull pozitiv: përpiqem t'u mësoj atyre se lumturia varet nga këndvështrimi me të cilin e shikon jetën, se nuk ke nevojë të lëshosh transmetime, të dëgjosh më shumë dhe të flasësh më pak. Qeshni shpesh, ndihmoni të tjerët. Ky është sekreti i lumturisë”, thotë ai.

Tani që s’kam shumë kohë për të jetuar, ju them

“Ndjej se kam më pak kohë për të qenë një baba i mirë dhe për të qenë shembull për ta - rrëfen ai - por gjithashtu e kuptoj se nga ana e tyre ekziston frika e humbjes time dhe si rrjedhojë dëshira për të më treguar se sa shumë më duan”.

Që nga viti 2017, ish-futbollisti i Cremonese po lufton me kancerin në pankreas. Vitet e fundit sëmundja duket se ka regres dhe Vialli është “rikthyer në fushë” me rolin e shefit të delegacionit të Kombëtares italiane.