Lajme nga Bota

A mund të jenë njerëzit specia mbizotëruese në Univers, dhe ne thjesht nuk e dimë ende?

A mund të jenë njerëzit specia mbizotëruese në Univers,

Nga Paul Parsons

A mund të jetë që specia jonë është raca kryesore indigjene në Univers – që Homo sapiens, ose diçka e afërt me të, ka evoluar në mënyrë të pavarur në shumë botë të tjera?

Biologu evolucionar i ndjerë, Stephen J Gould, e quajti këtë ide absurde. Ai argumentoi se nëse e ridrejtoni evolucionin këtu në Tokë, atëherë probabiliteti për t'i “rimarrë” njerëzit për herë të dytë është jashtëzakonisht i vogël.

Arsyetimi i tij ishte se evolucioni drejtohet nga grupe të rastësishme mutacionesh gjenetike, të moduluara nga efekte të rastësishme mjedisore, siç janë zhdukjet masive, dhe se do të ishte jashtëzakonisht e rrallë që i njëjti grup efektesh të shfaqej dy herë.

Por është një këndvështrim që nuk mbahet universalisht. Një shkollë mendimi, e quajtur 'evolucioni konvergjent', thotë se efektet e rastësishme përfundimisht janë mesatare, kështu që evolucioni konvergon do tentojë të prodhojë organizma të ngjashëm në çdo mjedis të caktuar. Për shembull, fluturuesit ka evoluar në mënyrë të pavarur në Tokë të paktën katër herë - te zogjtë, lakuriqët e natës, insektet dhe pterosaurët. Sytë mund të kenë evoluar deri në 40 herë.

Një ithtar i kësaj pikëpamjeje është Prof Simon Conëay Morris, i Universitetit të Kembrixhit. “Konvergjenca është një nga argumentet më të mira për përshtatjen darviniane, por kudondodhja e saj nuk është vlerësuar,” thotë ai.

“Dikush mund të thotë me besim të arsyeshëm se gjasat që diçka analoge me zhvillimin e njeriut është vërtet shumë e lartë. Dhe duke pasur parasysh numrin e planetëve të mundshëm, kemi arsye të mira për të menduar se ekzistojnë.”

Tiranapost.al