Lajme nga Bota

Aborti spontan është ende tabu, kjo është arsyeja pse fjalët e Meghan janë kaq të fuqishme

Aborti spontan është ende tabu, kjo është arsyeja pse

Dje, Dukesha e Sussex u bë figura e fundit publike që zbuloi anëtarësimin në një klub sekret në të cilin askush nuk dëshiron të bashkohet. Në një pjesë që u lexua me shpejtësi në të gjithë botën, Meghan përshkroi mëngjesin e korrikut në të cilin ajo pësoi abortin e shtatzënisë së saj të dytë dhe "hidhërimin pothuajse të padurueshëm" që ajo dhe burri i saj kanë përjetuar. "E dija," shkruan ajo, "ndërsa shtrëngoja fëmijën tim të parë, se po humbja të dytin." Ishte një imazh i pazakontë në përfaqësimin e tij të dy të vërtetave të kundërta rreth riprodhimit, ushqimi i jetës së re nga njëra anë, humbja dhe vdekja nga ana tjetër”.

Edhe pse abortet janë çuditërisht të zakonshme nga përafërsisht një në katër gra, vazhdojnë të ekzistojnë tabu rreth kësaj teme. Kjo është pjesërisht sepse rreth 85% e aborteve spontane ndodhin brenda tremujorit të parë, para se shumica e grave të shpallin publikisht shtatzëninë e tyre. Kjo bën që shumë, si Meghan, të mbajnë zi për humbjen e një foshnje shumë të kërkuar për të cilën askush as nuk e dinte. Aktivistja e infertilitetit Katy Lindemann i ka quajtur muajt e parë "një lloj shtatzënie të Schrödinger", kur gratë pritet të mbrojnë bastet e tyre dhe të pranojnë aborte spontane. Ajo tregon se rregulli 12-javor imponon një sekret të panevojshëm dhe të dëmshëm rreth humbjes së shtatzënisë, duke i lënë gratë të përballen vetëm kur ato kanë më shumë nevojë për mbështetje dhe komunitet.

Gjatë 15 viteve të mëparshme, si pjesë e analizës sime në përvoja krejtësisht të ndryshme, unë kam intervistuar vajza të shumta që duruan abortet e tyre në heshtje, nën presion për të shkëmbyer humnerën e ekspertizës së tyre shkatërruese emocionale.

Disa rrëfyen se morën pjesë në konferenca pune autopilot në të njëjtën kohë kur kishin ende gjakderdhje.

Natyrisht, mungesa e një fëmije të dëshiruar është një tragjedi thellësisht private, megjithatë neveritja jonë e thellë kulturore ndaj pikëllimit dhe humbjes krijon shtresa të tjera faji, turpi dhe stigmatizimi për ata, dhimbja e të cilave mund të lehtësohet ndjeshëm. Edhe nëse nuk e matim vlerën e vajzave vetëm nga potenciali i tyre për të shumuar, ideologjitë tona mbizotëruese të progresit, menaxhimit dhe produktivitetit nënkuptojnë se humbjet riprodhuese shihen si transgresive dhe kërcënuese.

Disa vajza në asnjë mënyrë nuk i tregojnë abortet në shtëpi ose miqve, të tjerët fajësojnë veten e tyre që kanë "dështuar" për të qenë shtatzënë dhe me të vërtetë ndjehen sikur diçka nuk shkon me ta.

Kjo është arsyeja pse llogaritë jo-publike të zonjave të ngjashme me Michelle Obama, Chrissy Teigen dhe tani Meghan kanë kaq shumë rëndësi. Duke folur për humbjen dhe dhimbjen e tyre të zemrës, ata ndihmojnë vajzat "normale" të ndjehen shumë më pak të vetme dhe u siguron atyre një nivel referimi për biseda të reja. Privatja nuk është vetëm politike, por thellësisht e fuqishme në mënyrë efektive.

Dr Susie Kilshaw, një antropologe mjekësore, puna e së cilës përqendrohet në abort, thotë se ajo mirëpret këtë njohje në rritje të publikut për humbjen e riprodhimit dhe ndjeshmërinë më të lartë në mënyrën e menaxhimit të saj.

"Diskutimet e hapura do të lejojnë që të dëgjohet një larmi më e gjerë zërash, në mënyrë që ne të mund të pranojmë vuajtjet e njerëzve të tjerë dhe të kemi ndjeshmëri me ta”, thotë ajo.

*Artikulli i marrë nga The Guardian. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.