Lajme nga Bota

BE mund të ndalojë udhëtarët amerikanë ndërsa rihap kufijtë, duke përmendur dështimet në virus

BE mund të ndalojë udhëtarët amerikanë ndërsa

Zyrtarët e Bashkimit Evropian po garojnë për të rënë dakord se kush mund të vizitojë vendet që nga 1 korriku. Amerikanët, deri më tani, janë të përjashtuar, sipas projekt-listave që shihen nga New York Times.

BRUKSEL – Vendet e Bashkimit Evropian që nxitojnë të rigjallërojnë ekonomitë e tyre dhe të rihapin kufijtë e tyre pas disa muajsh kufizimesh të koronavirusit janë të përgatitur për të bllokuar hyrjen e amerikanëve sepse Shtetet e Bashkuara nuk kanë arritur të kontrollojnë mashtrimin, sipas draft listave të udhëtarëve të pranueshëm të rishikuar nga New York Times .

Kjo perspektivë, e cila do t’i prishë vizitorët amerikanë me Rusët dhe Brazilianët si të padëshirueshëm, është një goditje e fortë për prestigjin amerikan në botë dhe një kundërshtim i trajtimit të virusit në Presidentin Trump në Shtetet e Bashkuara, i cili ka më shumë se 2.3 milion raste dhe lart nga 120,000 vdekje, më shumë se çdo vend tjetër.

Kombet Evropiane aktualisht janë duke kërkuar dy lista të mundshme të vizitorëve të pranueshëm bazuar në mënyrën se si vendet po largohen nga pandemia e koronavirusit. Të dy listat përfshijnë Kinën, si dhe vendet në zhvillim si Uganda, Kuba dhe Vietnami. Të dy gjithashtu përjashtojnë Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera që u vlerësuan si shumë të rrezikshme për shkak të përhapjes së virusit.

Udhëtarët nga Shtetet e Bashkuara dhe pjesa tjetër e botës tashmë ishin përjashtuar nga vizita në Bashkimin Evropian – me disa përjashtime kryesisht për riatdhesime ose “udhëtim thelbësor” – që nga mesi i marsit. Por një vendim i fundit për rihapjen e kufijve pritet në fillim të javës tjetër, para se blloku të rihapet në 1 korrik.

Një ndalim i amerikanëve nga Brukseli reflekton pjesërisht modelin e zhvendosjes së pandemisë. Në mars, kur Evropa ishte epiqendra, zoti Trump zemëroi udhëheqësit evropianë kur ai ndaloi qytetarët nga shumica e vendeve të Bashkimit Evropian të udhëtojnë në Amerikë. Z. Trump e justifikoi masën si të nevojshme për të mbrojtur Shtetet e Bashkuara, të cilat në atë kohë kishin afro 1100 raste koronavirus dhe 38 vdekje.

Në fund të majit dhe fillim të qershorit, zoti Trump tha se Evropa po “përparonte” dhe la të kuptohet se së shpejti do të hiqen disa kufizime, por asgjë nuk ka ndodhur që nga atëherë. Sot, Evropa ka frenuar kryesisht shpërthimin, madje ndërsa Shtetet e Bashkuara, të prekur nga më të këqijat, kanë parë më shumë infeksione në javën e kaluar.

Ndalimi i udhëtarëve amerikanë nga hyrja në Bashkimin Evropian do të ketë pasoja të konsiderueshme ekonomike, kulturore dhe gjeopolitike. Miliona turistë amerikanë vizitojnë Evropën çdo verë. Udhëtimi në biznes është i zakonshëm, duke pasur parasysh lidhjet e mëdha ekonomike midis Shteteve të Bashkuara dhe BE-së

Megjithë ndërprerjet e shkaktuara nga një ndalim i tillë, zyrtarët evropianë të përfshirë në bisedime thanë se ishte shumë e pamundur të bëhej një përjashtim për Shtetet e Bashkuara. Ata thanë që kriteret për krijimin e listës së vendeve të pranueshme ishin mbajtur qëllimisht sa më shumë shkencore dhe jopolitikë.

Përfshirja e Shteteve të Bashkuara tani, zyrtarët thanë, do të përfaqësonin një përmbledhje të plotë të arsyetimit të bllokut. Por ata thanë që Shtetet e Bashkuara mund të shtohen më vonë në listë, e cila do të rishikohet çdo dy javë bazuar në normat e azhurnuara të infeksionit.

Ishte e paqartë nëse zyrtarët amerikanë ishin në dijeni paraprakisht për përjashtimin e Shteteve të Bashkuara nga projekt-listat, të cilat nuk janë bërë publike.
Draft-listat u ndanë me Times nga një zyrtar i përfshirë në bisedime dhe u konfirmuan nga një zyrtar tjetër i përfshirë në bisedime. Dy zyrtarë shtesë të Bashkimit Evropian konfirmuan përmbajtjen e listave, si dhe detajet e negociatave për formësimin dhe përfundimin e tyre. Të gjithë zyrtarët dhanë informacionin në kushte anonimiteti sepse çështja është delikate politikisht.

Falsifikimi i një liste të përbashkët të jashtëm që mund të hyjnë në bllok është pjesë e një përpjekje të Bashkimit Evropian për të rihapur plotësisht kufijtë e brendshëm midis 27 vendeve të saj anëtare. Udhëtimi dhe tregtia falas midis anëtarëve është një parim thelbësor i bllokut – ai që është ndërprerë keq gjatë pandemisë.

Që nga shpërthimi, blloku i është nënshtruar politikave të vogla kombëtare, të cilat kanë rezultuar në një aranzh jo të rregullt të kufijve të hapur dhe të mbyllur.

Disa kufij të brendshëm praktikisht kanë mbetur të mbyllura ndërsa të tjerët janë hapur. Disa shtete anëtare që kanë nevojë të mëdha për turistët kanë nxituar të pranojnë vizitorë jo të BE-së dhe janë zotuar t’i provojnë ata pas mbërritjes. Të tjerë janë përpjekur të krijojnë zona të mbyllura udhëtimi midis vendeve të caktuara, të quajtura “flluska” ose “korridore”.

Vendosja e këtyre listave të sigurta nënvizon detyrën e ngathët dhe të çrregullt të heqjes së masave të lidhura me pandeminë dhe unifikimin e qasjes së bllokut. Por imperativat e rivendosjes së harmonisë së brendshme të BE-së dhe hapjes ngadalë në botë janë parësore, edhe nëse kërcënon përçarje me aleatë të afërt, përfshirë Shtetet e Bashkuara, gjë që duket se do të përjashtohet, të paktën fillimisht.

 

Presidenti Trump, si dhe homologët e tij rusë dhe brazilianë, Vladimir V. Putin dhe Jair Bolsonaro, ka ndjekur atë që kritikët e quajnë një rrugë të krahasueshme në përgjigjen e tyre pandemike që i lë të tre vendet në një vend të ngjashëm të keq: ata ishin zhgënjyes në fillim të kriza, e ngadaltë për t’iu përgjigjur këshillave shkencore dhe pa një bum të çështjeve shtëpiake, pasi pjesë të tjera të botës, veçanërisht në Evropë dhe Azi, po ngadalë po arrinin t’i kontrollonin shpërthimet e tyre.


Vendet në draft listat e BE-së janë përzgjedhur si të sigurta bazuar në një kombinim të kritereve epidemiologjike. Pika kryesore është numri mesatar i infeksioneve të reja në BE – gjatë 14 ditëve të kaluara – për 100,000 njerëz, i cili aktualisht është 16 për bllokun. Numri i krahasueshëm për Shtetet e Bashkuara është 107, ndërsa Brazili është 190 dhe Rusia 80, sipas një baze të dhënash Times.

Pasi diplomatët bien dakord për një listë përfundimtare, ai do të paraqitet si një rekomandim në fillim të javës tjetër para 1 korrikut. BE nuk mund të detyrojë anëtarët ta miratojnë atë, por zyrtarët evropianë paralajmërojnë se dështimi i ndonjë prej 27 anëtarëve të mos i përmbahet këtij mundi të çojë në rivendosjen e kufijve brenda bllokut.

Arsyeja që kjo stërvitje është gjithashtu komplekse për Evropën është se, nëse kufijtë e brendshëm janë të hapur, por vendet anëtare nuk respektojnë të njëjtat rregulla, vizitorët nga kombet e pa aprovuara do të mund të ulen në një vend evropian, dhe pastaj të hidhen më tej në vendet e tjera të BE-së të padeklaruara.

Zyrtarët evropianë thanë që lista do të rishikohej çdo dy javë për të pasqyruar realitete të reja në të gjithë botën ndërsa kombet shohin virusin që rrudhet dhe rrjedh.

Procesi i dakordimit mbi të ka qenë sfidues, me diplomatë nga të gjitha vendet anëtare evropiane që kërkojnë takime të shumta për disa orë gjatë javëve të kaluara.

Që nga e marta, zyrtarët dhe diplomatët ishin duke rindërtuar mbi të dy versionet e listës së sigurt në diskutim, dhe ishin planifikuar të takoheshin përsëri të Mërkurën për të vazhduar të flasë për detajet.

Një listë përmban 47 vende dhe përfshin vetëm ato kombe me një infeksion më të ulët se mesatarja e BE-së. Lista tjetër më e gjatë ka 54 vende dhe përfshin gjithashtu ato kombe me norma pak më të keqe se mesatarja e BE-së, duke shkuar deri në 20 raste të reja për 100,000 njerëz.

Kufizimet ekzistuese të udhëtimit jo-thelbësor në të gjitha 27 vendet anëtare plus Zvicrën, Norvegjinë, Islandën dhe Lihtenshtajnin u futën në 16 mars dhe u zgjodhën dy herë deri më 1 korrik, në një përpjekje për të përmirësuar virusin pasi kontinenti hyri në një mbyllje të gjatë tre muaj.

“Diskutimet po ndodhin shumë intensivisht,” për të arritur konsensusin në kohë për 1 korrik, tha Adalbert Jahnz, një zëdhënës i Komisionit Evropian, dega ekzekutive e bllokut. Ai e quajti procesin “sinqerisht, një punë me kohë të plotë”.

Agjensia e BE për sëmundjet infektive, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, paralajmëroi negociatorët se numrat e çështjeve ishin aq të varur nga niveli i vërtetësisë dhe testimit në secilin vend, sa që ishte e vështirë të garantohej për ta, zyrtarë që morën pjesë në bisedimet thanë.

Për shembull, Kina është akuzuar për mbajtjen e informacionit dhe manipulimin e numrit të infeksioneve të lëshuara në publik. Në pjesë të botës në zhvillim, numrat e çështjeve janë shumë të ulëta, por është e vështirë të përcaktohet nëse ata pikturojnë një tablo të saktë duke pasur parasysh testimin e kufizuar.

Dhe në Shtetet e Bashkuara, komentet e bëra nga Presidenti Trump në një miting në Tulsa gjatë fundjavës nxorën në pah sa e lehtë është të manipulosh numrat e çështjeve të një vendi, pasi ai sugjeroi që testimi i brendshëm ishte shumë i gjerë.

“Kur bëni testime në atë masë, do të gjeni më shumë njerëz, do të gjeni më shumë raste,” u tha z. Trump përkrahësve. “Kështu që unë i thashë popullit tim,” Ju ngadalësoni provat, ju lutemi. ” Ata testojnë dhe ata testojnë. “

Ambasadat evropiane në mbarë botën mund të regjistrohen për të ndihmuar në verifikimin ose mendimin e të dhënave të dhëna që do të informonin listën përfundimtare, thanë negociatorët, një tjetër tregues që lista mund të përfundonte të ishte mjaft e shkurtër nëse diplomatët evropianë në ambasada thanë se numrat e raportuar ishin të pasigurt.

Shumë vende të Bashkimit Evropian janë të dëshpëruar të rihapin kufijtë e tyre për vizitorët nga jashtë rajonit për të shpëtuar turizmin dhe për të rritur të ardhurat e linjave ajrore duke i mbajtur kufijtë e tyre të hapur për njëri-tjetrin. Disa tashmë kanë filluar të pranojnë vizitorë nga jashtë bllokut.

Në ekstremin tjetër, disa kombe evropiane përfshirë Danimarkën nuk janë të gatshme të lejojnë vizitorë të jashtëm nga vendet jo të BE-së dhe ka të ngjarë të vazhdojnë me këtë politikë pas 1 korrikut.

Gjermania, Franca dhe shumë vende të tjera të BE-së duan që udhëtarët jo-evropianë të lejohen, por gjithashtu janë të shqetësuar për vendet individuale që marrin listën e sigurt ose pranimin e udhëtarëve nga vendet e përjashtuara, thanë zyrtarët.

*Burimi New York Times