Lajme nga Bota

Bimët rezistente ndaj nxehtësisë që mund të parandalojnë një krizë ushqimore

Bimët rezistente ndaj nxehtësisë që mund të

Një ekip kërkimor në universitetet amerikane dhe kineze thotë se kanë zbuluar një mënyrë për të ndihmuar bimët të mbijetojnë nga nxehtësia ekstreme.

Me kulturat bujqësore në mbarë botën të kërcënuara nga rritja e temperaturave, ky hulumtim mund të ndihmojë bimët t'i rezistojnë ndryshimeve klimatike.

Nëse gjetjet mund të zbatohen për kulturat e kultivuara mund të jetë jetike për mbrojtjen e furnizimeve ushqimore gjatë valëve të të nxehtit.

A preken të korrat nga ndryshimet klimatike?

Valët e të nxehtit mund të jenë vdekjeprurëse për kulturat bujqësore. Kur goditet nga temperaturat e larta dhe thatësirat, mbrojtja e bimëve dobësohet dhe të korrat bëhen të ndjeshme ndaj sulmeve të insekteve dhe patogjenëve.

Në Italinë veriore, e cila është në kontrollin e një vale të nxehtit dhe thatësirës, ??të korrat si orizi dhe misri po shkatërrohen.

Çfarë ndodh me bimët në temperatura të larta?

Shkencëtarët studiuan një hormon mbrojtës të bimëve të njohur si acid salicilik. Kur bimët kërcënohen nga sëmundjet ose dëmtuesit, nivelet e acidit salicilik rriten deri në shtatë herë. Kjo rrit sistemin imunitar të bimës dhe ndihmon në parandalimin e sulmit.

Megjithatë, në temperatura veçanërisht të larta, bimët nuk janë në gjendje të rrisin nivelet e acidit salicilik duke i lënë ato të pambrojtura përballë patogjenëve ose insekteve.

Si mund t'i mbijetojnë bimët temperaturave të larta?

Shkencëtarët kanë identifikuar një mënyrë për të parandaluar këtë rënie të prodhimit të acidit salicilik dhe për të forcuar imunitetin e bimëve kur temperaturat rriten.

Nëse ata janë në gjendje të riprodhojnë të njëjtën rezistencë ndaj nxehtësisë në kulturat e zakonshme, kjo mund të parandalojë krizat ushqimore gjatë periudhave të nxehtësisë ekstreme.

Tiranapost.al