Lajme nga Bota

COP26/ Si mund të ndryshojnë jetën tonë vendimet në samitin e klimës?

COP26/ Si mund të ndryshojnë jetën tonë vendimet në

Një marrëveshje është dakordësuar dhe është nënshkruar në samitin e klimës në Glasgow, ju mund të mendoni dhe të pyesni se çfarë nënkupton kjo për ju, nëse ka ndonjë gjë që mund ta përbëjë ndryshim.

Ja disa mënyra se si vendimet e marra në samitin COP26 mund të ndryshojnë jetën tonë:

Një ndryshim në mënyrën se si lëvizim

Kalimi në një makinë elektrike është ndër një sërë ndryshimesh në stilin e jetës që ka të ngjarë të ndodhë.

Ekspertët parashikojnë se automjetet e reja elektrike mund të kushtojnë njësoj si makinat e reja me benzinë ??ose naftë brenda pesë viteve të ardhshme. Është gjithashtu e mundur të marrësh me qira një automjet elektrik, dhe ka një treg në rritje të dorës së dytë, ku këto automjete janë më të lira.

Dhjetra vende, rajone dhe kompani makinash kanë rënë dakord të rrisin përdorimin e automjeteve elektrike dhe të sjellin autobusë dhe kamionë të rinj me emetim zero.

Ndërkohë, të tjerë argumentojnë se ne kemi nevojë për më pak makina në rrugë - ecja dhe çiklizmi më i shumtë mund të jenë gjithashtu ndër ndryshimet që do bëjmë.

Një kalim në energji më të gjelbër

Më shumë se 40 vende kanë nënshkruar për heqjen graduale të qymyrit. Një numër i ngjashëm janë zotuar të sigurojnë që energjia e pastër është alternativa më e besueshme dhe e përballueshme për furnizimin me energji të shtëpive dhe bizneseve tona.

Për vende si Britania e Madhe, kjo do të nënkuptojë vazhdimin e lëvizjes drejt burimeve të rinovueshme, si energjia e erës dhe diellit - dhe ndoshta më shumë mbështetje në energjinë bërthamore.

COP26-ës i mungonte një shpallje përparimtare që angazhonte përdoruesit më të mëdhenj në botë të qymyrit si Kina dhe India që t'i jepnin fund përdorimit të tij.

Megjithatë, shpresohet se njoftimet e bëra në Glasgow do të dërgojnë një sinjal në treg se ia vlen të investohet në energjinë e rinovueshme.

Shtëpitë tona bëhen më të gjelbra

Panelet diellore dhe pompat e nxehtësisë mund të bëhen standarde në shtëpitë tona. Ne do të ndërtojmë shtëpi të reja duke përdorur alternativa me karbon të ulët ndaj çimentos dhe betonit - dhe do të përpiqemi të rindërtojmë të vjetrat.

Ekziston gjithashtu një fokus për tu siguruar që ndërtesat, infrastruktura dhe komunitetet tona janë në gjendje të përballojnë ndikimin aktual dhe të ardhshëm të ndryshimeve klimatike.

Eva Hinkers, Drejtoresha e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Arup thotë: "Ne gjithashtu duhet të sigurohemi që ndërtesat të jenë të përshtatshme për skenarë më ekstremë."

Kjo mund të përfshijë përmirësimin e hapësirës së gjelbër brenda dhe rreth shtëpive tona për të thithur reshjet ekstreme, instalimin e "çative të ftohta" që reflektojnë rrezet e diellit dhe parandalojnë mbinxehjen, ose futjen e grilave në mënyrë që shtëpitë t'i rezistojnë erërave të stuhisë.

Mund të fillojmë të paguajmë më shumë për karbonin

Mënyrat tona të jetesës kontribuojnë në emetimet e karbonit, pavarësisht nëse jemi duke blerë ushqime të importuara ose duke fluturuar larg për pushime të huaja.

Në të ardhmen, ne mund të shohim koston e emetimeve të karbonit të një produkti që i shtohet çmimit që paguajmë - pavarësisht nëse është prodhuar në Mbretërinë e Bashkuar apo jo.

Pra, nëse një biznes nuk përpiqet të reduktojë emetimet e mallrave që shet, çmimet e tij mund të duhet të rriten. Shpresohet se kjo do t'i bëjë konsumatorët dhe bizneset të mendojnë përsëri se si i konsumojmë dhe ku i vendosim paratë tona.

Në përgjigje të kësaj, disa emra të mëdhenj si Amazon, Unilever dhe Ikea tani kanë thënë se po kërkojnë të sigurojnë që anijet e ngarkesave që përdorin për të ofruar mallra do të funksionojnë me karburante më të pastra.

Më shumë hapësirë ??për natyrën

Roli i natyrës në luftimin e ndryshimeve klimatike dhe nevoja për të rivendosur botën natyrore - nga pyjet në tokat torfe - ishte në rendin e ditës së parë në Glasgow, dhe ne mund të shohim përfitimet në hapësirat më të gjelbra përreth qyteteve dhe qyteteve tona.

"Natyra mund të na ndihmojë këtu, nëse do të përpiqemi ta trajtojmë atë me respektin që meriton", thotë Dr Emily Shukburgh nga Universiteti i Kembrixhit.

Argumentet për të krijuar hapësirë ????për natyrën tani janë më të qarta dhe më të zhurmshme se kurrë, ?thotë Craig Bennett, shefi ekzekutiv i The Wildlife Trusts. "Tani ka një vrull të rinovuar në lidhje me nevojën për të... mbrojtur pyjet dhe habitatet e tjera të çmuara dhe për të rimëkëmbur natyrën", shprehet ai.

Ushqimi më i shtrenjtë?

Thyerja e lidhjes midis prerjes së pyjeve në jugun global dhe produkteve të konsumuara në veriun global, si soja, viçi dhe vaji i palmës, mund t'i japë fund epokës së ushqimit të lirë.

Më shumë se 100 vende kanë nënshkruar Deklaratën e Udhëheqësve të Glasgow mbi Pyjet, e cila synon të ndalojë shpyllëzimin.

Ekspertët thonë se mund të vihemi përballë një zgjedhjeje të vështirë - shpyllëzimi nuk do të ndalet kurrë nëse shqetësimet e qëndrueshmërisë janë gjithmonë jashtë konkurrencës për nga çmimi:

"Konsumatorët në mënyrë të pashmangshme do të duhet të thithin disa nga këto kosto nëse duam të përmbushim deklaratën COP 26 - duke paguar më shumë dhe duke konsumuar më pak," thotë Toby Gardner i Institutit të Mjedisit të Stokholmit.

Pensioni dhe investimet tuaja mund të lëvizin

Më shumë se 400 institucione financiare - që kontrollojnë rreth 130 trilion dollar në financa private - ranë dakord në COP26 për të ofruar më shumë para për teknologjinë e gjelbër.

Kjo do të thotë që shumë ofrues të mëdhenj pensionesh do të shikojnë investimin e parave tuaja në sektorë më miqësorë me mjedisin.

Kjo mund të përfshijë "të ndihmojmë klientët tanë të identifikojnë mënyra për të përmirësuar efikasitetin energjetik të shtëpive të tyre… investimin në kompani që zhvillojnë mënyra të reja, të qëndrueshme të jetesës dhe punës", thotë Janet Pope e Lloyds Banking Group.

Një ndryshim i të menduarit?

Ne gjithashtu mund të vërejmë një ndryshim në mënyrën tonë të të menduarit.

Dr. Stephanie Sodero nga Universiteti i Mançesterit thotë se qëllimi për të qëndruar në 1.5 gradë - mbi të cilin shkencëtarët thonë se ndikimet klimatike do të bëhen më të rrezikshme dhe të paparashikueshme - mund të nxisë veprimin e komunitetit.

“Në terren, në komunitetet e Mbretërisë së Bashkuar dhe më gjerë, të udhëhequr nga aktivistë të rinj, mendoj se do të ketë presion të qëndrueshëm dhe intensiv për të shqyrtuar të gjitha vendimet e qeverisjes – nga transporti lokal te energjia kombëtare – përmes një lente klimatike”, thotë ajo.

Matthew Hannon nga Universiteti i Strathclyde-it thotë se lëvizja drejt zeros neto ka të ngjarë të sjellë përfitime të tilla si ajër më i pastër, rrugë më të qeta dhe shëndet më të mirë mendor dhe fizik.

"Duke ofruar një tranzicion të drejtë, neto zero, përfundimisht duhet të rezultojë në një mënyrë jetese më të lumtur dhe më të shëndetshme", thotë ai. Prandaj pyetja duhet të jetë më pak se çfarë do të humbas nën zero neto dhe më shumë se çfarë mund të fitoj?

Artikull i përkthyer nga BBC

Tiranapost.al