Lajme nga Bota

Dita e fundit e plotë e Donald Trump si president i SHBA

Dita e fundit e plotë e Donald Trump si president i SHBA

Presidenti i zgjedhur do të organizojë një ceremoni përkujtimore virtuale këtë mbrëmje për të nderuar amerikanët që kanë vdekur nga koronavirusi. Joe Biden dhe Kamala Harris do të marrin pjesë në një ndriçim rreth Lincoln Memorial që reflekton pishinën për të nderuar viktimat e koronavirusit.

Pishina reflektuese do të rrethohet nga 400 drita, që përfaqësojnë gati 400,000 Amerikanë që kanë humbur jetën nga virusi. Ata do të bashkohen me Kardinalin Ëilton Gregory, kryepeshkop i Uashingtonit, Yolanda Adams, një këngëtare e njohur e ungjillit dhe Lori Marie Key, nga Sistemi Shëndetësor Saint Joseph Mercy në Miçigan. Disa nga ndërtesat më ikonike të Amerikës, si Empire State Building gjithashtu do të ndriçohen sonte për viktimat e koronavirusit.

"Përurimi i Presidentit të zgjedhur Joe Biden dhe Zëvendës Presidentit të zgjedhur Kamala Harris përfaqëson fillimin e një udhëtimi të ri kombëtar ", tha Tony Allen, CEO i komiteti përurues presidencial. "Është e rëndësishme që të nderojmë ata që kemi humbur dhe familjet e tyre dhe të bashkohemi për të bashkuar vendin tonë, për të përmbajtur këtë virus dhe për të rindërtuar kombin tonë".

Në orët e tij të fundit në detyrë, Trump pritet të falë më shumë se 100 persona, përfshirë aleatët politikë dhe miqtë. Ai tashmë ka dhënë falje për figurat kryesore nga fushata e tij në 2016-ën. Duke kërkuar të promovojë interesin e tij personal, Trump thjesht po ndjek hapat e paraardhësve në Shtëpinë e Bardhë. Sipas nenit dy të kushtetutës amerikane, presidentët gëzojnë kompetenca të gjera dhe të pakontestueshme për të falur individë për krime federale. Kjo e drejtë është "pa kufi", ka vendosur gjykata supreme.

Sot është dita e fundit e plotë e Donald Trump në detyrë dhe Uashingtoni po pret nrevoz për të parë se çfarë do të bëjë para se të ikë nesër nga Shtëpia e Bardhë. Ka pasur raporte që presidenti do të lëshojë një mori faljesh përpara se të lërë detyrën nesër. Trump thuhet se gjithashtu ka konsideruar që të falë veten paraprakisht për të shmangur ndjekjen penale pas daljes nga Shtëpia e Bardhë, por është e paqartë nëse një veprim i tillë do të zgjaste në gjyq.

Artikulli i marrë nga The Guardian, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.