Lajme nga Bota

Dy arsyet që po i bëjnë mjekët italianë të largohen në Abu Dhabi dhe Dubai

Dy arsyet që po i bëjnë mjekët italianë të

Ettore Piero Valente, ortoped, është ndër mjekët italianë që kanë marrë propozimin nga Emiratet e Bashkuara Arabe për të shkuar dhe punuar në Abu Dhabi dhe Dubai. “E refuzova që të jem pranë familjes sime në Itali, por i kuptoj kolegët e rinj që largohen”.

“Si mjek ortoped, në moshën gjashtëdhjetë e dy vjeçare, u kontaktova drejtpërdrejt nga Qeveria e Emirateve të Bashkuara Arabe, me propozimin për të shkuar për të punuar në Abu Dhabi ose Dubai, jo vetëm për të ushtruar profesionin, por edhe për të dhënë mësim në universitet.' Flet Ettore Piero Valente, kirurg, specialist në ortopedi dhe traumatologji në Romë, me trajnim dhe përvojë ndërkombëtare, i cili ka punuar për 17 vjet në sektorin e kujdesit shëndetësor publik dhe katër vite në sektorin privat. Ai tregoi historinë e tij për Fanpage.it dhe pse, pavarësisht çështjeve kritike dhe kufizimeve të të qenit mjek në Itali, zgjodhi të qëndrojë: “I ashtuquajturi fenomeni Arabia tek mjekët e rinj nuk është vetëm për shkak të premtimit të 20 mijë eurove pagë në muaj”.

“Në Itali qëndroj për familjen, por i kuptoj mjekët e rinj që largohen”, thotë mjeku.

“Shkova në Emiratet e Bashkuara Arabe për të kuptuar se si do të ndryshonte karriera ime profesionale dhe e ardhmja ime, propozimi ishte tërheqës, si për aktivitetet që do të kryeja, ashtu edhe për shpërblimin, por vendosa shumë gjëra, si afërsia me familjen time. dhe stili i jetesës dhe zgjodha të mos lëvizja për punë. Por unë i kuptoj mjekët e rinj italianë, të cilët kanë ambicie të forta, objektiva rritjeje dhe dëshirë për t'u shprehur sa më mirë në profesionin e tyre, duke pasur gjithashtu në dispozicion teknologjitë e fundit”.

“Paga dhe meritokracia, arsyeja pse mjekët e rinj shkojnë jashtë vendit”, thotë ai.

I lindur në Itali dhe jetuar në Shtetet e Bashkuara për gjashtëmbëdhjetë vjet, Dr. Valente shpjegoi se çfarë i shtyn mjekët të largohen nga Italia për të shkuar e për të punuar në vendet arabe. “Arsyeja nuk është vetëm paga, por edhe keqpërdorimi, burokracia italiane në shëndetësi, e cila ngadalëson punën, një rrogë e pahijshme dhe mungesa e meritokracisë. Mjekët italianë janë shumë të mirë dhe bota i ka zili, por ata duhet të vihen në gjendje të punojnë sa më mirë, me kompensim adekuat, punë të rrjedhshme, duke iu përkushtuar pacientit dhe pa frikën e vazhdueshme për t'u denoncuar dhe përfshirë në procese gjyqësore. Edhe në fushën e diagnostikimit ka mjekë të rinj që janë shumë të aftë për të vënë diagnoza, por që shpeshherë nuk kanë pajisjet e duhura në dispozicion'.

Roma dhe Lacio janë të parat për mjekët që ikin në vendet arabe

Në Romë dhe Lacio, që nga fillimi i vitit 2024, 1252 profesionistë të sektorit kanë emigruar në vendet arabe - Arabia Saudite, Emiratet dhe Katar - nga sektori i kujdesit shëndetësor në Romë dhe Lacio, duke përfshirë mjekë (810), infermierë (389) dhe teknikë ( 53). Lacio është rajoni i parë në Itali për të ashtuquajturin fenomen Arabia, me mbi tre të katërtat e totalit kombëtar të emigrantëve në sektorin e kujdesit shëndetësor. Është veçanërisht sektori publik që po humbet interesin dhe për sa i përket objektivit, janë veçanërisht mjekët e rinj që po ikin, të cilët ëndërrojnë një karrierë të bazuar në meritokraci.