Lajme nga Bota

Dyfishohet numri i ditëve të nxehta, ku temperaturat arrijnë 50 gradë. Paralajmërimi i shkencëtarëve

Dyfishohet numri i ditëve të nxehta, ku temperaturat arrijnë 50

Numri i ditëve jashtëzakonisht të nxehta çdo vit kur temperatura arrin 50 C është dyfishuar që nga viti 1980, ka gjetur një analizë globale e BBC.

Ato gjithashtu ndodhin tani në më shumë zona të botës se më parë, duke paraqitur sfida të pashembullta për shëndetin e njeriut dhe mënyrën se si jetojmë.

Numri i përgjithshëm i ditëve mbi 50C (122F) është rritur në çdo dekadë që nga viti 1980. Mesatarisht, mes viteve 1980 dhe 2009, temperaturat kaluan 50C rreth 14 ditë në vit.

Numri u rrit në 26 ditë në vit midis 2010 dhe 2019.

Në të njëjtën periudhë, temperaturat prej 45C dhe më lart ndodhën mesatarisht dy javë shtesë në vit.

"Rritja mund t'i atribuohet 100% djegies së lëndëve djegëse fosile," thotë Dr Friederike Otto, drejtor i asociuar i Institutit të Ndryshimit të Mjedisit në Universitetin e Oksfordit.

Nxehtësia e lartë mund të jetë vdekjeprurëse për njerëzit dhe natyrën, dhe të shkaktojë probleme të mëdha në ndërtesa, rrugë dhe sisteme energjetike.

Temperaturat prej 50 ° C ndodhin kryesisht në Lindjen e Mesme dhe rajonet e Gjirit.

Dhe pas temperaturave rekord prej 48.8C në Itali dhe 49.6C në Kanada këtë verë, shkencëtarët kanë paralajmëruar se ditë mbi 50C do të ndodhin diku tjetër, nëse nuk ulim emetimet e karburanteve fosile.

"Ne duhet të veprojmë shpejt. Sa më shpejt të ulim emetimet tona, aq më mirë do të jemi të gjithë," thotë Dr Sihan Li, një studiues i klimës në Shkollën e Gjeografisë dhe Mjedisit në Universitetin e Oksfordit.

Tiranapost.al