Lajme nga Bota

Emri i Harry dhe Meghan keqpërdoret në promovimin e skemave të rreme të investimeve

Emri i Harry dhe Meghan keqpërdoret në promovimin e skemave të

Imazhi i Dukës dhe Dukeshës së Sussex-it po përdoren në mediat sociale për të promovuar skemat e investimeve të lidhura me Bitcoin.

Fotot dhe intervistat false me Princin Harry, Meghan dhe personazhe të tjerë të famshëm po përdoren për të tërhequr investitorë.

Autoriteti i Sjelljes Financiare (FCA) thotë se po kjo dukuri po rrit shqetësimet për reklamat e mashtrimit.

Numri i konsumatorëve që raportojnë mashtrime të mundshme është rritur me më shumë se 400% në pesë vjet. Në vitin 2021, kishte më shumë se 34,000 raportime nga konsumatorët me dyshime për oferta investimi të mundshme mashtruese, thotë FCA.

"Njerëzit duhet të jenë shumë të kujdesshëm kur shohin reklama investimi që ofrojnë fitime të larta, edhe nëse ato duket se mbështeten nga të famshëm," tha një zëdhënëse e rregullatorit të shërbimeve financiare.

Mbikëqyrësi paralajmëron për shqetësimet në rritje rreth mashtrimeve të pasurimit të shpejtë që reklamohen përmes mediave sociale ose motorëve të kërkimit.

Intervistat e sajuara me Princin Harry dhe Meghan janë përdorur më parë në pretendimet për investime, dhe duket se ka përpjekje të reja për të përdorur emrat e tyre në artikuj në internet që premtojnë fitime të menjëhershme, të shpërndara në platformat e mediave sociale.

"Njerëzit fitojnë miliona nga shtëpia duke përdorur këshillat më të fundit të Harry-t dhe Meghan-it," thotë një nga titujt e fundit të rremë, në një histori duke përdorur gjithashtu logot e markave të lajmeve, përfshirë BBC, Daily Mail, Sun, Forbes, Good Morning Britain dhe The Guardian.

Emri i Harry dhe Meghan keqpërdoret në promovimin e skemave të

Një tjetër artikull titullohej: "Harry dhe Meghan i tronditën të gjithë duke zbuluar se si fitonin 128,000 £ çdo muaj".

Emri i Harry dhe Meghan keqpërdoret në promovimin e skemave të

Artikujt pretendojnë në mënyrë të rreme se në intervistat televizive çifti mbështet skemat e investimeve në lidhje me tregtimin e Bitcoin dhe kriptomonedhave.

Artikujt në internet përmbajnë pretendime false për mbështetjen e figurave të tjera të pasura, duke përfshirë Bill Gates, Sir Richard Branson dhe Mark Zuckerberg.

Artikujt e investimit, të parë nga FCA, duket se janë të lidhur me një faqe interneti në Evropën Lindore.

Faqja e internetit u kontaktua, por nuk është përgjigjur dhe lidhja në internet tani shkon në një veçori të përgjithshme në Familjen Mbretërore.

Përfaqësuesit e Dukës dhe Dukeshës së Sussex janë alarmuar.

FCA dëshiron që konsumatorët të jenë më të vetëdijshëm për kërcënimin e mashtrimeve dhe të kontrollojnë nëse një kompani është e rregullt në MB dhe në e regjistruar në regjistrin e shërbimeve financiare .

Action Fraud, qendra kombëtare e raportimit për mashtrimin dhe krimin kibernetik, thotë se mashtruesit po përdorin mediat sociale për të synuar një grupmoshë më të re.

Në vitin financiar midis prillit 2020 dhe marsit 2021, u gjetën 500 mashtrime investimesh duke përdorur miratime false të famshëm, me humbje prej mbi 10 milion £, sipas Action Fraud.