Lajme nga Bota

Ligjet tradicionale anti-trust nuk janë më aktuale, koherente dhe nuk i përgjigjen sfidës së sotme

Ligjet tradicionale anti-trust nuk janë më aktuale, koherente dhe nuk

Dy javë më parë, ligjvënësit e Shtëpisë së Bardhë përfunduan një hetim 16-mujor drejt Amazon, Apple, Google dhe Facebook dhe bënë thirrje për ndryshime gjithëpërfshirëse për të frenuar fuqinë e tyre të tregut. Vendimi i ligjvënësve: Ligjet tradicionale të antitrustit nuk janë në sfidë dhe kanë nevojë për rishikimin më të madh në më shumë se 40 vjet.

Por Departamenti i Drejtësisë, pas hetimit të tij 16-mujor, ngriti një padi kryesore kundër Google të martën duke u mbështetur në të njëjtat ligje antitrust.

Ligjet tradicionale anti-trust nuk janë më aktuale, koherente dhe nuk

Google, në një deklaratë, e quajti veprimin e Departamentit të Drejtësisë "një proces gjyqësor me të meta të thella që nuk do të bëjë asgjë për të ndihmuar konsumatorët".

Specifikat e veprimit të Departamentit të Drejtësisë, thanë ekspertët ligjorë, i bëjnë jehonë çështjes së fundit të madhe antitrust kundër një kompanie të madhe teknologjie si Microsoft. Kjo padi e paraqitur në vitin 1998, pretendonte se Microsoft po përdorte fuqinë e tij si pronar i një sistemi operativ dominues të kompjuterit personal, Windows, për të bllokuar kërcënime të mundshme.

Departamenti i Drejtësisë akuzoi Microsoft për përdorimin e kontratave kufizuese me prodhuesit e PC dhe të tjerë për të penguar shpërndarjen e softuerit të Netscape Communications, pionierit tregtar në tregun e shfletuesve.

Dhe funksionoi. Pas një gjykimi të gjatë, Microsoft u zbulua se kishte shkelur në mënyrë të përsëritur ligjet e antitrustit të vendit.

Çështja Microsoft gjithashtu ndihmon qeverinë të bëjë një argument për dëmin e konsumatorit në çështjen Google. Në antitrust, mirëqenia e konsumatorit shpesh shoqërohet me një monopolist që demonstron fuqinë e tij duke rritur çmimet e produkteve për të maksimizuar fitimin.

Shërbimi i kërkimit i Google është falas për konsumatorët, që do të thotë se qeveria nuk mund të tregojë në rritje të çmimeve. Por, çmimet nuk figuronin me të vërtetë në rastin Microsoft. Gjigandi i programeve paketoi shfletuesin e tij të internetit falas në operën e tij dominuese Windows.

*Economictimes