Lajme nga Bota

Çfarë është HR-8, projekt-ligji amerikan që synon të ulë krimet masive dhe debati që ka nxitur në Senat

Çfarë është HR-8, projekt-ligji amerikan që synon

Fakte

Çdo ditë më shumë se 110 amerikanë vriten me armë. Dje në ditën e 144 të vitit u krye sulmi masiv me armë i 222-ti për këtë vit. Humbën jetën 19 fëmijë dhe mësuesja e tyre. U vranë nga një 18-vjeçar në orën e mësimit.

Reagimet

Ngjarja e fundit vjen pak ditë pas asaj në një supermarket. Po sidomos kur jeta e fëmijëve rrezikohet, apo akoma më keq, rrëmbehet në mënyrë të tillë, reagimi publik është edhe më i ashpër.

Damion Lee i Golden State Warriors thotë: 'Në botën që jetojmë sot, është më e lehtë të gjesh një armë, sesa qumësht formulë për bebe’. Nisur nga kriza botërore e qumështit formulë.

Biden gjithashtu mbajti një fjalim duke sjellë në vëmendje projekt-ligjin e bllokuar nga Republikanët HR-8.

Çfarë është HR-8?

H.R. 8 është një projekt-ligj dypartiak që do të mbyllte boshllëqet në ligjin e kontrollit të historikut. Ligji federal aktuale nuk kërkon që shitësit e palicencuar që shesin armë në internet ose në shfaqjet e armëve të kryejnë një kontroll të historisë përpara se të shesin një armë, edhe kur blerësi është një i huaj që sapo e kanë takuar. Kjo për t'u siguruar që blerësi nuk është i ndaluar ligjërisht të ketë armën. Ky legjislacion do të eliminonte këtë boshllëk dhe do të siguronte që të bëhen kontrolle të historisë për të gjitha shitjet e armëve. Më 2 mars 2021, H.R. 8 u rifut në Dhomën e Përfaqësuesve për diskutim.

Cili është debati që ngre?

50 senatorë refuzojnë ta votojnë HR-8. Senatori Thom Tillis i Karolinës së Veriut paralajmëroi demokratët që të mos kenë një 'reagim refleksiv' pas të shtënave në shkollën e Teksasit, duke u përpjekur të miratojë ligje që do të cenonin të drejtat e Amendamentit të Dytë, duke thënë se ai ka besim në Ditët në vijim do të mësohet se ka pasur “shenja” se 18-vjeçari ka përbërë rrezik. Pra republikanët kërkojnë që kushdo që ka nevojë për një armë ta ketë atë, pastaj është detyra e shtetit t`i mbajë nën kontroll.

Çfarë është HR-8, projekt-ligji amerikan që synon

Në këtë rast në fakt, agresori kishte postuar foto të armëve në rrjetet e tij sociale. Po a mund të menaxhohet çdo account, shpeshherë edhe fake? A nuk do ishte më e udhës që kontrolli të ishte fillestar, që në momentin e blerjes së armës. A është ky njeri që ka pasur gjithmonë një armë dhe e do vetëm për vetëmbrojte? Kjo është çështja!

Cilat janë zbrazëtitë në procesin aktual?

Gati një e katërta e amerikanëve që marrin një armë zjarri e bëjnë këtë pa hyrë në një kontroll të historisë. Ligji federal nuk kërkon që shitësit e palicencuar që shesin armë në internet ose në shfaqjet e armëve të kryejnë një kontroll të sfondit përpara një shitjeje. Sipas ligjit, kriminelët, abuzuesit në familje dhe blerës të tjerë të ndaluar nuk duhet të blejnë armë zjarri. 22% e amerikanëve raportojnë se e kanë marrë armën e tyre më të fundit pa një kontroll të historisë.