Lajme nga Bota

Çfarë është 'komploti i byrekut të derrit' dhe çfarë do të thotë për Boris Johnson?

Çfarë është 'komploti i byrekut të derrit'

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson është në telashe. Një pjesë e madhe e publikut britanik janë të zemëruar për thyerje të masave nga ana e tij ndërkohë që pjesa tjetër e vendit ishte nën bllokime të rrepta anti-Covid.

Dy sondazhe në javën e fundit sugjerojnë se dy të tretat e votuesve duan që Johnson të japë dorëheqjen.

Pra, a ka mbaruar koha e Boris Johnson?

Është shumë herët për të thënë.

Një faktor që mund të jetë në favor të tij është se procesi për të hequr një kryeministër konservator britanik është mjaft i ndërlikuar.

Kryeministrat nuk zgjidhen drejtpërdrejt nga publiku, sigurisht - Britanikët votojnë për anëtarin e tyre lokal të Parlamentit dhe kreu i partisë më të madhe në Parlament bëhet kryeministër.

Atëherë përse gjithë këto flitet se ai përballet me një votëbesim?

Publiku i gjerë mund të mos jetë në gjendje ta votojë Johnson jashtë detyrës, por ligjvënësit konservatorë munden. Thashethemet po qarkullojnë rreth Ëestminsterit për konservatorët që i dërgojnë letra mosbesimit Graham Brady, kryetarit të Komitetit 1922.

Dhe të mërkurën, ndërsa Johnson përgatitej për Pyetjet e përjavshme të Kryeministrit në Parlament, një deputet konservator dezertoi në mënyrë dramatike në partinë opozitare Laburiste. Christian Wakeford ka qenë kritik ndaj Johnson ditët e fundit, duke e quajtur skandalin "të turpshëm" në një postim të 12 janarit në Twitter. "Si e mbroni të pambrojturin? Nuk mundeni!", tha Wakeford.

Çfarë është Komiteti 1922?

Ky është grupi i mbështetësve konservatorë - ligjvënës që nuk janë në qeveri si ministra. Graham Brady është kryetari i grupit.

Sipas rregullave të partisë Konservatore, nëse deputetët duan të heqin qafe liderin e tyre, ata i paraqesin një letër konfidenciale mosbesimit kryetarit, i cili i mban ato sekrete, duke mos zbuluar as sa letra janë dorëzuar.

Letrat mund të tërhiqen pasi të jenë dorëzuar, kështu që numri mund të jetë vazhdimisht duke u zhvendosur - duke u ulur po ashtu edhe mbase duke u rritur.

Kur 15% e ligjvënësve konservatorë kanë dorëzuar letra, kjo shkakton një votëbesimi midis të gjithë ligjvënësve konservatorë.

Aktualisht janë 359 deputetë konservatorë pas largimit të Ëakeford, që do të thotë se duhen 54 letra për të shkaktuar një votë mosbesimi dhe më pas 180 vota kundër Johnson për ta hequr atë nga detyra.

Paraardhësja e Johnson, Theresa May e kaloi këtë agoni në 2018 - deputetët dërguan letra të mjaftueshme për të shkaktuar një votëbesimi ndaj saj, por kur erdhi votimi, ajo i mbijetoi.

Në letër, të paktën, humbja e një votimi mosbesimi forcon një kryeministër, sepse kjo do të thotë se nuk mund të nisë një sfidë tjetër për 12 muaj. Por në praktikë, kalimi i procesit, edhe nëse fiton kryeministri, priret të jetë fatal. May ishte jashtë detyrës një vit pasi mposhti rebelimin e saj partiak.

Kush bëhet kryeministër nëse Johnson humbet një votë mosbesimi të partisë Konservatore?

Partia Konservatore do të vendoste. Kjo nuk do të shkaktonte një zgjedhje të re parlamentare kombëtare - të gjithë ligjvënësit aktualë do të qëndronin në detyrë.

Zëvendëskryeministri aktual është Dominic Raab, por kjo nuk do të thotë se ai do të bëhej kryeministër nëse Johnson votohej.

Në vend të kësaj, partia konservatore do të nisë procesin e saj të ndërlikuar për zgjedhjen e një lideri të ri, me kancelarin Rishi Sunak dhe sekretaren e jashtme Liz Truss që mendohet të jenë ndër pretendentët kryesorë.

Sa letra janë dorëzuar?

Vetëm Graham Brady e di.

Një pjesë e arsyes pse Brady ka qenë kryetar i Komitetit të 1922 për kaq gjatë është diskrecioni i tij - ai kurrë nuk zbulon se sa letra ka në kasafortën e tij.

A është kjo 'Komploti e byrekut të derrit?'

Po. Shtypi britanik është i mbushur me spekulime se deputetja për Rutland & Melton, Alicia Kearns, priti një takim të mbështetësve të pakënaqur konservatorë këtë javë. Ajo zonë është shtëpia e byrekut të famshëm të derrit Melton Moëbray. Ndoshta është thjesht një rastësi e çuditshme që "byrek derri" përdoret për "gënjeshtër" - pikërisht ajo që Boris Johnson akuzohet kaq shpesh për të bërë.

Tiranapost.al