Lajme nga Bota

Çfarë ndodh kur një kryeministër britanik jep dorëheqjen?

Çfarë ndodh kur një kryeministër britanik jep

Boris Johnson do të japë dorëheqjen si lider i Partisë Konservatore, pas dorëheqjeve të shumta në kabinetin e tij qeveritar. Por çfarë ndodh kur një kryeministër britanik jep dorëheqjen? A shkakton një dorëheqje e Johnson zgjedhje të përgjithshme?

Jo. Fillon procesi i Partisë Konservatore për zgjedhjen e një lideri të ri të partisë. Kryeministrat e Mbretërisë së Bashkuar nuk zgjidhen drejtpërdrejt nga populli; Johnson është kryeministër sepse ai është kreu i partisë më të madhe në Dhomën e Komunave. Konservatorët do të jenë ende partia më e madhe edhe nëse Johnson largohet, kështu që kreu i ri i partisë do të bëhet kryeministër.

Si zgjidhet kreu i ri i Partisë Konservatore?

Kandidatët për Lider kanë nevojë për mbështetjen e të paktën tetë ligjvënësve. Nëse ka më shumë se dy kandidatë, ligjvënësit e partisë konservatore mbajnë disa raunde votimesh për të ulur numrin e kandidatëve për udhëheqje në dy. Më pas anëtarët e partisë konservatore në mbarë vendin votojnë (me postë!) mes dy finalistëve. Fituesi bëhet lideri i partisë – dhe kryeministër.

Kush është kryeministër ndërkohë që ndodh të gjitha këto?

Boris Johnson. Ai do të qëndrojë në detyrë si kryeministër i përkohshëm derisa të zgjidhet zëvendësuesi i tij.

Më pas i dorëzon dorëheqjen Mbretëreshës, personalisht. Pallati do të njoftojë zyrtarisht se Mbretëresha Elizabeth II ka pranuar dorëheqjen e Johnson dhe do të thotë se kë ka ftuar të bëhet kryeministër për ta zëvendësuar atë.

A duhet kryeministri i ri të shpallë zgjedhje të përgjithshme?

Jo. Mbretëria e Bashkuar nuk ka planifikuar të ketë zgjedhje të tjera të përgjithshme deri në dhjetor 2024.