Lajme nga Bota

Finlanda po provon pasaportën dixhitale të udhëtimit. Si do të funksionojë

Finlanda po provon pasaportën dixhitale të udhëtimit. Si do

Finlanda mund të bëhet vendi i parë në BE që do të provojë një aplikacion celular me kopje dixhitale të dokumenteve të udhëtimit.

Vendi ka shprehur dëshirën e tij për të testuar një aplikacion telefonik që do të mbajë një kopje dixhitale të dokumenteve të udhëtimit në vend të pasaportave tradicionale. Me këtë teknologji të re, pasagjerët mund të dërgojnë informacion tek autoritetet kufitare përpara se të shkojnë jashtë vendit.

Komisioni Europian po inkurajon disa shtete anëtare të provojnë dokumentet dixhitale të udhëtimit. Me informacionin e mbledhur nga këto teste, ai mund të prezantojë aftësinë për të kaluar kufijtë me asgjë tjetër veçse një aplikacion telefoni celular në të gjithë BE-në.

Dokumentacioni dixhital mund të testohet fillimisht në kalimet ajrore në Kroaci.

Disa pasagjerëve do t'u kërkohet të dalin vullnetarë për të shkarkuar aplikacionin në telefonat e tyre. Më pas ata do të jenë në gjendje të dërgojnë dokumentacionin e tyre tek autoritetet kufitare përpara se të udhëtojnë.

Vullnetarët e parë ka të ngjarë të jenë pasagjerë që udhëtojnë midis Finlandës dhe Kroacisë në pranverën e vitit 2023.