Lajme nga Bota

Franca pezullon 3,000 punonjës shëndetësorë pasi refuzuan vaksinën anti-Covid

Franca pezullon 3,000 punonjës shëndetësorë pasi refuzuan

Franca ka pezulluar 3,000 punonjës shëndetësorë pa pagesë pasi kanë refuzuar të marrin vaksinën e Covid.

Ministri i Shëndetësisë, Olivier Véran, tha se stafi ishte njoftuar me shkrim para afatit të vendosur nga qeveria për të marrë të paktën një dozë.

Véran gjitashtu shtoi se "disa dhjetëra punonjës" kishin dhënë dorëheqjen në vend që të pranonin të merrnin dozën e vaksinës, por me rreth 2.7 milion punonjës shëndetësorë në Francë, "kujdesi i vazhdueshëm shëndetësor është i siguruar",

Në korrik, presidenti, Emmanuel Macron, u tha stafit në spitale, shtëpive të pensionit dhe kujdesit, si dhe atyre në shërbimin e zjarrit që kishin afat deri më 15 shtator për t'u vaksinuar pjesërisht ose plotësisht.

Autoriteti shëndetësor francez, Santé Publique, vlerëson se më pak se 12% e stafit të spitalit dhe rreth 6% e mjekëve në praktikën private nuk janë vaksinuar.

Aktualisht pak më pak se 47 milionë francezë të moshës 12 vjeç e lart janë plotësisht të vaksinuar, që përfaqësojnë 81.4% të popullsisë; 86.1% kanë marrë të paktën një dozë.

"Një numër i madh i këtyre pezullimeve do të jenë të përkohshme," tha Véran për radio RTL. "Ata përfshinë kryesisht personel në shërbimin mbështetës, si ata që punojnë në lavanderi ose në përgatitjen e ushqimit." Ai tha se shumë pak mjekë dhe infermierë mbetën të pavaksinuar. "Shumë prej tyre kanë vendosur të vaksinohen tani detyrimi për ta bërë këtë është bërë realitet," tha ai.

Organizata e spitaleve publike të Parisit, AP-HP, tha se 340 punonjës të saj ishin pezulluar. Shifrat ishin më të larta në jug, ku hezitimi i vaksinave është më i zakonshëm: 450 punonjës janë pezulluar në një spital të Nisë, 100 në Perpignan, 76 në Brest dhe dhjetëra në qytete dhe qytete të tjera të mëdha.

Numri i rasteve në Francë ka rënë në më pak se 100 për 100,000 për herë të parë që nga mesi i korrikut.

"Situata është përmirësuar ndjeshëm falë vaksinimit masiv të popullsisë franceze, falë gjesteve penguese, vigjilencës së njerëzve ... dhe shëndetit," tha Veran. "Epidemia nuk ka mbaruar, por ne po e zvogëlojmë atë me 30% raste në javë, kështu që ne po shkojmë në drejtimin e duhur dhe duhet të vazhdojmë ta bëjmë këtë.

Ne jemi sot një nga vendet më të vaksinuar në botë… sa më shumë të vaksinojmë aq më shumë shanse kemi për të dalë nga kjo. ”

Tiranapost.al