Lajme nga Bota

Gjykata e Lartë amerikane rrëzon vendimin e administratës Biden për kërkimin e vaksinës ose tamponit negativ në vendin e punës

Gjykata e Lartë amerikane rrëzon vendimin e administratës Biden

Gjykata e Lartë amerikane bllokoi administratën Biden nga zbatimi i kërkesave të saj gjithëpërfshirëse të vaksinës ose testit për kompanitë e mëdha private, por lejoi që kërkesa të ngjashme të zbatohen për institucione mjekësore.

Vendimet erdhën tre ditë pasi masa emergjente e Administratës së Sigurisë dhe Shëndetit në Punë hyri në fuqi.

Ai mandat kërkonte që punëtorët në bizneset me 100 ose më shumë punonjës të vaksinoheshin ose të dorëzonin një test negativ Covid çdo javë për të hyrë në vendin e punës dhe që punëtorët e pavaksinuar të mbanin maska ??brenda në punë.

Administrata Biden argumentoi para Gjykatës së Lartë se rregullat ishin të nevojshme për të adresuar “rrezikun e rëndë” të paraqitur nga pandemia Covid. Drejtuesit liberalë, qartësisht dakort me këtë qëndrim të qeverisë, theksuan numrin e lartë të vdekjeve nga pandemia dhe valën e paprecedentë të infeksionit që po përfshinte të gjithë vendin për shkak të variantit Omicron.

Por shumica konservatore e Gjykatës shprehu skepticizëm të thellë në lidhje me masën e qeverisë federale.

Shefi i drejtësisë John Roberts, i cili u emërua nga Presidenti Xhorxh Ë. Bush, tha gjatë argumenteve se ai mendon se është e vështirë të argumentohet ligji i vitit 1970 që “u jep pushtet të lirë agjencive për të miratuar një rregullore kaq të gjerë”.

Rregullat e vaksinës ose testit u përballën me një sërë padish nga 27 shtete me prokurorë të përgjithshëm ose guvernatorët republikanë, biznese private, grupe fetare dhe grupe kombëtare të industrisë.