Lajme nga Bota

Italia do të kushtojë dyfishin për pushime këtë sezon

Italia do të kushtojë dyfishin për pushime këtë sezon
Foto nga Pulia

Qëndrimi në hotele, bujtina, b&b dhe ambiente akomodimi të ndryshme ka të ngjarë të rriten këtë verë.

Parashikimi vjen nga Assoutenti, i cili në bazë të të dhënave zyrtare të Istat, ka kryer një studim duke krahasuar listat e çmimeve të shërbimeve të akomodimit në qytete të ndryshme italiane.

Në muajin e fundit tarifat e objekteve akomoduese kanë pësuar një rritje mesatare prej +15.2% krahasuar me vitin 2022.

Maksimumi i rritjes shkon në+18% për hotelet dhe motelet, ndërsa vendpushimet a kampingjet kushtojnë 11.1% më shumë, analizon Assoutenti.

Tarifat më të rritura ndryshojnë edhe në varësi të qyteteve. Ato që kanë pësuar më shumë rritje janë akomodimet në qytetet e artit. Janë pikërisht ato zona që kanë pasur dhe numrin më të lartë të vizitorëve.

Ky është rasti, për shembull, i Firences, një qytet që është në vendin e parë në renditjen për hotelet e shtrenjta e ku në muajin e fundit çmimet akomoduese u rritën me +43.2% krahasuar me vitin e kaluar. Në vendin e dytë

gjejmë Milanon, i cili regjistron rritje deri në +38%. Në vendin e tretë Campobasso (+28,9%). Venecia pason (+25.7%), Palermo (+25.3%) dhe Ferrara (+24.6%). Edhe atë

vendpushimet bregdetare, destinacionet tipike të pushimeve verore, kanë ndryshuar lista e çmimeve. Është rasti i Sardenjës, ku në Olbia-Tempio janë rritur çmimet në +20.3%, por edhe në Pulia dhe Emilia Romagna ka rritje (nga +15% në +17%).