Lajme nga Bota

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë? Njihuni me disa prej tyre dhe vendet ku zhvillohen

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

Disa festivale vjetore dalin nga ritualet fetare ose ngjarjet kulturore, ndërsa të tjerat vijnë për shkak të eksperimenteve ose mërzisë. Këtu janë festivalet më të pazakonta që zhvillohen nëpër botë.

Mbajtja e gruas në krahë, Finlandë

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

Pjesëmarrësit lejohen të mbajnë në krahë gratë e tyre në mënyra të ndryshme duke përfshirë veshjen e zjarrfikësit ose stilin estonez, ku gruaja varet me kokë poshtë me këmbët rreth shpatullave të burrit të saj. Ata e mbajnë atë nëpër një pistë 253.5 metra të mbushur me pengesa. Çmimi jepet bazuar në peshën e gruas në birrë.

Festa e Kërcimit të Foshnjave, Castrillo de Murcia, Spanjë

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

I njohur për vendasit spanjollë si El Colacho, ky festival ndodh 60 ditë pas Pashkëve gjatë festës së Corpus Christi. Festa e Kërcimit të Foshnjave është një ceremoni pagëzimi ku foshnjat që kanë lindur vitin e kaluar lirohen nga mëkati. Zakoni fetar daton që nga fillimi i viteve 1600. Burrat e veshur me veshje tradicionale "djallëzore" terrorizojnë turmën para se të vrapojnë në rrugë dhe të hidhen mbi foshnjat që janë shtruar me kujdes në jastëk. Asnjë lëndim nuk është raportuar, por të rriturit katolikë kanë pasur vërejtje për ritualin.

Rrotullimi i djathit - Gloucestershire, Angli

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

Çdo vit, në një ditë të freskët, në fund të majit, të rriturit mblidhen në fshatin Brockëorth për të ndjekur një rrotullim djathi Double Gloucester nëntë kile poshtë një kodre të pjerrët. Para se të fillojë gara poshtë Kodrës së Cooper, gardhet hiqen, por gara është ende e rrezikshme për garuesit dhe spektatorët.

Gjatë viteve, shumë prej tyre janë dëmtuar rëndë për shkak të pjerrësisë dhe pabarazisë së kodrës dhe pjesës më të madhe dhe shpejtësisë së vetë djathit. Vendasit janë jashtëzakonisht krenarë për ngjarjen e tyre tradicionale, dhe vazhdon edhe sot pa u menaxhuar. Në vitin 2015, rreth 4,000 njerëz erdhën për të parë spektaklin.

Konkursi Ndërkombëtar i Ngrirjes së Flokëve - Ëhitehorse, Yukon, Kanada

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

E vendosur në provincën e ftohtë të Yukon, Kanada, Konkursi Ndërkombëtar i Ngrirjes së Flokëve është një festë argëtuese dimri që ndodh çdo shkurt në Pishinat e nxehta të Takhini. Pjesëmarrësit në konkurs zhytin kokën në ujin e nxehtë të pishinave dhe më pas krijojnë flokë të ftohtë duke formuar flokët ndërsa ngrijnë në ajrin e ftohtë sipër. Temperaturat në zonë mund të arrijnë nën -30 ° Celsius, ose -22 ° Fahrenheit, në kohën e konkursit. Fituesit marrin një çmim të vogël parash.

Festivali i Baltës Boryeong - Boryeong, Koreja e Jugut

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

Ky festival vjetor ndodh në korrik në fshatin Boryeong, 200 kilometra në jug të Seulit. Festivali nuk është historik në asnjë mënyrë, i pari u zhvillua në 1998 dhe u krijua fillimisht si një ngjarje marketingu për kozmetikën e baltës Boryeong. Balta nga banesat e baltës Boryeong konsiderohet e pasur me minerale natyrore dhe përdoret për të bërë produkte bukurie.

Njeriu që digjet, Shkretëtira e Shkëmbit të Zi, Nevada, SHBA

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

Në fund të çdo vere, një komunitet artistik bashkohet për të krijuar dhe çmontuar një qytet në shkretëtirën e Nevada. E themeluar në 1986 në San Francisco, California, Burning Man është një mendim si dhe një festival. Komuniteti feston duke kombinuar të gjitha talentet e tyre individuale për të krijuar skulptura artistike, ndërtesa, shfaqje, makina arti dhe më shumë që të gjithë pjesëmarrësit mund të shijojnë. Ngjarja kulmon në djegien e një njeriu të madh prej druri, i cili ka arritur një lartësi prej 105 metrash në vitet e fundit. Pas ngjarjes, pjesëmarrësit e festivalit synojnë të mos lënë asnjë gjurmë të aktiviteteve të tyre duke e rikthyer mjedisin saktësisht siç ishte kur mbërritën.

Kampionatin Botëror të mundjes me gishtërinj,  Angli

Keni dëgjuar për festat më të pazakonta në botë?

Vendndodhja e Kampionatit Botëror të Mundjes së Gishtërinjve ndryshon, por praktika filloi në fshatin Ëetton, Staffordshire, në vitet 1970. Ajo lindi nga dëshira që Britania e Madhe të ketë kampionatin e saj në një lloj sporti. Ashtu si mundja me krahë, dy persona shkojnë kundër njëri-tjetrit në çdo ndeshje, e cila fitohet nga tre më të mirët. Lojtarët mund të marrin pjesë në turne vetëm pas një ekzaminimi të plotë të gishtërinjve nga një infermiere e kualifikuar.