Lajme nga Bota

Këto janë dy qytetet më të shtrenjta në botë! Si kanë ndryshuar çmimet dhe çfarë parashikohet në 2021-shin

Këto janë dy qytetet më të shtrenjta në botë! Si

Dhe arsyeja është Covid! Dy qytetet më të shtrenjta në botë për të jetuar ndodhen në Europë: Zyrihu dhe Parisi. Ato janë shpallur qytetet më të kushtueshme në botë pasi pandemia COVID-19 ka ndikuar në çmimet e artikujve të përditshëm.

Kryeqyteti francez dhe qyteti zviceran zhvendosën Hong-Kongun dhe Singaporin në Indeksin e fundit të Kostos së Jetesës nga Njësia e Inteligjencës Economist (EIU).

Indeksi krahasoi çmimet e 138 mallrave dhe shërbimeve nga rreth 130 qytete në shtator 2020 dhe zbuloi se çmimet mesatarisht u rritën 0.3% gjatë vitit të kaluar.

Në përgjithësi, qytetet në Amerikë, Afrikë dhe Evropën Lindore janë bërë më të shtrenjta, ndërsa ato në Evropën Perëndimore janë bërë më të kushtueshme. Kjo pjesërisht i shpjegohet rritjes së monedhave evropiane ndaj dollarit amerikan. Gjeneva (në vend të 7) dhe Kopenhaga (në vend të 9) janë dy qytetet e tjera evropiane që renditen në top 10-shen me Singaporin, Tel Aviv, Osaka, Neë York dhe Los Angeles.

Këto janë dy qytetet më të shtrenjta në botë! Si

Çfarë është shtrenjtuar në këto qytete?

Indeksi zbuloi se çmimet ishin të ndikuara nga pesë trende kryesore: luhatjet e monedhës, problemet e zinxhirit të furnizimit si mungesa e mallrave të caktuara përfshirë makaronat dhe produktet për tualetin, veprimet e ndërmarra nga qeveritë si kontrollet e çmimeve, qasja më paraprake e konsumatorëve për frikën se të ardhurat e tyre mund të goditen, dhe ndryshimet në stilin e jetës.

Raporti vë në dukje se ajo që konsumatorët tani e shohin si thelbësore ka ndryshuar dhe se ata që janë të vetëdijshëm për çmimet kanë zgjedhur alternativa më të lira, duke rritur konkurrencën për mallra më pak të kushtueshme.

Këto janë dy qytetet më të shtrenjta në botë! Si

Sidoqoftë, çmimet e produkteve premium kanë qenë relativisht të paprekura pasi ata që fitojnë para, megjithëse kanë më pak të ngjarë të bëjnë blerje aq shpesh, nuk i kanë ndryshuar shumë zakonet e tyre.

Çmimet e prodhimeve të konsumit kanë mbetur të qëndrueshme në përgjithësi, por çmimet e alkoolit dhe duhanit janë rritur me këtë të fundit që raporton rritjen më të lartë nga viti në vit.

Përveç duhanit, çmimet e artikujve dhe shërbimeve rekreative - libra, pajisje elektronikë - kanë pësuar rritje.

Veshjet ishin kategoria e vetme që panë një rënie mesatare të indeksit, për shkak të kërkesës së ulët pasi shumica e dyqaneve jo-thelbësore u mbyllën për disa javë gjatë bllokimeve.

Parashikimi i 2021-shit

EIU pret që tendencat e çmimeve të mbeten të ngjashme në 2021 pasi ekonomia globale nuk ka gjasa të kthehet në nivelet para-pandemike deri në 2022-n./ Burimi Euronews.tv

*Ndalohet ribotimi i artikullit pa burimin Tiranapost.al