Lajme nga Bota

Kina synon të rrisë ekonominë dixhitale e nxitur nga teknologjia 6G

Kina synon të rrisë ekonominë dixhitale e nxitur nga teknologjia

Kina po synon të rrisë ekonominë dixhitale në produktin e saj të brendshëm bruto deri në vitin 2025, e nxitur nga teknologjitë e gjeneratës së ardhshme si interneti 6G dhe të dhënat e mëdha.

Ambicia nënvizon shtytjen e Kinës për të ecur përpara në teknologjinë e re, ndërsa vazhdon një rivalitet me SHBA-në në fushat nga gjysmëpërçuesit deri te inteligjenca artificiale.

Objektivat janë pjesë e Planit të 14-të Pesëvjeçar të Kinës, një plan zhvillimi që zgjat nga 2021 deri në 2025. Vitin e kaluar, Kina theksoi fushat e “teknologjisë kufitare” për të cilat do të nxisë kërkimin dhe do të synojë vetë-mjaftueshmërinë.

Sipas planit, Kina do të promovojë vendosjen komerciale dhe aplikimin në shkallë të gjerë të rrjetit 5G, i cili do të lidhet me internetin e gjeneratës së ardhshme që premton shpejtësi super të madhe. 5G tashmë ka filluar të shpërndahet në Kinë dhe vende të tjera.

Por plani i Pekinit parashtron edhe ambicie për internetin 6G ose të gjeneratës së gjashtë. Kina planifikon të rrisë mbështetjen për kërkimin dhe zhvillimin e këtij rrjeti dhe të përfshihet në krijimin e standardeve ndërkombëtare për 6G.

Kina filloi të hedhë themelet për punën në 6G në vitin 2019. Gjenerata e pestë sapo ka filluar të shfaqet dhe nuk ka ende standarde apo përkufizime të dakorduara se çfarë është 6G.

Ekonomia e dytë më e madhe në botë synon gjithashtu të marrë një rol më të madh në formësimin e standardeve të teknologjisë në mbarë botën, një veprim që analistët thanë se mund të ketë implikime të mëdha për fuqinë që Pekini zotëron në fusha nga interneti celular deri te inteligjenca artificiale. Standardet shpesh bien dakord globalisht për rregullat teknike për mënyrën se si funksionojnë teknologjitë.