Lajme nga Bota

Krizë barnash në Evropë: Cilat ilaçe janë në mungesë dhe pse?

Krizë barnash në Evropë: Cilat ilaçe janë në

Farmacitë në Europë po raportojnë mungesa kritike të barnave.

Në Britani, ekspertët e ka quajtur mungesën e amoksicilinës shumë shqetësuese pasi vendi përjeton infeksionin e rëndë të Strep A që tashmë ka vrarë nëntë fëmijë.

Profesionistët shëndetësorë po paralajmërojnë gjithashtu për mungesa të mundshme në vende të tjera evropiane si Italia, si dhe në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara.

Në Francë, qeveria ka pranuar se furnizimet ishin të ulëta si për amoksicilinën ashtu edhe për ilaçin e zakonshëm paracetamol.

Emma, ​​një nënë e dy fëmijëve në Lyon, thotë se shkoi në gjashtë farmaci të ndryshme në fund të nëntorit përpara se të gjente amoksicilinë(antibiotik) për të pastruar infeksionin e veshit të djalit të saj trevjeçar.

Fenomeni nuk është i ri, por është përkeqësuar me pandeminë COVID-19 dhe luftën në Ukrainë, thonë ekspertët.

Cilat ilaçe preken?

Në Mbretërinë e Bashkuar, farmacitë po japin alarmin për amoksicilinën, një nga antibiotikët më të zakonshëm që u rekomandohet fëmijëve.

Gjatë verës, Mbretëria e Bashkuar përjetoi gjithashtu mungesa të disa ilaçeve për diabetin, ndërsa aripiprazoli, një ilaç i përshkruar për disa kushte psikiatrike, duke përfshirë skizofreninë, çrregullimin bipolar dhe autizmin e rëndë, ishte gjithashtu në mungesë.

Në Francë, paracetamoli është prekur, aq sa autoritetet kanë rekomanduar që farmacistët të shesin jo më shumë se dy kuti për pacient. Janë raportuar gjithashtu furnizime të shkurtra për disa ilaçe për diabetin.

Në Irlandë, më shumë se 180 produkte ishin në mungesë në shtator, sipas Medicines for Ireland.