Lajme nga Bota

Kuti votimi të paautorizuara, Republikanët shkaktojnë kaos në zgjedhjet e SHBA

Kuti votimi të paautorizuara, Republikanët shkaktojnë kaos

Polemikat e fundit zgjedhore u përhapën këtë javë në Kaliforni, ku Republikanët instaluan dhjetëra kuti votimi të paautorizuara që zyrtarët e shtetit thonë se janë të paligjshme.

CNN shkruan se republikanët e Kalifornisë duket se shkelnin ligjet e shtetit duke shkaktuar kaos të ri në procesin e zgjedhjeve të vitit 2020.

Pandemia e koronavirusit ka çuar në interes historik për votimin përmes postës, por Presidenti Donald Trump dhe GOP kanë kaluar muaj të tërë duke sulmuar integritetin e fletëve të votimit.

Kuti votimi të paautorizuara, Republikanët shkaktojnë kaos

"Pavarësisht nëse është teknikisht i ligjshëm, është jashtëzakonisht problematike për votuesit," tha analisti i ligjit për zgjedhjet për CNN, Rick Hasen, i cili është gjithashtu një profesor i drejtësisë në Universitetin e Kalifornisë, Irvine. Ai tha se dropbox-et e paautorizuara nuk ishin "të sigurta" dhe se GOP ishte "duke kërkuar probleme".

Çfarë ndodhi në Kaliforni?

Kalifornia po dërgon fletëvotimet për të gjithë votuesit e regjistruar këtë vit. Votuesit mund t'i kthejnë fletëvotimet e tyre me postë ose t'i kthejnë ato në kutitë zyrtare. Ka masa mbrojtëse kundër mashtrimit të përfshira në proces për t'u siguruar që fletët e votimit të plotësohen nga votuesi i duhur dhe që kutitë të mbrohen nga ndërhyrjet.

Pse e bënë këtë republikanët?

Republikanët pretenduan se ata thjesht donin të përdornin kutitë e tyre të improvizuara për të mbledhur fletët e votimit të njerëzve dhe për t'i kthyer ato te zyrtarët e zgjedhjeve. Kutitë e hedhjes u panë në kisha dhe dyqane armësh në zona me prirje më konservatore, duke sugjeruar se ato ishin një përpjekje për të rritur pjesëmarrjen midis votuesve të GOP, ku ka gara konkurruese.

A e shkelën ligjin republikanët?

Po, sipas Sekretarit të Shtetit të Kalifornisë Alex Padilla, një Demokrat që po mbikëqyr zgjedhjet. Zyra e tij dërgoi një memo me pesë faqe në qarqe duke shpjeguar interpretimin e tyre të ligjeve përkatëse të shtetit, të cilat rregullojnë kutitë e votimit dhe përpjekjet për mbledhjen e votave nga palët e treta.

Si po përgjigjet Trump?

Trump ka dëmtuar në mënyrë të përsëritur integritetin e zgjedhjeve dhe ka gënjyer në lidhje me përhapjen e mashtrimit të votuesve në Kaliforni dhe shtete të tjera. Ai pretendoi në mënyrë të gabuar se kutitë e votimit janë të rrezikshme dhe çojnë në manipulim të votave dhe u fut në mosmarrëveshjen e Kalifornisë.