Lajme nga Bota

Ky është çifti që ndryshoi ligjin amerikan 55 vjet më parë, kur ndaloheshin martesat mes racave të ndryshme

Ky është çifti që ndryshoi ligjin amerikan 55 vjet më

Mildred dhe Richard Loving u martuan në vitin 1958 në Uashington – ku martesa ndërracore ishte e ligjshme – më pas u transferuan në shtëpinë e tyre në Central Point, në Virxhinia. Disa javë më vonë, sherifi vendas hyri në shtëpinë e tyre në mes të natës dhe ata u akuzuan për shkeljen e disa kodeve të Virxhinias, duke përfshirë atë që e bënte 'të paligjshme për çdo person të bardhë të martohej me dikë të ndonjë race tjetër.’

Ky është çifti që ndryshoi ligjin amerikan 55 vjet më

Ata pranuan fajësinë dhe u dënuan ose me një vit burg ose me 25 vjet dëbim nga shteti.

Ky është çifti që ndryshoi ligjin amerikan 55 vjet më

Të dy zgjodhën këtë të fundit dhe u transferuan në Uashington ku sollën në jetë tre fëmijë. Në vitin 1967, ata u arrestuan sërish gjatë një vizite në Virxhinia.

Mildred i shkroi prokurorit të përgjithshëm të SHBA-së – një burrë me emrin Robert Kennedy – për l)ndihmë. Ai e dërgoi atë në ACLU (Autoritetin Amerikan Civil).

Ky është çifti që ndryshoi ligjin amerikan 55 vjet më

Dhe pjesa tjetër është histori: Më 12 qershor 1967, gjyqtarët e Gjykatës së Lartë vendosën unanimisht se qëllimi i ligjeve që ndalonte martesat e kombinuara ishte i rrënjosur në racizëm dhe shkelte Kushtetutën.?

Ky është çifti që ndryshoi ligjin amerikan 55 vjet më

U deshësh vitë pastaj, deri në vitin 2000-shin që shteti i fundit, Alabama, të shfuqizonte ndalimin e martesave ndërracore. Richard Loving vdiq në vitin 1975. Mildred vdiq në 2008-ën.