Lajme nga Bota

Linjat ajrore amerikane po pezullojnë fluturimet. Si rrjeti 5g po ndërhyn me aeroplanët

Linjat ajrore amerikane po pezullojnë fluturimet. Si rrjeti 5g po
Përpjekja për të përhapur shërbimin e përmirësuar celular 5g në të gjithë Shtetet e Bashkuara ka qenë e rrëmujshme. Industria e aviacionit dhe rregullatorët e transportit janë të shqetësuar për antenat e reja 5G që ndërhyjnë me një lloj kyç të lartësimatësit të avionit që është thelbësor për uljen e avionëve në mot të keq. Por operatorët celularë dhe rregullatorët kanë thënë se nuk ka asgjë për t'u frikësuar.

Autoritetet kanë qenë në një ngërç prej javësh. Dhe e gjithë gjëja arriti kulmin këtë javë me disa linja ajrore të mëdha ndërkombëtare që anuluan disa fluturime në SHBA, pasi rregullatorët, gjigantët e telekomit dhe linjat ajrore kaluan afatin kohor për të arritur një marrëveshje.

Linjat ajrore amerikane po pezullojnë fluturimet. Si rrjeti 5g po

Pse po ndodh kjo në SHBA dhe jo jashtë?

Evropa shpërndau 5G pa asnjë ndikim në aviacion, duke qëndruar në kontrast të plotë me furinë që po ndodh në Shtetet e Bashkuara. Dallimi qëndron në disa detaje kryesore teknike.

Kompanitë e transportuesve pa tela në Evropë shpërndanë shërbimin e ri 5G në spektrin 3.4 deri në 3.8 GHz. Shtetet e Bashkuara po nxjerrin shërbimin 5G në një spektër valësh radio me frekuenca midis 3.7 dhe 3.98 GHz, që është një interval më i shpejtë dhe pak më afër spektrit të përdorur nga lartësimatësit e radarit, i cili është midis 4.2 dhe 4.4 GHz.

Vende të tjera po përdorin gjithashtu taktika të tjera lehtësuese për të parandaluar ndërhyrjet, të tilla si kufizimi i vendosjes së antenave 5G pranë fushave ajroret.

Tiranapost.al