Lajme nga Bota

Mbi 40 metra! Supersaurus-i, specia më e gjatë e dinosaurëve në histori (STUDIMI)

Mbi 40 metra! Supersaurus-i, specia më e gjatë e dinosaurëve

Medalja e artë për dinosaurin më të gjatë në botë mund t'i shkojë Supersaurusit me emrin e duhur, tani që shkencëtarët kanë rregulluar një përzierje fosile dhe kanë analizuar kockat e reja të gërmuara nga vendi i fundit i pushimit të dinosaurit me qafë të gjatë.

Ashtu si dinosaurët e tjerë jashtëzakonisht të gjatë, Supersaurus është një diplodocid - një sauropod me qafë të gjatë, bishti i të cilit i ngjante kamxhikut. Supersaurus është parë gjithmonë si një nga dinosaurët më të gjatë, por hulumtimet tani tregojnë se "ky është dinosauri më i gjatë i bazuar në një skelet të mirë", pasi mbetjet e tjera të dinosaurëve janë fragmentare dhe është sfiduese të vlerësosh me saktësi gjatësinë e tyre, Brian Curtice, një paleontolog në Muzeun e Historisë Natyrore të Arizonës, i cili po udhëheq kërkimin, tha për Live Science

Kur Supersaurus ishte gjallë, rreth 150 milionë vjet më parë, gjatë periudhës Jurassic, ai i kaloi 39 metra dhe ndoshta arriti edhe 42 metra nga feça te bishti, zbuloi hulumtimi i ri i Curtice. Edhe përmasat e tij "më të shkurtra" janë rekord; në 128 këmbë, dinozauri do të kishte qenë më i gjatë se një pretendent tjetër - Diplodocus, i cili mund të arrinte gjatësinë 108 këmbë (33 m), sipas një studimi të vitit 2006 të një ekzemplari të njohur si Seismosaurus në Buletinin e Muzeut të Historisë Natyrore dhe Shkencës në New Mexico. .

Hulumtimi, i cili ende nuk është publikuar në një revistë të rishikuar nga shkencëtarët, u prezantua në internet më 5 nëntor në konferencën vjetore të Shoqatës së Paleontologjisë Vertebrore.

Zbulimi i ri është gati 50 vjet në përgatitje; mostra e parë Supersaurus u zbulua në vitin 1972 në një shtrat plot kocka, në atë që në thelb ishte një "sallatë kockash", tha Curtice. Pra, nuk ishte menjëherë e qartë se cilat eshtra i përkisnin bishës.

Ajo sallatë me kocka u gërmua nga punëtori i dinozaurëve Xhim Xhensen, i cili mblodhi dhe përgatiti fosile për Universitetin Brigam Jang në Juta, në Karierën e Dinozaurëve Dry Mesa në Kolorado. Jensen zbuloi një skapulokorakoid 8 këmbë (2.4 m) - dy kocka të shkrira që përbëjnë brezin e shpatullave te dinosaurët e rritur dhe zvarranikët e tjerë. ‘Sallata’ përmbante gjithashtu kocka shtesë që Jensen mendonte se i përkisnin dy dinosaurëve të tjerë sauropod, të cilët vite më vonë ai i quajti Ultrasauros dhe Dystylosaurus.

Lajmet për kockat e kafshëve u bënë tituj. Publiku ngjallte interes që ekzistonte një dinosaur më i madh se Brachiosaurus, që atëherë konsiderohej si dinozauri më i gjatë, sipas blogut Sauropod Vertebra Picture of the Week (SV-POW), i drejtuar nga paleontologët Michael Taylor dhe Mathew Wedel. Një gazetar rastësisht e quajti bishën më të madhe Supersaurus në furinë pas zbulimit të saj.

Në vitin 1985, Jensen publikoi një studim në revistën Great Basin Naturalist duke njoftuar zbulimin e tre dinosaurëve të rinj sauropod në një gurore. Megjithatë, Jensen-i nuk ishte një paleontolog i trajnuar dhe ai bëri disa gabime me analizën e tij. Me kalimin e viteve, paleontologët kanë debatuar nëse Ultrasauros dhe Dystylosaurus janë gjini të vlefshme, ose nëse - siç beson Curtice - kockat e tyre ishin keqidentifikuar dhe në fakt të gjitha i përkasin një Supersaurus-i të vetëm.

Tiranapost.al